Nieuwsbrieven

September nieuwsbrief

Beste leensters, leners en andere belangstellenden,

De zomer is nog niet voorbij, en toch gaat het nieuwe culturele seizoen weer beginnen.

*Maar eerst: afgelopen weken hebben Gianna Mula en Marjet Douze een bijdrage geschreven voor onze Utrecht 900 pagina.
Marjet is historica en betrokken bij de Vrouwenbibliotheek Utrecht. Ze is bezig met het achterhalen van de geschiedenis van de bibliotheek in alle mogelijke bronnen, en voert daarnaast gesprekken met pioniers en anderen die in de loop van de tijd hebben meegewerkt in de bieb. Het eerste deel ervan staat nu op de website Hoe het begon https://vrouwenbibliotheek.nl/2022/08/25/geschiedenis-vrouwenbibliotheek-1984-door-marjet-douze/

Gianna is een van onze vrijwilligsters. Ze houdt zich o.a. samen met Jonna bezig met de catalogus. Daarnaast is ze bezig met het lesbische deel van onze boekencollectie. De collectie is sinds de jaren tachtig aangelegd en vertelt de geschiedenis van de lesbische literatuur. Deel 1 van Gianna’s boeiende verhaal Lekker Lesbisch Lezen staat nu online: https://vrouwenbibliotheek.nl/2022/08/22/lekker-lesbisch-lezen-een-2-delige-verkenning-door-gianna-mula/

*Van 23 september t/m 8 oktober zal in Utrecht het jaarlijkse Internationale Literatuur Festival Utrecht plaats vinden, met telkens terugkerend op het programma de Belle van Zuylenlezing, het NK Poetry Slam, verschillende Book Talks met internationale schrijvers, Exploring Stories, de Utrechtse boekenmarkt en het YALFU, literatuurfestival voor jongeren. Traditiegetrouw vormt de Nacht van de poëzie de afsluiter van het ILFU, dit jaar voor de 39e keer, op 8 oktober. De twintig beste Nederlandstalige dichters, zowel oud vertrouwden als nieuwe bekenden, verzorgen voordrachten uit eigen werk. Tussendoor zijn er muzikale en theatrale entr’actes. In de gangen rond de Grote Zaal vindt gelijktijdig ook een boekenmarkt en een presentatie van kleine uitgevers, literaire tijdschriften en organisaties plaats. Deelnemende dichtende vrouwen zijn o.a. Charlotte Van den Broeck, Laura Broekhuysen, Maxime Garcia Diaz, Astrid Lampe, Joke van Leeuwen, Nisrine Mbarki en Marjolein de Vos. 

Het festivalthema van 2022 is De fictie bij de feiten. Met dit thema hopen de organisatoren weer om op grote schaal schrijvers vanuit binnen- en buitenland te mogen ontvangen om hun ideeën en verhalen aan te kunnen horen.

Op 1 oktober staat Exploring stories op het programma: schrijvers en denkers spreken dan over de actuele en urgente thema’s van onze tijd. “Literatuur begint waar het nieuws ophoudt”. Onderwerpen als klimaat, ongelijkheid, oud en nieuw kolonialisme, feminisme en de oorlog in Oekraïne zullen aan de orde komen. Tot de gastschrijvers behoren onder meer Olivia Laing, Oksana Zaboezjko, Sasha Marianna Salzmann, Sharon Dodua Otoo, Ayelet Gundar-Goshen, Inge Schilperoord en de voor de Europese Literatuurprijs genomineerde Doireann Ní Ghríofa. Daarnaast gaan Natalie Haynes en Madeline Miller met elkaar in gesprek over het vrouwelijk perspectief in de Griekse mythologie.

Onlangs uitgebrachte titels
Ik zal beginnen met een drietal oudere titels die voor het eerst in het Nederlands zijn vertaald:
– Verbonden is het iconische meesterwerk van de Amerikaanse sciencefictionschrijfster Octavia Butler uit 1979, een buitengewoon verhaal van twee mensen. Het is nu voor het eerst in het Nederlands vertaald. Na haar 26e verjaardag te hebben gevierd in Californië in 1976, belandt Dana op onverklaarbare wijze op een plantage in Maryland. Het is 1815. Omdat ze zwart is, wordt Dana er als een tot slaaf gemaakte vrouw beschouwd.  In Maryland ontmoet ze Rufus voor het eerst: hij ligt in het water en als Dana niet ingrijpt, zal hij verdrinken. Ze redt zijn leven en dat zal keer op keer gebeuren. Geen van beiden begrijpt Rufus’ macht om haar op te roepen als hij in gevaar is, noch de betekenis van de banden die hen binden. Hoe vaker Dana hem redt, hoe meer ze zich ervan bewust is dat haar eigen leven misschien voorbij zal zijn, voordat het zelfs nog maar is begonnen.
– Toni Morrison schreef Recitatief in 1983 en het is het enige korte verhaal dat van haar hand is verschenen. Het is een nog altijd actueel literair experiment, waarbij de lezer weet dat de meisjes verschillen van huidskleur, maar niet wélk van de twee wit of zwart is. Twyla en Roberta zijn even oud en kennen elkaar al vanaf hun achtste, toen ze allebei vier maanden lang in een daklozenopvang woonden. Toen waren ze onafscheidelijk, maar ze verliezen elkaar uit het oog als ze ouder worden. Jaren later zullen ze elkaar opnieuw tegenkomen, in een restaurant, in een supermarkt en nog een keer, bij een demonstratie. Ook al zijn ze elkaars tegenpolen en krijgen ze telkens slaande ruzie, de twee vrouwen kunnen de diepe band die hen bindt nooit ontkennen of verbreken.
– Gabriele Tergit begon met schrijven als journaliste, en maakte naam met haar rechtbankverslagen. In Zo was het nu eenmaal wilde ze ‘onze hele stomme wereld van 1932’ vastleggen, het leven van generaties van verdrevenen, onder wie dat van Grete, Gabriele Tergits alter ego, die na de oorlog in kringen van Joodse vluchtelingen in New York belandt. Ze geeft een beeld van het alledaagse leven van rijke en minder rijke families in Berlijn van 1898 tot en met de jaren vijftig van de vorige eeuw Een groot feest, op 30 januari 1933 – de dag waarop Hitler aan de macht kwam – vormt het hart van het boek. Op dit feest komen bijna alle romanpersonages bijeen en na afloop ervan besluit een deel van hen om Duitsland te verlaten. Ze komen terecht in Praag en Parijs, Londen, Rusland en de VS. Van Gabriele Tergit verscheen eerder o.a. De Effingers.

De andere titels zijn ook bijna allemaal vertalingen, behalve:
– Kleine haperende vluchten is de opvolger van het succesvolle debuut Laat Het Stil Zijn van Femke Brockhus. Het gaat over leven van een jonge stel. Hij is architect en zij is schrijfster. Ze verhuizen naar een afgelegen plek. Het is een toevluchtsoord aan de rand van een onbedorven dorp waarvoor hij het nieuwe dorpscentrum heeft ontworpen. Zij hoopt er te kunnen schrijven, er iets uitzonderlijks te maken. Maar de stilte en de afzondering trekken algauw naar binnen. Ze gedraagt zich steeds dromeriger, onttrekt zich aan de wereld en dan verdwijnt ze spoorloos, terwijl hij achterblijft met hun dochtertje.
– De fiscalist van Ariëlla Kornmehl is gebaseerd op haar eigen ervaring. Een Haagse fiscalist wordt al jarenlang opgeslokt door zijn werk. Toch is hij maar matig succesvol. Zijn huwelijk is uitgeblust, zijn kinderen zijn de deur uit. Hij heeft besloten om niet door een psycholoog of een zelfhulpboek een wending aan zijn bestaan te laten geven, maar om zijn gemis aan een echt contact te compenseren gebruikt hij zijn iPhone. Als blijkt dat ook dat hem niet gelukkiger maakt, concentreert hij zich op de dochter van een gerespecteerde klant en raakt geobsedeerd. Mila is een telg uit de familie Kaufmann, die al decennia eigenaar is van diverse panden in Amsterdam en voor wie hij meer is dan enkel een belastingadviseur.

– Fatima is van de Zweedse Majgull Axelsson, en speelt rondom een vondeling (Fatima) uit India die opnieuw in de steek is gelaten, nu door haar adoptieouders. Lykke is een felle, uitgesproken lerares op de middelbare school. Lykke en Fatima hebben alleen elkaar, ze zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Lykke is een moeder die geen moeder is, en Fatima een dochter die geen dochter is. Ze weet maar één ding over zichzelf: dat haar naam niet Fatima is. Als ze achttien wordt verdwijnt ze, vastbesloten om nooit meer terug te keren. Lykke probeert ondanks alle onzekerheid haar leven voort te zetten. Op een donkere middag in november, als ze haar hond aan het uitlaten is, legt iemand een hand op haar schouder, trekt haar opzij en slaat toe. Heel hard.
– Trio is een tijdloze roman, ook van een Zweedse, Johanna Hedman, en wordt uitbundig geprezen in de pers. Thora, August en Hugo komen uit verschillende werelden – een telg van een rijke, erudiete familie, een eeuwige kunstacademiestudent en een gewone jongen van buiten de stad –, maar gedurende twee zonovergoten zomers in Stockholm worden ze als magneten tot elkaar aangetrokken. Jaren later krijgt Hugo in New York bezoek van de dochter van Thora en August. Ze heeft vragen over haar ouders waarvan ze denkt dat Hugo die kan beantwoorden. Hoewel hij allang van ze vervreemd is, brengt haar komst een golf van emoties en herinneringen teweeg aan die onvergetelijke tijd.
– Julia May Jonas is toneelschrijfster. Toen de New Yorkse universiteit waaraan ze doceert haar deuren sloot, had ze tijdens de pandemische maanden eindelijk tijd om te schrijven. Vladimir is haar debuut. Het is een intelligent en amusant verhaal over seks, macht, verleiding en obsessie, vol literaire verwijzingen en overpeinzingen over bijvoorbeeld de representatie van vrouwen in boeken en films, en over moralisme in de kunst: moeten we alleen de wereld portretteren die we willen zien, moeten we bepaalde verhalen schadelijk noemen en ze weghouden bij het grote publiek? De inhoud: Wanneer haar man in een #MeTooschandaal verzeild raakt, wankelt ook de positie van de vertelster, een geliefd docente aan dezelfde kleine universiteit als haar man. Ze staat tolerant tegenover zijn affaires. Terwijl ze zich staande probeert te houden tussen de politiek correcte studenten en collega’s, verschijnt de nieuwe jongere en knappe collega Vladimir op de faculteit. Hij doet in haar een ongekende obsessie ontbranden.
– Waar de wolf loert van Ayelet Gundar-Goshen wordt net als het eerdere Leugenaar omschreven als een psychologisch geraffineerde roman: Lilach Schuster heeft alles: een huis met zwembad in het hart van Silicon Valley, een slimme echtgenoot en het gevoel gearriveerd te zijn in een land waar je – anders dan thuis in Israël – niet voortdurend aan gevaar denkt, op je hoede moet zijn of je moet verantwoorden tegenover familie en vrienden. Als op een dag een islamitische klasgenoot van haar zoon op een feestje dood in elkaar zakt, ruikt zij gevaar, maar weet niet van welke kant het komt. En dan is het er weer, het gevoel een buitenstaander te zijn. Hoe meer ze over de dood van de klasgenoot te weten komt, des te groter wordt haar ongemak. Haar zoon blijft opvallend zwijgzaam en blijkt meer te weten dan hij toegeeft.
– Esther Kinsky schrijft over de Italiaanse regio Friuli waar in mei en september 1976 twee zware aardbevingen plaatsvonden met heel veel slachtoffers. Er is een nieuw landschap ontstaan, waarin de littekens van het natuurgeweld zich duidelijk manifesteren. Het menselijk trauma is minder zichtbaar. In de roman Rombo komen zeven inwoners van een afgelegen Italiaans bergdorp aan het woord over hun leven dat getekend is door de natuurrampen. Langzaam maar zeker hebben ze geleerd om de diepe sporen die de bevingen in hun leven hebben achtergelaten te benoemen. Ze delen ervaringen van angst en verlies met elkaar, maar hebben ook allemaal hun eigen herinneringen.
– “De Argentijnse Claudia Piñeiro neemt met haar roman wraak voor haar moeder die door parkinson onzichtbaar werd” kopte het Parool over de kleine en indringende roman Elena weet. Elena heeft parkinson en is ernstig beperkt, haar dagindeling hangt daardoor volledig af van de stipte momenten dat ze haar medicijnen inneemt, haar ledematen werken dan een paar uur beter mee. Isabel woont aan de andere kant van de stad, maar ondanks de bijna onmogelijke reis, móet ze Isabel opzoeken, want zij is degene die kan aantonen dat Elena’s dochter Rita geen zelfmoord heeft gepleegd. Met een strop om haar nek hing ze aan de kerkklok. Rita verzorgde haar en bleef bij Elena bleef wonen toen ze haar eerste vriend kreeg. De verhaallijnen van heden en verleden worden knap door elkaar geweven en schetsen een portret van de relatie tussen moeder en dochter, laverend tussen afhankelijkheid, haat en liefde, en van wat het betekent gevangen te zitten in een lichaam dat amper doet wat je het opdraagt.

Minder literair, maar geliefde historische fictie:
– De radiozussen van Eva Wagendorfer is het eerste deel in een nieuwe serie over drie sterke vrouwen op hun weg naar een nieuwe toekomst tijdens de opkomst van de radio. In 1917 zijn Gesa Westhof, Inge Jacobs en Margot Mikola net begonnen bij Radio Frankfurt en hopen dat dit het begin zal zijn van een schitterende carrière. Gesa wil graag stemactrice worden, de ambitieuze Inge droomt van een leven als zangeres en celliste Margot wil niets liever dan erkenning in het door mannen gedomineerde radio-orkest. Hoewel er creativiteit en optimisme in de lucht hangt, moeten de drie vriendinnen noodgedwongen strijden tegen maatschappelijke conventies. Kunnen zij hun dromen waarmaken?
– De gouvernante van Wendy Holden is ‘een indringende, gefictionaliseerde verbeelding van een vrouw die later verketterd zou worden door de geschiedenis, die helaas weerbarstiger blijkt dan je zou wensen’, gebaseerd op het verhaal van Marion Crawford (Crawfie), die in de turbulente jaren dertig en veertig de gouvernante was van de prinsesjes Elizabeth en Margaret. In 1933 accepteert de 22-jarige deze baan van haar leven. De enige voorwaarde die ze stelt aan hun ouders is dat ze een dosis normaliteit in hun bevoorrechte en beschermde leven mag brengen. Ze gaat fel tegen alle protocollen in en neemt de meisjes mee in de ondergrondse, naar het zwembad en naar Woolworth’s. Voor deze waardige post als vertrouweling van het hof betaalt ze wel een hoge prijs. Trouwen, kinderen, haar eigen mening – de Kroon komt vóór alles.

Poëzie
– Wij capabelen van Laura Broekhuysen verschijnt een dezer dagen. Info van de uitgever: “Staat in haar proza de taal centraal, in haar poëziedebuut is Laura Broekhuysen op zoek naar een verhaal: verbindingen tussen personages, tussen generaties, tussen een werkelijke en een fictieve ik, tussen IJslandse sagen en dagelijks leven, tussen moeder en vrouw, herinnering en voorstelling. Toch blijft de verhaallijn onbenaderbaar, manifesteert die zich als iets wat per definitie niet toe te eigenen is. Hoe capabel ook, de plot zal je ontglippen, al had je ogen in je ellebogen, oren in elke porie.”
– De Nederlandse dichteres Emma Crebolder is vaak weinig bekend bij ons, maar heeft, als ik goed heb geteld, al 19 dichtbundels op haar naam staan en ze was de eerste officiële stadsdichter in Nederland (Venlo). Ze studeerde Duitse taal en literatuur en na verblijf in Tanzania ook Afrikaanse talen, m.n. Swahili. Uitlichten is haar nieuwe bundel, een episch-lyrische gedicht dat een dwaaltocht door haar wereld is. Het wordt verteld met fragmenten uit haar eerdere poëzie, aaneen geweven door korte stukken proza, in een ritmisch-muzikale taal die ‘nu eens archaïsch bezwerend, dan weer ironiserend vertellend is’.

Non-fictie
– Niet alleen Marie Curie, ook haar dochters waren uitzonderlijk, vertelt Claudine Monteil in de familiebiografie Marie Curie en haar dochters, die leest als een roman. Marie Curie werd geboren in Polen, zorgde daar voor haar zieke moeder, reisde als armlastige jonge vrouw naar Parijs, waar ze werd toegelaten tot de universiteit en veroorzaakte er een revolutie in de geneeskunde en het onderzoek naar radioactiviteit. Ze werd ervoor bekroond met de Nobelprijs voor natuurkunde én die voor scheikunde. Dochter Irène trad in de voetsporen van haar moeder, verrichtte heldendaden tijdens de Eerste Wereldoorlog, kreeg de Nobelprijs voor scheikunde en werd het eerste vrouwelijk lid van de Franse regering. De andere dochter, Ève, werd een succesvol pianiste en verdiende haar sporen in de literatuur en de diplomatie. De vrouwen hebben zich alledrie moeten bewijzen in een door mannen gedomineerde wereld. De biografe portretteert hen niet zozeer, maar probeert in de hoofden van de vrouwen te kruipen en hun gedachten te lezen, waardoor je hen en hun uiteenlopende keuzes beter begrijpt.

Activiteiten in Utrecht en daarbuiten:
– Op 4 september vindt de boekpresentatie plaats van Vrouwen die muren afbreken; 22 opbouwende verhalen in de openbare bibliotheek op de Neude. Het boek van Veronique Konings bevat 22 inspirerende verhalen en evenveel prachtige portretten van Utrechtse vrouwen die vandaag de dag figuurlijk muren afbreken in de samenleving en is geïnspireerd door de 16e eeuwse heldin Trijn van Leemput die samen met een groepje vriendinnen begon met de sloop van kasteel Vredenburg toen de Spanjaarden er uit vertrokken. ‘Muren afbreken’ kan ook zijn: vooroordelen tenietdoen en taboes doorbreken op het gebied van culturele achtergrond, seksuele voorkeur, huidskleur, beroepskeuze etc. Voorafgaand aan de feestelijke presentatie kan je meedoen aan ‘empowerment workshops’ die gegeven worden door een aantal vrouwen uit het boek.
Meer info: https://www.bibliotheekutrecht.nl/agenda/volwassenen/alle-activiteiten-volwassenen/vrouwen-breken-murenaf04092022.html
– Op 18 september organiseert literair theater Salon Saffier een wandeling door Utrecht In de voetsporen van Dirkje KuikMarijke van Dorst zal de wandeling leiden langs woningen, ateliers en literaire plekken van de Utrechtse schrijfster en beeldend kunstenares. Dirkje Kuik (1929-2008) is door en door Utrechts. Ze werd als man geboren, maar al heel jong voelde hij dat hij als vrouw geboren was in een mannenlichaam. Tweeënvijftig jaar later ging William Kuik na een geslachtsveranderende operatie door het leven als vrouw. In haar beeldend werk toonde ze vaak de stad Utrecht en in haar literair werk greep ze terug op herinneringen aan haar leven in de stad, maar ook op haar fascinatie voor onder andere Napoleon en de Italiaanse cultuur. Verval en teloorgang van al wat haar omringt is zowel in haar beeldend als literair werk een belangrijk thema.
Meer info: https://www.salonsaffier.nl/Programma+informatie.php?id=309&nav=2
– Op 6-jarige leeftijd raakte Yasmina Ajbilou gefascineerd door kleding maken. Ze leerde de fijne kneepjes aan de naaitafel van haar moeder en mocht uiteindelijk meerdere collecties maken voor de Amsterdam Fashion week. Nu runt ze haar eigen duurzame modelabel House of Useless. In het Centraal Museum in Utrecht is t/m 27 november haar eerste solotentoonstelling te zien, Silhouetten, waarvoor ze nieuwe ontwerpen in de vorm van eigentijdse kleurrijk gedecoreerde kaftans creëerde. Yasmina Ajbilou reflecteert hiermee op de tradities en technieken die ze kent vanuit haar Marokkaanse achtergrond. De kaftans zijn rijk versierd, en de kleurrijke elementen vormen kunstwerken op zich en weerspiegelen persoonlijke verhalen.
Meer info: https://www.centraalmuseum.nl/nl/tentoonstellingen/utrecht-lokaal-yasmina-ajbilou en https://indebuurt.nl/utrecht/bedrijvigheid/ondernemer-uitgelicht/yasmina-29-runt-duurzaam-modelabel-house-of-useless-toen-mijn-moeder-aan-de-naaitafel-zat-dacht-ik-dat-ze-kon-toveren~238070/
– In het Marie Tak van Poortvliet Museum Domburg is t/m 12 februari 2023 de tentoonstelling te zien: Stug en stoer – De weg van Jo Koster en Dora Koch-Stetter. Met Jo Kosters werk als leidraad wordt de ontwikkeling gevolgd van twee traditioneel begonnen kunstenaressen, waarbij de ene zich vooral in Frans neo-impressionistische en de andere zich vooral in Duits expressionistische zin ontplooide. Dat de Nederlandse Jo Koster en de Duitse Dora Stetter beiden aan verschillende Europese kunstenaarskolonies verbonden zijn geweest, komt duidelijk in hun werk tot uiting. In een prachtig overzicht van schilderijen en grafiek worden de verschillen en overeenkomsten tussen hen getoond. Het laat ook zien waar deze vrouwen in een overwegend door mannen bepaalde wereld voor stonden: ze waren stug volhardend en stoer verwerkend.
Meer info: https://marietakmuseum.nl/tentoonstellingen/
– Kunstmuseum Den Haag presenteert t/m 30 oktober een solotentoonstelling van de Duitse mixed-media kunstenares Wiebke Siem. Haar installaties, sculpturen, textiel en mode-objecten refereren aan de kunstgeschiedenis en aan mode en design uit de 20e eeuw, maar gaan ook en vooral over de ondergeschikte rol van de vrouw, zowel in de kunst als het dagelijks leven. Met thema’s als ‘huiselijkheid’ stelt Wiebke Siem op humoristische wijze de sociale ongelijkheid die zij ervaart aan de kaak. Door de combinatie van visuele verwijzingen naar de moderne kunst met materialen en werkwijzen die met het vrouwelijke ofwel het mannelijke worden geassocieerd, trekt ze een historische parallel van het seksisme in de eerste helft van de 20e eeuw naar haar ervaringen als vrouw in de kunstwereld.
Meer info: https://www.kunstmuseum.nl/nl/tentoonstellingen/wiebke-siem
– Na de uitgebreide tentoonstelling in het Drents Museum over Frida Kahlo is vanaf 30 augustus op NPO2 een serie afleveringen te zien met de titel Krabbé zoekt Kahlo. Jeroen Krabbé gaat op zoek naar het verhaal achter kunstenares Frida Kahlo, die vaak rebels was. Haar werk is intens en soms keihard, maar ook vol liefde en kleur; net als haar leven. Hij reist in haar voetsporen naar Mexico, Amerika en Frankrijk om de plekken te bezoeken die een belangrijke rol hebben gespeeld in haar leven en werk.
Meer info: https://www.avrotros.nl/krabbe-zoekt/uitzendingen/detail/jeroen-krabbe-duikt-in-het-roerige-leven-van-kunstenaar-frida-kahlo/
– Op 8 september treedt in TivoliVredenberg op de Amerikaanse Woodstock-legende Melanie (een uitgesteld optreden)Van de tientallen artiesten die op Woodstock optraden, waren er slechts drie vrouwelijke solo-acts. Melanie was één van hen, en Woodstock werd de inspiratie voor haar nummer-1-hit Lay Down (Candles In The Rain). In Nederland was het bloemenmeisje met de machtige stem al eerder bekend geworden met het nummer Beautiful People – later scoorde ze nog met Ruby Tuesday en Brand New Key. “Herbeleef Woodstock met Melanie, maar zonder regen, verstopte wc’s en bruine lsd!”, zegt de aankondiging
Meer info: https://www.tivolivredenburg.nl/agenda/melanie-08-09-2022/

Bibliotheeknieuws:
– In september zal de bibliotheek open zijn op de aangegeven tijden. Iedereen die wil komen rondkijken en/of boeken lenen en terugbrengen is van harte welkom.
– In september zullen de leesgroep en de poëziegroep weer aan een nieuw seizoen gaan beginnen. De plannen voor de leesgroep vind je hier: https://vrouwenbibliotheek.nl/2022/07/18/leesgroep-2022-2023/
– Onze ‘Utrecht 900 jaar’- pagina wordt langzaam verder uitgebouwd. Er verschijnen gaandeweg meer items en artikelen. Zie ook bovenaan de nieuwsbrief.
Zie: https://vrouwenbibliotheek.nl/utrecht-900-jaar/

Nieuwe boeken in de bibliotheek
Nieuweling van Marion Bruinenberg, Wachten op het westen van Nausicaa Marbe, Strafhok van Bea Vianen

Nieuwe recensies van deze maand als link bijgevoegd:
https://vrouwenbibliotheek.nl/2022/08/14/de-vrouw-die-van-picasso-bleef-houden-door-julia-blackburn/
https://vrouwenbibliotheek.nl/2022/08/17/dingen-die-ik-niet-wil-weten-door-deborah-levy/
https://vrouwenbibliotheek.nl/2022/08/19/veilige-haven-door-nora-bossong/

De leenbijdrage voor 2022 is opnieuw vastgesteld op € 26,-. Je kunt hiervoor onbeperkt boeken lenen en/of vriendin/vriend van de bibliotheek zijn. Vanaf september is dat € 12,50. Iedereen die boeken leent en/of wil gaan lenen wordt vriendelijk verzocht dit bedrag over te maken.
We hebben een nieuw banknummer NL18 RABO 0366 0430 05 ten name van Stichting Es Scent ovv naam en ‘leenbijdrage 2022’. Meer overmaken om de vrouwenbibliotheek extra te ondersteunen mag natuurlijk altijd. Eenmalig een boek lenen kan ook. De bijdrage hiervoor is € 1,- per boek, met een startbedrag van € 5,- per kalenderjaar.

Op www.vrouwenbibliotheek.nl is meer informatie over de bibliotheek te vinden en veel recensies, de nieuwsbrief is ook te lezen via onze website.

Marjolein Datema                                                         Utrecht, 29 augustus 2022

 

image_pdfimage_print
Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Powered by: Wordpress
Geverifieerd door MonsterInsights