Recensies

‘Man & Macht’ door Kate Manne

Hoe mannelijk privilege vrouwen schaadt

In tien pakkende hoofdstukken beschrijft Kate Manne in haar boek Man & Macht hoe vrouwen zich nog steeds in een ongelijke positie bevinden ten opzichte van mannen. Niet zozeer doordat mannen het slecht met vrouwen voor hebben, maar door het systeem waarin wij ons allemaal bevinden. Het boek opent je ogen, want hoe langer je jezelf in het systeem bevindt, hoe minder je het gaat zien. Kate Manne slaagt er volledig in om in elk hoofdstuk je mond open te laten vallen en te denken: nee, écht? Dit kán toch niet?

De hoofdstukken hebben elk een thema: van aanspraak op gezondheidszorg of kennis tot aanspraak op seks, lichaam en bewondering. De hoofdstukken bestaan uit korte (Amerikaanse) nieuwsfragmenten of gebeurtenissen, aangevuld met wetenschappelijk onderzoek en literatuur. De nieuwsfragmenten of gebeurtenissen worden gebruikt als voorbeeld om deze vervolgens te ontleden en het achterliggende systeem van misogynie, hempathie (sympathie die mannen en vrouwen van nature voelen voor machtige mannen) en mannelijk privilege bloot te leggen.

Kate Manne slaagt erin om telkens de vinger op de zere plek te leggen. Want waarom zijn de meeste mensen in de Verenigde Staten die tegen abortus zijn wel voor de doodstraf? Als het niets te maken heeft met leven en volgens Manne niet met “religie, althans in de zin dat de beweging rechtstreeks gebaseerd is op christelijke, religieuze doctrines, die nu in cultureel opzicht met de beweging worden geassocieerd.’” (pag 113), is het dan een debat om vrouwen onder de duim te houden? Waarom mogen vrouwen niet besluiten wat ze willen doen met een ongeboren kind, maar is dat overgelaten aan een wettelijke macht die nog steeds oververtegenwoordigd is door witte mannen?

Een ander voorbeeld. In het hoofdstuk over aanspraken op seks zegt de sheriff over een verkrachtingszaak dat het lastig was om over te gaan tot vervolging van de dader omdat “het slachtoffer in deze zaak ‘niet kon getuigen van wat er was gebeurd, omdat ze geen kennis uit de eerste hand had van het gebeurde”. Dat is echter nauwelijks verrassend, aangezien ze bewusteloos was toen ze werd verkracht. En slachtoffers van een moord zijn in een nog aanzienlijk slechtere positie om te getuigen van de misdaad die tegen hen is gepleegd, maar op de een of andere manier lukt het aanklagers wel om zonder hen verder te gaan.”  (pag 56)

Het boek opent je ogen voor een systeem waarvan je niet wist dat je erin leefde. Man en Macht is daarom zeker het lezen waard. Terwijl ik het aan het lezen was, heb ik meermaals gedacht: het is vast niet zó erg. Maar hoe langer ik erover nadenk, hoe hempatischer dat lijkt. Ik wil het niet afdoen als ‘te Amerikaans’ want al met 70 pagina’s aan bronvermelding kan ik er niet omheen dat ons systeem, waar we allemaal deel van uitmaken, niet oké is en nauwelijks verandert.

Uitgeverij      Atlas Contact, 2020
Pagina’s        262
Vertaald        uit he Engels door Marianne Palm en Luud Dorresteijn (Entitled)
ISBN             978 9045 038 803

Recensie door Amber van Veen, augustus 2021

Share

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Powered by: Wordpress
Verified by MonsterInsights