New York – 1925. De stad zindert van activiteiten. Patricia en Peter zijn enkele jaren getrouwd. Zij was 21 en hij 22 toen zij trouwden en als snel kregen ze een kind dat snel na de geboorte overleed. In eerste instantie hebben zij het financieel krap, maar door betere banen voor hen allebei krijgen zij meer armslag. Peter krijgt al snel een verhouding met Lydia, dat moet kunnen, Pat en Peter zijn ruimdenkend. Als Patricia op een avond haar hart uitstort bij Ricky en met hem in bed belandt, vertrekt Peter en eist een scheiding. Patricia denkt dat hij op haar uitgekeken is. Toch probeert zij hem terug te winnen en zij geeft zichzelf daar een half jaar voor.
Er begint een nieuw leven voor Patricia. Zij heeft nu een goede baan bij een reclamebureau. Aan geld geen gebrek meer, zij besteedt het geld aan kleding en uitgaan. Zij stort zich in het society leven van New York. Haar vriendin Lucia biedt haar een kamer in haar huis aan en introduceert haar bij vele mannelijke vrienden. Vrijwel dagelijks gaat zij met een van hen uitgebreid dineren waarbij er veel alcohol geconsumeerd wordt. Daarna gaat zij vaak met de man naar bed. Eigenlijk is niets te gek. Ondertussen komt Peter steeds weer bij haar langs, hij wil wel scheiden maar voelt zich toch nog tot haar aangetrokken. Dat maakt Pat onzeker en dus stort zij zich weer met vereende kracht in het frivole leven. Van verwerken van haar toch op handen zijnde scheiding is geen sprake. Toch merk je aan alle kanten dat zij heel onzeker is maar dat door bravoure weet te maskeren.
Dan raakt ze opnieuw zwanger, zij wil een abortus en na wat zoeken vindt zij een arts die dit wil uitvoeren. Ook hij maakt gebruik van haar labiele situatie en gaat met haar naar bed. Als haar vriendin Lucia gaat trouwen en zij ook zwanger blijkt te zijn, ziet Patricia in dat zij haar leven op orde moet krijgen. Zij trouwt met een van haar vele vrienden, Nathaniel.
Het verhaal in Ex-vrouw is eigenlijk niet spectaculair, maar er wordt op de schitterende wijze een beeld geschetst van het society leven in New York in de ‘roaring twenties’. Ook wordt de labiele toestand waarin Patricia verkeert heel beeldend vormgegeven. Daarnaast wordt duidelijk hoe de man-vrouw-verhoudingen in die tijd waren, waarbij de vrouw steeds op de tweede plaats komt en zich moet voegen naar de man. Het verhaal leest erg makkelijk.
De zoon van Ursula Parrott heeft een nawoord bij deze roman geschreven over het leven van zijn moeder. Het geeft een aardig beeld van hoe dat er aan toe ging en dat is zeker te koppelen aan deze fascinerende roman.Want er is veel overeenkomst met haar eigen leven, maar toch niet geheel autobiografisch.
Ursula Parrott werkte als mode-redactrice en journaliste. Ook werkte zij voor de filmindustrie. Tussen 1930 tot 1945 verdiende zij heel veel geld. Zij leefde extravagant, maakte al haar geld op en trouwde vier keer.
Uitgeverij Atlas Contact, 2024
Pagina’s 271
Vertaald uit het Engels door Lisette Graswinckel (Ex-wife)
ISBN 978 9025 475 949
Recensie door Emilie Jonxis, september 2024