Activiteiten Binnen de Vrouwenbibliotheek Utrecht Buiten de Vrouwenbibliotheek Utrecht Utrecht900

Utrecht 900 jaar

Utrecht is jarig. In 2022 wordt er gevierd dat Utrecht 900 jaar stadsrechten heeft.
Op 2 juni 1122 gaf keizer Hendrik V de Utrechters stadsrechten. Daarmee werd Utrecht officieel een stad. Als bijna de eerste stad van het land. Utrecht was in de middeleeuwen zelfs de belangrijkste en grootste stad van de Noordelijke Nederlanden. De stad viert deze verjaardag met een mooi programma voor, door en met zoveel mogelijk Utrechters

Vanaf Stadsdag op 2 juni t/m 11 november, de feestdag van de Utrechtse beschermheilige Sint Maarten, zijn er allerlei festiviteiten. Met als thema voor het ’verjaardagsfeest’: ‘Stad zonder muren’

De vrouwenbibliotheek is bij de viering betrokken geraakt via vrijwilligster Gianna. Zij speelt mee in de speciaal voor Utrecht 900 door Theater Oester gemaakte voorstelling Als de muren konden praten. De missie van de opvoering is het creëren van erkenning en herkenning voor de Utrechtse regenbooggemeenschap. De voorstelling  is te zien op 24, 25 en 26 juni in het Michaëlskapel in de Domtoren. Aan bod komt de roze/LHBTIQ-geschiedenis met alle hoogte- en dieptepunten: de sodomieprocessen, de vrede van Utrecht enzovoort. Tegelijk met de voorstelling kan je een roze wandeling in de stad lopen en is er een tentoonstelling, ook in het Michaëlskapel.

Omdat de vrouwenbibliotheek in haar geschiedenis een belangrijke, ondersteunende rol heeft gehad voor met name lesbische vrouwen en er veel informatie en romans in de collectie te vinden zijn, heeft Gianna voorgesteld dat de bibliotheek ook van zich laat horen. Theater Oester geeft ons ruimte in haar programmaboekje en op de tentoonstelling. Daar verwijst een QR-code naar verschillende artikelen en een speciale pagina hier op onze website. Over de komende weken en maanden zullen we meer en meer online publiceren: over speciale titels in onze collectie, over relevante roze en ’queer’-recensies op onze website, over de geschiedenis van de vrouwenbibliotheek, over Utrechtse schrijfsters en nog meer. We zullen, is de verwachting, ook activiteiten in de bibliotheek hebben.

 

 

image_pdfimage_print
Share

One comment

  • Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Powered by: Wordpress
    Geverifieerd door MonsterInsights