Recensies

‘Naar Lillehammer’ door Vonne van der Meer

Ceciel Landsma is 49 jaar, net gescheiden en zonder baan. Op een zomerdag vraagt een wildvreemde vrouw haar even op haar peuter te passen. De moeder komt eerst niet meer opdagen en in plaats van dat Ceciel naar de politie gaat, neemt zij de zorg voor het kind Faith op zich. Als de moeder, de Nigeriaanse Gladys, weer op komt dagen, is zij vaag over haar beweegredenen.

Gladys verdwijnt weer en Ceciel blijft voor Faith zorgen. Zij doet dit met veel liefde. Tijdens haar uitstapjes met Faith ontmoet zij Rogier, een bedachtzame weduwnaar en er bloeit een romance op.

Als Gladys met een blauw oog weer opduikt, blijkt dat zij met haar leven als prostituee wil breken. Zij heeft echter nog een grote schuld bij haar pooier en heeft ook nog in Nigeria  een belofte gedaan waar volgens haar een vloek, voodoo, op rust. Grace wil graag naar Noorwegen, naar Lillehammer, waar haar broer woont. Haar pooier heeft haar paspoort en dat krijgt zij dat pas terug als haar gehele schuld heeft afgelost. Gladys is bang voor deze man en zoekt een “safe house”. Toevallig heeft Rogier een afgelegen huis in een bos op de Veluwe. Ceciel, Gladys en Faith gaan daar een paar dagen naar toe. De vrouwen komen tot elkaar maar het wordt heel duidelijk dat er grote verschillen tussen hen zijn. Als Gladys een bericht op haar telefoon krijgt wil zij onmiddellijk terug naar Amsterdam. Zodra zij daar aangekomen zijn, verdwijnt ze weer.

Een dag later ontmoet Ceciel een rechercheur die haar vraagt een overleden donkere vrouw te identificeren. Gelukkig is dat niet Gladys maar hierdoor beseft Ceciel dat zij Gladys moet helpen.

Via een Surinaamse jongen zorgt Ceciel dat Gladys naar een voodoo priesteres gaat , die de vloek afwendt. Verder biedt Ceciel Gladys een groot geldbedrag aan, om zodoende haar paspoort terug te krijgen. Rogier helpt daarbij.

Samen gaan de vrouwen naar de politie waar blijkt dat het paspoort vals is. Door mee te werken aan een groot politie onderzoek naar vrouwenhandel, verkrijgt Gladys een paspoort en vertrekt met haar dochtertje naar Noorwegen.

Er zijn diverse thema’s te onderscheiden. Deze thema’s komen door de hele roman met regelmaat aan de orde.
Prostitutie en vrouwenhandel, Gladys is daar slachtoffer van en de politie is het netwerk aan het oprollen.
Huwelijk en scheiding. Ceciel analyseert haar huwelijk en waarom zij heeft besloten om haar man te verlaten. Fred was erg bezittelijk en dat werkte verstikkend. Zij komt tot de conclusie dat zij achter haar besluit staat maar dat zij misschien te kritisch over zijn handelen is geweest. Verder beseft zij dat haar kinderloosheid haar erg hoog zit. Haar ex man had zich al voor hun huwelijk laten steriliseren.
Jaloezie. Ceciel voelt zich sterk aangetrokken tot Rogier en bemerkt dat zij overspoelt wordt door jaloezie.
Keuze in het leven. De twee vrouwen zijn zeer verschillend maar staan beide op een keerpunt. Ceciel moet een nieuw leven opbouwen door tot rust te komen, haar scheiding te verwerken een nieuwe liefde te omarmen en een nieuwe baan te zoeken. Gladys moet haar leven als prostituee achter zich laten, zich ontdoen van haar pooier en naar Lillehammer verhuizen.

Deze roman leest lekker maar zonder echte spanning hoewel het hoofdthema zich er zeker toe leent. Het is vlot geschreven maar ik miste literaire diepgang.

Uitgever         Atlas Contact, 2022
Pagina’s        204
ISBN              978 9025 470 593

Recensie geschreven door Emilie Jonxis, juli 2023

 

 

 

image_pdfimage_print
Share

One comment

  • Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Powered by: Wordpress
    Geverifieerd door MonsterInsights