Recensies

Vrouwenbibliotheek Utrecht 40 jaar, een Wikipedia pagina waard!

Vandaag 40 jaar geleden opende ‘onze’ Utrechtse Vrouwenbibliotheek in het toenmalige Vrouwenhuis op de Twijnstraat. Vijf vrouwen die elkaar kenden uit het Vrouwencafé De Heksenketel waren een jaar eerder begonnen met het plan om een vrouwenbibliotheek en documentatiecentrum op te richten. Het doel was een plek waar vrouwen feministische literatuur zouden kunnen vinden, maar ook documentatiemateriaal en non-fictie boeken die toegang zouden geven tot de vrouwen(strijd)cultuur. De plek moest ook een ontmoetingscentrum worden.

Er werd van alles gedaan om met een redelijke collectie van start te kunnen gaan. En dat lukte, met allemaal vrijwilligers. De collectie en organisatie groeide snel en heeft de afgelopen jaren veel en grote ontwikkelingen doorgemaakt: van eerst een groei, professionalisering en bloei in de jaren rond de eeuwwisseling, naar steeds meer krimp naarmate de belangstelling voor de ‘vrouwenzaak’ wegebde en internet in opkomst kwam.  De financiële ondersteuning en professionele begeleiding werd gestopt en uiteindelijk kwam de bibliotheek in 2010 weer terug handen van vrijwilligers, en op een steenworp afstand van de Twijnstraat – op Gansstraat nr 161a.

De kern van de huidige collectie wordt gevormd door literatuur geschreven door vrouwen, van Betje Wolf en Belle van Zuylen tot vele actuele Nederlandse en internationale schrijfsters. Daarnaast is er veel informatie over zaken die voor vrouwen van wezenlijk belang zijn. Het zijn en blijven waardevolle, breed toegankelijke actuele werken en klassiekers: biografieën, over geschiedenis, filosofie, psychologie, kunst, seksuologie, lesbisch en biseksueel leven

Vandaag bestaat de Vrouwenbibliotheek Utrecht dus 40 jaar. Om hier bij stil te staan hebben Marjet Douze, bekende van de vrouwenbieb, en Evelien Rijsbosch samen een uitgebreide Wikipedia-pagina geschreven over de geschiedenis van de Utrechtse Vrouwenbibliotheek: https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Vrouwenbibliotheek_Utrecht

Beide historica kennen elkaar van hun werk bij Atria, het kennisinstituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis in Amsterdam.
Marjet en Evelien, heel veel dank hiervoor en voor al jullie werk!!!

Stichting Es Scent        vrouwenbibliotheek            tel 030-2543 450
Gansstraat 161 a        vrouwenbibliotheek.nl   
         Marjolein Datema 
3582 EG Utrecht   bank NL18 RABO 03660 43005         06-4849 8545

 

Share

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Powered by: Wordpress
Geverifieerd door MonsterInsights