Recensies

‘Wat ik moest verzwijgen’ door Ariëlla Kornmehl

“’Wacht eens,’ zei ze, haar ogen tot spleetjes geknepen. Vlak onder de rand van de lijst stond Tini in Paris. ‘Toch, Sal?” vroeg ze, ‘dat staat er toch? Tini in Paris.’ ‘Tini, ja. Dat heeft Degas daar zelf geschreven.’ De schilder had de danseres waarschijnlijk in het echt gezien en bewonderd, dacht Jet. Een vrouw in een lange jurk, met donker haar, wiegende heupen en een smal lichaam. Al die tijd had de danseres met grote ogen naar ze gekeken, ook toen Misha er stiekem was. Teder bedekte haar moeder het doek met twee lakens. Over een paar maanden, verzekerde Jet haar, zie je haar weer dansen. Haar moeder knikte en beet op haar onderlip. ‘Maar ik laat haar niet achter,’ zei ze, ‘ze gaat onder in jouw koffer. Ze zal je beschermen.”

In Wat ik moest verzwijgen van Ariëlla Kornmehl word je meegenomen naar het begin van de Tweede Wereldoorlog. Het schilderij speelt een speciale rol, het zal Jet beschermen tijdens de oorlog. Jets ouders, Groningse joden, die in Amsterdam, woonden, hebben een onderduikadres voor haar geregeld bij Henk in Haarlem en gaan zelf naar een hotel. Stiekem neemt Jet Misha mee, een Duitse vluchteling die haar vriendje is. Jet wordt Henks dienstmeid, en Misha krijgt een kamer ondergronds, want dat is veiliger. Ondanks Jets blonde haar, krijgt buurman Van Keulen al snel door dat ze joods is.

Daar maakt hij misbruik van. Van Keulen, een NSB’er, verkracht Jet keer op keer. En dan wordt ze zwanger… Als Van Keulen het ontdekt, laat hij Jet beloven het kind door zijn vrouw te laten opvoeden. “‘Ik heb je gezegd dat ik je bescherm.’ Hij kuste haar op haar lippen, juist dat wat ze zo vreselijk vond. ‘Heb je me gehoord?’ Had ze zijn verkrachtingen soms als liefdesverklaringen moeten interpreteren? Heel even kreeg ze het krankzinnige gevoel dat hij werkelijk van haar hield.

De rest van deze roman speelt zich in New York af, in 1975 en in 1992. De verschillende tijden, plaatsen en verhaallijnen maken het soms verwarrend, maar daardoor juist interessanter om te lezen. De liefde die Van Keulen voor Jet voelt is net zo verwarrend. Het misbruik maakte me misselijk, maar Ariëlla Kornmehl zorgt ervoor dat je Van Keulen op een bepaalde manier toch een klein beetje gaat begrijpen. Niet veel schrijvers kunnen dat.

Als je nieuwsgierig bent naar hoe het leven van het kind van Jet en Van Keulen zich ontvouwt, neem dan zeker de tijd om dit meeslepende verhaal te lezen.

Uitgeverij     Cossee, 2013
Pagina’s       206
ISBN            978 9059 364 370

Recensie door Lisanne Kemp, juli 2021

Share

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Powered by: Wordpress
Verified by MonsterInsights