Emilia en haar vader lopen naar een bijna verlaten bergdorpje waar nog 2 mannen wonen. Zij neemt haar intrek in het oude huis van haar overleden tante. De lezer krijgt direct door dat er iets vreselijks heeft plaatsgevonden in haar leven, maar wat is niet duidelijk. Haar vader probeert haar op allerlei manieren te stimuleren om snel vrienden te maken en werk te zoeken, maar dat irriteert haar alleen maar. Als hij weer naar huis vertrekt, blijft zij alleen achter. Zij voelt zich eenzaam en is bang om te gaan slapen. Dan ontmoet zij Bruno, één van de twee inwoners van het dorp. Ook hij heeft een traumatisch verleden. Al snel raken zij verliefd waarbij in eerste instantie de seks voorop staat.
Bruno is leraar op de basisschool en heeft zijn hele leven in het dorp gewoond. Zijn ouders zijn omgekomen bij een ongeluk met een kabelbaan. Hij is daar op het nippertje aan ontsnapt omdat hij met zijn zus nog even een rugzak ging halen. Hij voelt zich schuldig, maar is ook verbitterd.
Emilia heeft lange jaren in een jeugdgevangenis doorgebracht waar zij nare dingen heeft meegemaakt. Ook zijn daar vriendschappen voor het leven ontstaan en heeft zij met succes haar schoolopleiding afgemaakt. Ze is opgeleid tot restauratrice. Dit laatste vertelt zij aan Bruno, maar de rest verzwijgt ze. De andere inwoner van het dorp is Basilio, huisschilder en restaurateur. Hij geeft haar een baantje. Samen restaureren zij fresco’s en kerkjes in de buurt.
Een collega van Bruno komt achter het verleden van Emilia en uit jaloezie vertelt zij het aan Bruno. Deze is zo kwaad dat Emilia hem dat niet verteld heeft dat hij haar wegstuurt. Zij verlaat het dorp en gaat naar een vriendin in Milaan. Samen gaan de vrouwen terug naar de jeugdgevangenis, als een soort verwerking van het verleden. Mede door tussenkomst van haar vader komen Bruno en zij weer bij elkaar.
Deze roman wordt als het ware geschreven door Bruno. Hij tekent hun verhaal op, ook scenes en flashbacks uit het verleden, van zowel zichzelf als dat van Emilia. Zo kom je meer te weten over zijn verdriet en de verhouding met zijn zuster, die op een heel andere wijze is omgegaan met hun verlies. Het leven in de jeugdgevangenis waar Emilia van haar 16e tot haar 31e heeft gezeten wordt uitgebreid beschreven. Pas aan het einde van de roman komt de lezer er achter waarom zij in de gevangenis zat.
Eenzaamheid speelt een grote rol in Donker hart, maar ook vriendschap door dik en dun. Emilia heeft grote moeite om over haar overleden te spreken en ook om zich bij haar verleden neer te leggen. Zij is steeds bang dat anderen achter haar misdaad zullen komen. Daardoor sluit zij steeds af. Bruno blijft eenzaam achter als zijn zuster haar eigen weg gaat. Hij weet daar slecht mee om te gaan. Ook de vader van Emilia is eenzaam. Zijn vrouw is overleden. Hij is na Emilia’s misdaad blijven wonen in de stad waar zij die pleegde, maar hij verloor al zijn vrienden. Pas veel later krijgt hij weer een verhouding.
Ik heb Donker hart met plezier gelezen, ondanks dat het thema niet vrolijk is.
Silvia Avallone schrijft helder en zij beschrijft het leven in de jeugdgevangenis heel indringend. Ze laat zien hoe de weg naar volwassenheid verstoord kan worden, maar ook hoe nieuwe kansen geboden kunnen worden. Ondanks dat Bruno en Emilia en ook de vader een groot trauma met zich meedragen, pakken zij tenslotte het leven weer op.
Voor het schrijven van haar roman verbleef verbleef Silvia Avallone een tijdje in de jeugdgevangenis voor jongens in Bologna. Ze draaide er een tijd mee. Het verhaal van Emilia baseerde zij losjes op haar ervaringen en de verhalen die ze tijdens haar verblijf hoorde van de jongeren.
Silvia studeerde literatuur en filosofie. Haar debuutroman Staal werd in 22 talen vertaald en is verfilmd. Ze won er diverse literaire prijzen mee. Donker hart is haar vijfde roman.
Uitgeverij de Bezige Bij, 2024
Pagina’s 426
Vertaald uit het Italiaans door Pieter van der Drift en Manon Smits ( )
ISBN 978 9403 132 327
Recensie door Emilie Jonxis, maart 2025
One comment
Leuk, is wel vertaald uit het Italiaans!
Ik interviewde de schrijfster: https://www.ditisitalie.nl/silvia-avallone-over-vriendschap-tussen-vrouwen/