Recensies

‘Je brein aan de pil’ door Sarah Hill

Hoe de pil alles verandert

Sarah Hill is een toonaangevend Amerikaans onderzoekster en hoogleraar op het gebied van evolutionaire psychologie, vrouwen, gezondheid en relaties. Sarah vertelt in haar boek Je brein aan de pil over hoe de biologie bij vrouwen werkt en welke invloed de hormonale anticonceptiepil daar op kán hebben. Ze doet dit op basis van wetenschappelijke en recent gepubliceerde onderzoeken. Helaas is er nog altijd weinig onderzoek gedaan naar de invloed van de pil op het vrouwenbrein.

Het boek is opgedeeld in drie delen. In deel I ‘jij bent biologie’ geeft Sarah een interessant biologielesje gericht op de vrouw (die niet aan de anticonceptiepil zit) en de werking van haar geslachtscellen, hormonen en welke invloed evolutie heeft gehad op onze reproductieve biologie. Ze haalt daarbij verschillende onderzoeken aan die ook de vergelijking met geslachtcellen en hormonen van mannen maken. Waar je in je cyclus zit, beïnvloedt welke versie je van jezelf bent, maar hoe die versie van jezelf er precies uitziet verschilt van vrouw tot vrouw. De wetenschap suggereert dat bij veel vrouwen hun (oestrogeen-dominante) zelf-bij-hoge-vruchtbaarheid vaak sexyer is, flirteriger en sterker afgestemd op leuke mannen in hun omgeving, dan hun progesteron-dominante zelf. Tot zover de vrouw in haar natuurlijke ovulatiecyclus, waarbij de hormonen gedurende de cyclus variëren.

In deel II ‘je brein aan de medicijnen’ beschrijft ze hoe het slikken van de anticonceptiepil een invloed kan hebben op je partnerkeuze, seksdrive, eetpatroon, stressniveau, uitstraling en gemoedstoestand. Daarnaast legt Sarah Hill uit hoe de pil werkt, welke verschillende soorten er zijn en wat de relatie is tot depressiviteit.

Deel III is een soort eindconclusie in de vorm van een advies aan haar dochter (elf jaar oud) over het wel of niet slikken van de pil. Het is uiteindelijk je eigen keuze, want jij weet het beste wat goed voor jóu is. Maar Sarah Hill vindt dat vrouwen te weinig nadenken over de effecten van hormonen op het brein en dat ze hun klachten te snel wegwuiven onder het mom van ‘het hoort erbij’. Wat ze aanraadt is om, als je aan hormonale anticonceptie begint of tijdelijk stopt, een dagboek bij te houden. En om een dierbare te vragen om op veranderingen te letten. Word je stiller, emotioneler, vlakker? Iemand die je goed kent, zal het opmerken. Wat ze echter absoluut niet wil, is de pil afschrijven, want de pil is en blijft een zeer betrouwbaar anticonceptiemiddel die vrouwenlevens radicaal heeft veranderd. Mede dankzij de pil kregen vrouwen vanaf de jaren ’60 controle over hun vruchtbaarheid en konden vrouwen in grote getale studeren en de arbeidsmarkt betreden.

Je brein aan de pil is een heel interessant en toegankelijk populair-wetenschappelijk boek over de relatie tussen vrouwelijkheid en hormonen en de enorme invloed van de anticonceptiepil op onze hersenen. Ondanks dat er veel wetenschappelijke onderzoeken en termen worden aangehaald en gebruikt, is het duidelijk uitgelegd (en veel wordt herhaald bovendien) en daarmee goed te volgen voor iedereen. Het zet aan tot nadenken over het pilletje dat de meeste vrouwen gedachteloos jarenlang iedere ochtend doorslikken. Een aanrader voor elke vrouw (en man), maar zeker voor vrouwen die meer willen weten over vrouwelijke hormonen en het effect daarvan op hun brein.

Uitgeverij      Nijgh & van Ditmar, 2020
Pagina’s        372
Vertaald        uit het Engels door Marga Blankestijn (This is your Brain on Birth Control)
ISBN             978 9038 805 337

Recensie door Monique Dekker, september 2021

 

 

 

image_pdfimage_print
Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Powered by: Wordpress
Geverifieerd door MonsterInsights