Recensies

‘Chamlang’ door Myra de Rooy

De eerste Nederlandse vrouwenexpeditie

Je hoeft geen klimfanaat te zijn om het boek Chamlang – De eerste Nederlandse Vrouwen expeditie te waarderen. En dit verslag van Myra de Rooy zal zeker een feest van herkenning zijn, als je een passie hebt voor bergen en avontuur.
Om de auteur te citeren: ¨Kom je uit de klimsport dan herken je ongetwijfeld het verlangen om grenzen te verleggen, doorzettingsvermogen te testen en het gevoel iets te willen bewijzen.¨ Hier gaat het dan ook om.

Chamlang is een leuke verhalende combinatie van een jaren ’80 tijdcapsule, met daarin autobiografische elementen, foto`s en enigzins hedendaagse terugblikken uit 2016 op een onvergetelijke klimavontuur. Uitgebreid wordt beschreven wat het inhield om in die tijd als vrouw een klimexpeditie te organiseren. Dit laatste voert niet de boventoon, maar is wel een onmisbaar gegeven. Als lezer krijg je een goed beeld van wat de verwachtingen en vooroordelen waren van het feit dat vrouwen een klimexpeditie gingen ondernemen naar de niet ongevaarlijke Chamlang-oost top in Nepal (7290 m).

Myra de Rooy vertelt dat zij als vrouwelijke sporters in 1988 dubbel iets te bewijzen hadden, of zij wel in staat zouden zijn om zonder hulp naar de top te komen. Ze vertelt ook hoe belangrijk het was om een lerende houding aan te nemen in de bergklimsport en niet bij wijze van in de passagiersstoel te gaan zitten. Een mooi voorbeeld is het voor durven klimmen, iets wat vaak over werd gelaten aan de ´betere’, vaak mannelijke klimmers. De klimprestaties van vrouwen, die hun voorgingen, worden besproken en soms in een klein zinnetje besef je opeens de context van die tijd. Van vrouwen die voorheen enkel tot het basiskamp mochten mee komen (ja om te koken) en niet de top bereikten.
Aardig zijn ook de terugblikken op hoe de toenmalige pers de onderneming beschreef en hoe de klimsters heel andere vragen kregen dan bijv mannelijke expeditieleiders. Toch voert het genderverschil niet de boventoon en gaat het veel meer over onderwerpen als vrijheid, avontuur en grenzen verleggen.

Myra de Rooy licht uitvoerig toe waar het avontuur uit is opgebouwd, waaronder alle voorbereidingen; van sponsors zoeken tot een geschikte berg kiezen, samenstellen van expeditieleden en nog meer. Niet alleen de praktische kant wordt omschreven maar ook de mogelijke gevaren en overwegingen. Een klimexpeditie organiseren in het pre-internet tijdperk is een vraagstuk op zich, zeker als de onderneming, met mogelijk ook je leven, afhangt van actuele en acurate informatie.
Dit alles wordt afgewisseld met terugblikken uit 2016, die mooie reflectiemomenten vormen waarin de auteur ook van kader verandert. Dit geeft het boek een extra gelaagdheid.

Door de vlotte schrijfstijl en leuke woordvondsten als ´rots acrobaten´ leest het makkelijk weg. In de eerste paar hoofdstukken kan je even het gevoel bekruipen van een ´daar had je bij moeten zijn´. Dit gevoel kan je helemaal los laten in de laatste paar hoofdstukken. Die zijn zo meeslepend neergezet, alsof je er zelf ook daadwerkelijk bij bént, in die expeditie op die berg naar de top!

Uitgever            Lecturis, 2017
Pagina’s            303
ISBN                 978 9462 262 225

Recensie door Elizabeth Schuringa, april 2021

image_pdfimage_print
Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Powered by: Wordpress
Geverifieerd door MonsterInsights