Recensies

‘De Kracht van Breien’ door Loretta Napoleoni

Hoe een oeroud ambacht onze levens verbindt

Met breien als rode draad neemt Loretta Napoleoni in De Kracht van Breien de lezer mee door zowel de geschiedenis van het ambacht als door die van haarzelf.

Loretta Napoleoni is journaliste en deskundige op het gebied van witwassen en de financiering van terrorisme. Breien is dus niet zo maar een vanzelfsprekende hobby. Maar, geboren in Italië begint haar verhaal op schoot bij haar om, de persoon die haar in haar grote liefde breien heeft ingewijd. Dagenlang brachten ze samen door, dagen gevuld met zowel kleurrijke verhalen als breiwerken. Het delen van beide bezigheden heeft Loretta van haar overgenomen.

In het boek wordt niet alleen gekeken naar de oorsprong van het breien (en hoe lastig deze eigenlijk te achterhalen is), maar ook naar de rol die deze hobby en dit ambacht heeft gespeeld in belangrijke gebeurtenissen door de geschiedenis heen: van de Amerikaanse onafhankelijkheidsoorlog tot en met de positie van de vrouw binnen de maatschappij, en van een antikapitalistische beweging tot brei-spionnen. Alle gebeurtenissen worden gekoppeld aan een kledingstuk dat kenmerkend is voor de betreffende periode, en waarvan het patroon achterin het boek te vinden is. Zowel de lezer die in eerste instantie geen relatie heeft tot breien als de ervaren breier zullen verrast worden door de rol, of beter gezegd de kracht, van het ambacht binnen onze wereldgeschiedenis.

Door het boek heen wordt de kracht, die het voor de schrijfster zelf heeft, op kwetsbare wijze weergegeven, soms aan de hand van brei-metaforen. Zo vertelt ze over de scheiding van haar man en de nasleep ervan, over haar miskraam en het omgaan met gevoelens van verlorenheid: “Breien hielp me voorkomen dat ik gek werd. Als een trouwe metgezel geeft mijn breiwerk me de moed om door te zetten, een recht en averecht dwars tegen de stroom in.

Ze verbindt haar persoonlijke geschiedenis met relevante gebeurtenissen uit de collectieve geschiedenis. Hiermee heeft Loretta Napoleoni een balans gecreëerd tussen enerzijds informatieve verhalen en anderzijds persoonlijke belevenissen, die een gevoelig beeld schetsen van de schrijfster als persoon. Een beeld waarin de lezer te zien krijgt hoe breien haar door de verschillende tegenslagen in haar leven heen sleept(e). Dat gezegd hebbende waren het voornamelijk de geschiedkundige aspecten die een verrassend en prikkelend element aan het geheel hebben toegevoegd. Juist deze verhalen smaakten mij naar meer. Beide soorten vertellingen, hun betekenis, en het plezier en de ontspanning, die het voor de betrokkenen met zich meebracht, inspireren om ook zelf de breinaalden op te gaan pakken. Mocht je dit niet allang gedaan hebben.

Uitgeverij     Balans, 2020
Pagina’s       221
Vertaald        uit het Engels door Anne-Marie Vervelde  (The Power of Knitting: Stitching Together Our Lives in a Fractured World)
ISBN            978 9463 821 216

Recensie door Isa Reinalda, januari 2022

 

Share

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Powered by: Wordpress
Verified by MonsterInsights