‘Geschiedenis Vrouwenbibliotheek 1984 – ‘ door Marjet Douze

Hoe het begon…

In april 1983 komen vijf vrouwen bij elkaar met een plan: het oprichten van een vrouwenbibliotheek en documentatiecentrum. Zij kennen elkaar uit het Vrouwencafé, De Heksenketel. Het doel is een plek waar vrouwen feministische literatuur kunnen vinden, maar ook documentatiemateriaal en non-fictie boeken die toegang geven tot de vrouwen(strijd)cultuur.

Er wordt gediscussieerd over de beste plek. Een van de opties is het Vrouwenhuis in de Twijnstraat. Er zijn wel bezwaren: is de drempel van het Vrouwenhuis voor veel ’gewone’ vrouwen niet te hoog? Het imago van het Vrouwenhuis – ’enge, radicale vrouwen’ – stoot misschien af. Men besluit tóch voor die plek. De doelstellingen van het Vrouwenhuis – het emanciperen van vrouwen en de maatschappij; feministische solidariteit – passen bij de doelstelling die zij voor de Vrouwenbibliotheek voor ogen hebben.

‘Een hoekje’ in de Openbare Bibliotheek – een voorstel van de gemeente Utrecht – wordt afgewezen. De Vrouwenbibliotheek moet méér zijn dan boeken in de kast. Het moet ook een discussie- en ontmoetingsplaats worden: een plek waar vrouwen zich veilig voelen om naar precaire onderwerpen te vragen en waar lezingen en cursussen georganiseerd kunnen worden.

Misschien was de keuze voor het Vrouwenhuis ook pragmatisch: er is een ruimte beschikbaar, ook al is dat in eerste instantie in een soort overloop van vier bij vier meter.
Er wordt van alles gedaan om met een redelijke collectie van start te kunnen gaan. De initiatiefnemers gaan naar manifestaties om het idee te promoten, en om geld in te zamelen met ‘collectebussen’ en verkoop van eigen gebakken taart. Zij roepen iedereen op om boeken te schenken.
Er komen giften van Mama Cash, Café Averechts en Savannah Bay. Een subsidietoezegging van de gemeente of provincie Utrecht is dan nog niet zeker. Maar men begint gewoon, bang dat het initiatief anders zal verzanden.

Op 20 oktober 1984 opent de bibliotheek met letterlijk een ‘knalfeest’. Er zijn dichteressen, een loterij en poppenkast, maar ook daadwerkelijk knallende rotjes, die deels zelfs te vroeg afgaan.

De collectie is met de vele schenkingen voor en tijdens de opening, verdubbeld van 200 naar 400 boeken Een collectief van acht vrouwen gaat van start. Allemaal vrijwilligers.
En het is een vliegende start: in februari 1985 is de collectie gegroeid naar 600 boeken en hebben zich 100 leden (a 10 gulden per jaar) aangemeld.

Wordt vervolgd

Deel 1 van de geschiedenis door Marjet Douze, augustus 2022

 

Link naar deel 2, ‘Van Twijnstraat tot Wittevrouwenkade 1984-1995’
https://vrouwenbibliotheek.nl/2022/11/04/van-twijnstraat-tot-wittevrouwenkade-1984-1995/
Link naar deel 3, ‘Van MEC via IDEA naar de Gansstraat: 1995 – 2009’
https://vrouwenbibliotheek.nl/2022/11/11/van-mec-via-idea-naar-de-gansstraat-1995-2009/
Link naar de verantwoording: https://vrouwenbibliotheek.nl/2022/11/17/verantwoording-van-de-geschiedenis-van-de-vrouwenbibliotheek/

 

Bronnen:
– Vrouwenbibliotheek/ Alyze Bos en Gert Jan de Viet. – In: Drift, vol. 1, nr. 10 (6 nov. 1984), p. 3
– Vrouwenbibliotheek Utrecht bestaat 10 jaar/ Greet van der Spek en Susanne Kers. In: Nieuwsbrief Vrouwenbibliotheek, 17 okt 1994, p 12-14
– Wat zijn er toch veel mooie vrouwenboeken/Janny Figee. In: Nieuwsbrief Vrouwenbibliotheek, nr 23– dec 1997, p 8-10
– Vrouwenbibliotheek Utrecht: een hoofdstuk apart/ Marion van Lier. December 2001
– Interview van Marjet Douze met Marianne Boere en Janny Figee, initiatiefnemers. (21 juli 2022).