Nieuws

Poëzieweek 26 januari t/m 1 februari

A.s donderdag 26 januari begint de 11e Poëzieweek, ook wel genoemd  ‘het grootste poëziefeest van de Lage Landen’. In Nederland en Vlaanderen wordt poëzie extra onder de aandacht gebracht; door dichters en andere literaire organisaties, in bibliotheken en het theater, op scholen en andere plaatsen.

Miriam Van hee en Hester Knibbe zijn samen het boegbeeld van Poëzieweek 2023. De Vlaamse en Nederlandse dichteressen zijn al jaren beste vriendinnen en schreven samen heel toepasselijk het Poëziegeschenk rond het thema van dit jaar ‘Vriendschap. De bundel heet Er staat te gebeuren

Op de website van de Poëzieweek staat over vriendschap: ” … vrienden steunen, lachen, luisteren, beleven, inspireren. Vrienden zijn een essentieel deel van wie we zijn en worden. Ook poëzie kan je vriend zijn. Gedichten helpen ons om vreugde en verdriet te delen, om die gevoelens een plaats te geven waarvoor je zelf geen woorden hebt.
Poëzieweek 2023 viert de vriendschap in al zijn facetten: de vriendschap met de buren in de straat of met pennenvrienden ver weg, de vriendschap van lang geleden of van vorige week op een zonnig terras. De vriendschap tussen oud en jong en met alle kleuren van de regenboog.”

Op initiatief van Poetry International werd de laatste donderdag van januari uitgeroepen tot Gedichtendag, en werd daarmee het begin van de jaarlijkse Poëzieweek, die dit jaar loopt t/m woensdag 1 februari.
Meer info: https://www.poezieweek.com/

Hester Knibbe (1946) volgde een analistenstudie en beheerde als klinisch farmaceutisch analiste lange tijd het laboratorium van een ziekenhuisapotheek. In 1982 debuteerde ze met de bundel Tussen gebaren en woorden. Daarna publiceerde zij nog een tiental bundels. Haar werk is bekroond met verschillende (oeuvre-)prijzen. Ze was in 2015-2016 stadsdichter van Rotterdam. Ook was ze een paar jaar voorzitter van de Nederlandse afdeling van de internationale schrijversorganisatie PEN,  die zich inzet voor de vrijheid van meningsuiting en samenwerking tussen schrijvers overal ter wereld met literatuur als bindmiddel.

De poëzie van Hester Knibbe is persoonlijk zonder sentimenteel te zijn. Ze schrijft in heldere taal over ingrijpende thema’s zoals dood, verdriet en vergankelijkheid. Ze zoekt in haar gedichten naar het verband tussen tegenstellingen. Zo beschrijft ze de hedendaagse werkelijkheid, maar gebruikt daarbij de eeuwenoude mythes en verhalen uit de tijd van de Oude Grieken.
Het schrijven van poëzie ziet ze als een intensieve manier van luisteren. Poëzie moet je als dichter laten gebeuren en iedere bundel moet een eigen zeggingskracht hebben: ‘Een bundel moet ook als geheel samenhang vertonen. Daar ben ik vrij streng in. Daarom vallen goede gedichten soms af.

Miriam Van hee (1952) studeerde slavistiek studeerde in haar geboorteplaats Gent. Ze vertaalde poëzie van onder meer Anna Achmatova, Osip Mandelstam en Joseph Brodsky. Momenteel doceert ze slavistiek aan het Hoger Instituut voor Vertalers en Tolken in Antwerpen. In 1978 debuteerde ze met haar bundel Het karige maal. Haar poëzie is vertaald in tien talen en ze is lid van de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal en Letterkunde. Ook zij ontving verschillende literaire prijzen voor haar dichtbundels.

Miriam Van hee kijkt met grote aandacht en inlevingsvermogen naar alles om haar heen. Observerend, registrerend om de opgedane ervaringen vast te leggen in gedichten. De subtiliteit waarmee zij ogenschijnlijk gewone gebeurtenissen en situaties beschrijft, verraden pas bij intensieve lezing hun dubbelzinnigheid. Het concrete gaat moeiteloos over in een abstractie en omgekeerd. Haar laatste bundel Voor wie de tijd verstrijkt verscheen dit najaar.

 

 

image_pdfimage_print
Share

One comment

  • […] Miriam Van hee en Hester Knibbe zijn samen het boegbeeld van Poëzieweek 2023. De Vlaamse en Nederlandse dichteressen zijn al jaren beste vriendinnen en schreven samen heel toepasselijk het Poëziegeschenk rond het thema van dit jaar Vriendschap. In de bundel Er Staat te Gebeuren o.a. een gedicht van Miriam Van hee dat verhaalt van een ontmoeting aan een zwembad, met de terugkerende vraag ‘hoe moest je een vriendschap beginnen’. En Hester Knibbe beschrijft onder andere aan de hand van hun schaduw de wisselwerking tussen twee personen die contact maken en daarna datgene wat uit het hoofd of het hart voortkomt. Op de website staat er een uitgebreider artikel over beide vriendinnen-dichters en de poëzieweek: https://vrouwenbibliotheek.nl/2023/01/22/poezieweek-26-januari-t-m-1-februari/ […]

  • Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Powered by: Wordpress
    Geverifieerd door MonsterInsights