Recensies

‘Handboek voor vrouwen met mysterieuze kwalen’ door Sarah Ramey

Hoe ik verdwaalde in het medisch labyrint

Handboek voor vrouwen met mysterieuze kwalen is een boek over ‘womi’s’: women with a mysterious illness. Dit zijn vaak chronische klachten met een onduidelijke oorzaak, die verreweg het meest voorkomen bij vrouwen. Sommige aandoeningen hebben een naam, zoals fibromyalgie, post-lymeziektesyndroom, Pfeiffer of candida-infectie. Andere blijven in nevelen gehuld.

Sarah Ramey beschrijft hoe zij als studente een urinebuisinfectie oploopt die niet verholpen wordt door de antibiotica die ze krijgt. Sterker nog, haar klachten worden alsmaar erger. Ze heeft constant hevige pijn en niemand in de reguliere medische wereld weet wat de oorzaak is. Dit is het begin van chronische klachten, die ten tijde van de publicatie van dit boek al veertien jaar voortduren. Veertien jaar waarin Sarah bij alle mogelijke experts komt op het gebied van moderne en alternatieve geneeskunde, en waarin zij steeds dieper duikt in het fenomeen womi’s en de achterliggende fysieke, psychologische en zelfs mythologische wereld van vrouwen.

De inhoud is voor veel vrouwen waarschijnlijk herkenbaar– omdat je het zelf hebt meegemaakt, of iemand in je naaste omgeving. Sarah’s ervaringen zijn schrijnend en schokkend en als lezer voel je in hoge mate met haar mee. Het is bijna onvoorstelbaar dat iemand gedurende zo’n lange tijd zo ziek kan zijn en toch steeds manieren vindt om door te gaan met het leven en met haar zoektocht. Dit maakt het boek, naast informatief, ook inspirerend. Het zorgde ervoor dat ik me dankbaar voelde voor mijn eigen gezondheid. Daarnaast maakt het boek ook activistisch: het is een oproep om de pijn van vrouwen serieus te nemen, in de medische wereld en daarbuiten.

Het is duidelijk dat Sarah enorm graag haar ervaringen wil delen en de lezer wil doordringen van de urgentie van het onderwerp. Echter ligt daar ook de zwakte van dit boek: het valt vaak in herhalingen. Hierdoor ontstaat soms een woordenbrij, waardoor bepaalde ideeën juist onduidelijker worden, het tegenovergestelde van wat de schrijfster wil bereiken. Het gebruik van ietwat vreemde metaforen (“we hadden een toverboek nodig, en een hoge commissie van Ravenklauwen en Griffoendors”; “symbolen en patronen die een oerstemvork laten trillen”) draagt hier verder aan bij. Ook is Sarah snel geneigd om witregels, uitroeptekens en andere stilistische elementen te gebruiken om de impact van haar woorden extra te benadrukken. Dit heeft haar verhaal helemaal niet nodig – het is op zichzelf al indrukwekkend genoeg. Het boek had baat gehad bij een wat strengere redacteur.

Een laatste punt waar sommigen, waaronder ikzelf, zich wellicht aan zullen storen, is dat Sarah Ramey vrijwel niet stilstaat bij het dysfunctionele zorgstelsel in de Verenigde Staten, waar zij woont. De VS staan erom bekend dat veel inwoners geen of slechte toegang hebben tot gezondheidszorg, voornamelijk door de torenhoge kosten en het gebrek aan een betaalbare zorgverzekering. Sarah’s ouders zijn beiden arts en kunnen dus de tienduizenden dollars aan nieuwe behandelingen voor haar betalen, aangezien ze zelf niet in staat is om te werken. Veel Amerikanen zullen echter dergelijke financiële lasten niet kunnen dragen. Het zou een goed idee zijn geweest als de schrijfster daar wat meer op gereflecteerd had.

Al met al is Handboek voor vrouwen met mysterieuze kwalen een indrukwekkend en actueel boek over een jonge vrouw met een enorm doorzettingsvermogen; een aanrader voor wie geïnteresseerd is in gezondheid en de relatie tussen het vrouwenlichaam en de (moderne) geneeskunde.

Uitgeverij          Arbeiderspers, 2020
Pagina’s           410
Vertaald            uit het Engels door Susan Ridder (The Lady’s Handbook for her Mysterious Illness)
ISBN                978 9029 542 401

Recensie door Simone Schoonwater, mei 2022

Share

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Powered by: Wordpress
Verified by MonsterInsights