Recensies

‘De meisjes’ door Annet Schaap

De meisjes is een eigentijds sprookjesboek. Annet Schaap heeft aan zeven welbekende sprookjes een verrassende nieuwe draai gegeven: Repelsteeltje, Roodkapje, Hans en Grietje, De kikkerkoning, Blauwbaard, Doornroosje en een combinatie van Rapunzel en Belle en het beest. In deze nieuwe versies zijn sommige verhalen verplaatst naar de tegenwoordige tijd, herkenbaar vanwege verwijzingen naar reclame en elektronische apparatuur, maar ook de verhalen die zich in hun nieuwe vorm in een ongedefinieerde, sprookjesachtige tijd afspelen, zijn gemoderniseerd: in alle gevallen gaat het om meisjes die zich in ongewone situaties staande weten te houden, of die situaties zelfs naar hun hand kunnen zetten.

Het is grappig om bij het lezen steeds de verbinding te leggen met het sprookje dat je van jongs af aan kent, en te zien waar en hoe Annet Schaap ermee is gaan spelen. Het zijn stuk voor stuk mooie en spannende korte verhalen. Net als in de oorspronkelijke versies gebeuren er soms enge dingen en zit er een donker randje aan de vertelling, maar in alle gevallen loopt het met de hoofdpersonen goed af, soms met de gedroomde prins op het witte paard, en soms ook niet.

De meisjes is gerubriceerd als een boek voor lezers vanaf 11 jaar. Deze leeftijdsindicatie neemt niet weg dat De meisjes ook voor volwassenen de moeite waard is, want iedereen is toch opgegroeid met deze sprookjes en wil weten hoe de thematiek ook nu nog herkenbaar is?

Het boek is rijk geïllustreerd door Annet Schaap zelf. Ik vroeg me af met welke techniek ze heeft gewerkt. Het deed me denken aan linoleumsneden, maar in een van de recensies lees ik dat ze gebruik gemaakt heeft van scratchboard of scraperboard, een techniek die lijkt op wat we vroeger deden met wasco: kras het zwarte laagje weg en kijk wat er tevoorschijn komt.

Annet Schaap (1965) is vooral bekend van haar illustraties. Ze heeft meer dan 200 boeken geïllustreerd van bekende kinderboekenschrijvers zoals Francine Oomen, Jacques Vriens en Janneke Schotveld. In 2017 schreef ze een eigen boek, Lampje, dat hoog gewaardeerd werd en waarmee ze veel prijzen won: de Nienke van Hichtum-prijs, de Woutertje Pieterse Prijs, de Gouden Griffel 2018 en in België de Boekenleeuw. De meisjes is haar tweede boek en heeft ook veel positieve recensies gekregen. Daar sluit ik me van harte bij aan.

Uitgeverij          Querido, 2021
Pagina’s            247
ISBN                 978 9045 126 692

Recensie door Marianne van der Weiden, januari 2022

image_pdfimage_print
Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Powered by: Wordpress
Geverifieerd door MonsterInsights