Recensies

‘Liefde in Kleur’ door Bolu Babalola

Mythische verhalen uit de hele wereld

Liefde in Kleur is een verzameling van tien vernieuwde en drie originele liefdesverhalen, samen gebonden in het debuut van de Brits-Nigeriaanse schrijfster Bolu Babalola. De vernieuwde verhalen zijn gebaseerd op volksverhalen en mythen. Ze zijn vernieuwd, omdat ze zijn geschreven met eer aan het originele verhaal, maar ze spelen zich af in de moderne tijd. In de verhalen staat de vrouw centraal: onafhankelijk en vrij in haar keuzes voor (zelf)liefde.

De verhalen zijn stuk voor stuk goed geschreven. Ze lezen gemakkelijk weg en laten je geloven in de liefde. De meeste bronnen zijn niet Europees, maar volksvertellingen uit verschillende Afrikaanse landen, Perzië, Mesopotamië en China.

Een van de verhalen is dat van Siya. Het is een hervertelling van een volksverhaal van het Soninke-volk, dat woont in de Sahel aan westkust van Afrika, rond Mali. Siya is de aanvoerster van een leger. Ze heeft het verlies van haar vader – die eerst opperkrijger was – omgegoten tot haar eigen strijdkracht. Ze wil voor niets en niemand buigen. “Siya liet zich niet aan banden leggen door de regels van de natuur, dus er was geen enkele reden waarom ze onderdrukt zou moeten worden door de regels van een man.” (pag 131)
Hoewel ze verliefd is op Maadi, haar belangrijkste adviseur – staat haar land waarvoor ze vecht altijd op de eerste plek. Daarvoor maakt ze geen excuses en ze kiest ook niet tussen de liefde en haar positie in het leger.

De andere verhalen laten eveneens strijdbare, zelfstandige vrouwen zien, vrouwen die besluitvaardig zijn en niet bang om als bitch te worden gezien. Ze omarmen juist hun gehele vrouwelijkheid. Waarom werd ik juist door deze verhalen meegetrokken? Het is de zelfverzekerdheid van deze vrouwen, het in hun eigen kracht staan van de personages die mij aantrekt. Ze zijn vurig, zelfverzekerd en kwetsbaar tegelijkertijd, wat door de woorden heen voelbaar was.

Liefde in kleur is heerlijk om te lezen, want je wordt makkelijk meegenomen in de losse verhalen. Persoonlijk vond ik de vernieuwde verhalen mooier, er lijkt meer diepgang in te zitten dan in de originele verhalen. Maar ook de originele verhalen van Tiara, Orin en Alagomeji zijn het meer dan waard om te lezen.

Bolu Babalola zegt in haar voorwoord:
dit boek gaat over gezien worden in al je verschijningsvormen, in elke dynamiek, helder en in kleur. Het gaat over de vreugde en hoop die gepaard gaan met de viering van dat fenomeen. Ik hoop dat dit boek je vreugde brengt”.
Zelf kan ik het niet beter verwoorden. Het hele boek draait om deze quote, om weer te geloven in de mooie kant van liefde. Bolu Babalola heeft dan ook een fantastisch debuut geschreven.

Uitgeverij       Orlando, 2022
Pagina’s        301
Vertaald         uit het Engels door Dennis Keesmaat en Lara Visser (verhalenbundel)
ISBN              978 9083 171 401

Recensie door Amber van Veen, oktober 2022

 

Share

One comment

  • Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Powered by: Wordpress
    Verified by MonsterInsights