Recensies

‘Besjes in het bos’ door Margaret Atwood

Deze bundel korte verhalen van de beroemde schrijfster Margaret Atwood, onder meer bekend door de romans Het verhaal van de dienstmaagd en De Testamenten, valt uiteen in drie delen. Het eerst en laatste deel gaan over een ouder echtpaar. In het eerste deel zijn zij samen, in het laatste deel kijkt zij terug op zijn leven en haar leven met hem. Het geheel geeft een mooi inzicht in ouder worden en het verdriet van de dood van een partner. Humor ontbreekt zeker niet en ook krijg je een prachtig inzicht in de liefde tussen Tig en Nell.

Het middelste deel van dit boek laat zich moeilijker karakteriseren en is getiteld ‘Mijn Heksenmoeder’. Het bestaat uit 8 verhalen, allemaal geheel verschillend van toon en compositie. Ze hebben wel allemaal iets vreemds.
‘Mijn heksenmoeder’ zelf gaat over een moeder en een kind. De moeder wordt in de gemeenschap van hekserij beticht en zo is ook de dochter een outcast. Het verhaal speelt zich af over de loop van jaren, en na de dood van de moeder blijkt dat de dochter over dezelfde eigenschappen beschikt als de moeder, dat wil zeggen zij weet haar dochter ook te manipuleren.

In ‘Interview met een dode’ interviewt Margaret Atwood George Orwell via een medium.
‘Ongeduldige Griselda’ is een science fiction verhaal. Een buitenaards wezen vangt mensen op die samen zijn gebracht tijdens  een dodelijke epidemie.
In ‘Slecht gebit’ hebben twee oude vriendinnen een nogal verwarrende conversatie waarbij de ene, Scilla genaamd, haar vriendin Lynne steeds probeert te laten vertellen over haar verhouding met ene Newman Small. Deze Small had een slecht gebit. In werkelijkheid heeft die verhouding nooit bestaan.
‘Dood door mosselschelpen’ is een nogal vreemd verhaal over een vrouw Hypatia die haar eigen marteling en moord tijdens de machtsstrijd tussen Rome en Alexandrië eeuwen geleden beschrijft. Na haar overlijden transformeert zij zich in diverse personen door de eeuwen heen. Geen punt vindt zij: “Ik hoefde niet de onwaardigheden van de extreme ouderdom te doorstaan.”
‘Vrijstaat’ heeft weer een heel andere toon. Hierbij lijkt Het verhaal van de dienstmaagd dichtbij. Ook hier gaat het over de onderdrukking van vrouwen en wordt er een ruime portie maatschappijkritiek geuit.
In ‘Metempsychose’ of ‘De reis van de ziel’ is een slak in de ziel van een vrouw beland. Dat is vreemd want bij reïncarneren zijn de stapjes van het ene wezen naar het andere maar klein bijvoorbeeld van een slak naar een vis. In dit geval was het een reuze sprong en de slak weet zich geen raad. De vrouw vergaat min of meer tot slak in haar eigen lichaam, zij bezit haar eigen ziel niet meer.
‘Vliegeniers’: een symposium gaat over gender en de diversiteit van seksen in de natuur. Dit allemaal overgoten met Gin en Tonics.

Al met al is het een genot om deze verhalen te lezen ook al zijn zij totaal verschillend. En misschien wel juist daardoor. Ze zijn niet alleen verschillend van inhoud, maar ook qua schrijfstijl, en allemaal even prachtig. Bovendien heeft Margaret Atwood veel humor. Ze is een meester in het schrijven van korte verhalen.

Uitgeverij       Prometheus, 2022
Pagina’s        254
Vertaald         uit het Engels door Lidwien Biekmann (Old babes in the wood)
ISBN              978 9044 653 045

Recensie door Emilie Jonxis, augustus 2023

image_pdfimage_print
Share

One comment

  • Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Powered by: Wordpress
    Geverifieerd door MonsterInsights