Leesgroepen

Leesclub voor jonge vrouwen: ‘Kim Jiyoung, geboren in 1982’ van Cho Nam -Joo

Na een eerste geslaagde bijeenkomst, over het bekende Conversations with friends van Sally Rooney, sprak onze leesclub voor jonge vrouwen op 15 maart voor de tweede maal af. Dit keer hadden we een minder bekend werk gelezen: Kim Jiyoung, geboren in 1982 van Cho Nam-Joo. Een dun, feitelijk boekje dat ik vluchtig las in de trein naar mijn werk en tijdens het eten. Er was weinig blijven hangen, maar gelukkig was ik niet degene die het boek moest inleiden.

Zoals het gaat met afspraken die lang van tevoren worden gemaakt; de helft van de jonge vrouwen moest afzeggen. Werk, studie, drukte. Ook degene die Kim Jiyoung, geboren in 1982 had uitgekozen en voorbereid. Oeps. Wat kan je zeggen over een vluchtig gelezen boek, zonder enige achtergrondinformatie over de schrijfster en de totstandkoming van het boek?

Dit is precies wat de leesclub in mijn optiek zo fijn maakt: samen haal je altijd meer uit het boek dan alleen. Kim Jiyoung, geboren in 1982 is een fictieve biografie over de hedendaagse Zuid-Koreaanse vrouw. De roman is heel feitelijk en met enige afstand geschreven, waardoor het verhaal over iedere vrouw zou kunnen gaan. Het feit dat Cho Nam-Joo de plot deels heeft geïnspireerd op haar eigen ervaringen als jonge vrouw en moeder en ze het verhaal tegelijkertijd ondersteunt met wetenschappelijke feiten maken het geheel geloofwaardig. We spraken – uiteraard – over genderrollen, schrijnend hoge werkdruk en sociale problemen. Ook vonden we overeenkomsten tussen Kim Jiyoung, geboren in 1982 en De vegetariër van Han Kang. In de verte doet Kim Jiyoung, geboren in 1982 zelfs denken aan het door mij zo geliefde Norwegian Wood van Haruki Murakami.

Vandaag denk ik nog eens terug aan wat er gisteravond gezegd werd over de misogynistische wereld waarin Kim Jiyoung is opgegroeid. Nog meer dan ooit sta ik achter mijn keuze om vandaag, tijdens de gemeenteraadsverkiezingen, op een vrouw te stemmen. Waar een leesclub allemaal wel niet goed voor is.

Lieke Polak, maart 2022

Share

One comment

  • Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Powered by: Wordpress
    Verified by MonsterInsights