Leesgroepen

Leesgroepen 2021-2022

In september beginnen we weer aan een nieuw seizoen van onze leesgroep.
Met veel plezier lezen en bespreken we al 10 jaar romans en verhalen van vrouwelijke auteurs, geschreven of vertaald in het Nederlands. Soms rond een thema, soms titels op verzoek.

Er is een vrij vaste kern lees-sterren, maar soms gaat er iemand weg of komt er iemand nieuw bij.
Dit jaar gaat er niemand weg en de groep zit behoorlijk vol. En er zijn een tweetal nieuwe aanmeldingen. Dus zijn we bezig met het opstarten van een tweede groep. Meer aanmeldingen zijn daarom heel welkom. Als je graag meer zou willen weten en/of mee zou willen doen, laat het ons weten!

Het samen lezen en bespreken van (meestal) de romans vormt de kern van onze middagen. Om de beurt presenteert een van de deelnemers het boek en de schrijfster. Dat kan vanuit allerlei invalshoeken, wie is of was de schrijfster, waarom schreef ze (dit boek), wat lezen wij er in, wat spreekt ons aan en wat niet, wat brengt het ons, zien wij verbanden met ander werk, andere schrijfsters, tijdgenoten, etc.

Voor het nieuwe seizoen zijn we een mix aan het samenstellen van Schwob-klassiekers* en eigentijdse titels, zo mogelijk in tweetallen die iets met elkaar hebben. De voorlopige lijst ziet er als volgt uit:
1. De straat van Ann Petry (VS) –
2. Meisje, vrouw, anders van Bernardine Evaristo (GBr)
3. De Effingers  van Gabriele Tergit (Br-Dui)
4. Het eigenlijke van Iris Hanika (Dui)
5. Het eiland van Arturo van Elsa Morante (Ita)
6. Levenslicht van Silvia Avallone (Ita)of De stof in haar handen van Bianca Ptizorno (Ita), of Wij zijn licht van Gerda Blees (NL) , of Ik ben een eiland van Tamsin Calidas (GBr)
7. De passie volgens G.H. van Clarice Lispector (Braz), of De vrouw van Martin Guerre van Janet Lewis (GBr)
8. Luchtschepen van Amélie Nothomb (Belg)
Over de locatie
De ruimte in de vrouwenbibliotheek is helaas beperkt en gezien de huidige situatie is het nog niet duidelijk of we de middagen daar kunnen gaan houden. Het zal in onderling overleg worden besloten.
Data voor de huidige vrijdagmiddag-groep:  3 september, 8 oktober, 26 november, 7 januari, 18 februari, 1 april, 20 mei, 1 juli.
Kosten:  € 57,50 (incl lidmaatschap van de vrouwenbibliotheek)
Meer informatie en aanmelding: info@vrouwenbibliotheek.nl (Marjolein Datema)
* Sinds 2014 werken 10 uitgeverijen samen om elk half jaar ongeveer een tiental moderne klassiekers uit alle windstreken te (laten) vertalen en uit te geven. Klassiekers, must-reads uit de 20e eeuw, die om verschillende redenen nooit eerder in het Nederlands zijn verschenen, of al lang niet meer verkrijgbaar waren. De Schwob-organisatie (vernoemd naar een 19e eeuwse Franse schrijver en vertaler, en groot kenner van de wereldliteratuur) vraagt mensen overal ter wereld naar hun favoriete boeken, naar boeken die hun kijk op het leven hebben veranderd.
Zie ook : https://www.schwob.nl
Share

3 Comments

 • goedemorgen,

  Ik ben op zoek naar een leesclub in Utrecht, uitdrukkellijk niet bij mensen thuis.
  Ik ben 66 jaar en breed geinteresseerd.
  Als er meer te melden is over start 3 (?) september 2022, m.n. de locatie, hoor ik graag meer van u. Ondertussen kijk ik nog even rond en leg me nog niet vast.

  Dank, graag tot horens
  Maria van de Pol
  Utrecht

 • […] Bibliotheeknieuws: – In oktober zal de bibliotheek weer gewoon open zijn op de aangegeven tijden. Iedereen die wil komen rondkijken en/of boeken lenen en terugbrengen is van harte welkom. – In september zijn de leesgroep en de poëziegroep aan een nieuw seizoen begonnen. Beide groepen zitten vol, maar er zijn plannen voor een tweede leesgroep. Er worden dit jaar afwisselend nieuw vertaalde Schwob-klassiekers en eigentijdse titles gelezen en besproken. Meer info: https://vrouwenbibliotheek.nl/2021/08/28/leesgroepen-2021-2022/ […]

 • Geef een antwoord

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Powered by: Wordpress
  Verified by MonsterInsights