Activiteiten

Wat kun je doen op/rond Internationale Vrouwendag?

Maandag 8 maart is het weer Internationale vrouwendag.
Wat kun je allemaal doen? Een paar activiteiten en eerst een korte uitleg.

Internationale Vrouwendag werd voor het eerst uitgeroepen door de Duitse socialiste Clara Zetkin op de internationale vrouwenconferentie in Kopenhagen in 1910, waaraan 100 mannen en vrouwen deelnamen uit 17 landen. De aanleiding was de massale staking in de VS op 8 maart 1908 van vrouwen in de textiel- en kledingindustrie voor een achturige werkdag, betere arbeidsomstandigheden en kiesrecht. De staking is beroemd geworden door onder meer de poëtisch verwoorde eis van de vrouwen: “brood en rozen”. Overigens stond de strijd voor algemeen kiesrecht stond aanvankelijk centraal. De jaren daarop werden in een groeiend aantal landen op 8 maart demonstraties en vergaderingen gehouden. De Eerste Wereldoorlog maakte een einde aan dit gebruik.

Aanvankelijk werd de Vrouwendag op verschillende data gehouden, pas in 1922 (dit jaar is het dus de 100e keer!) werd 8 maart gekozen als vaste datum. Er bestaan verschillende lezingen voor de keuze van 8 maart als datum voor de Internationale Vrouwendag. Lag de oorsprong in Rusland of de Verenigde Staten? Een gangbare westerse lezing was dat 8 maart terug te voeren was op stakingen van textielarbeidsters in New York in 1857 (het is niet zeker of deze staking echt heeft plaatsgevonden) en op 8 maart 1908. In een andere lezing zou de Vrouwendag terug gaan op de grote vrouwenstaking en demonstratie op 8 maart 1917 in St. Petersburg.

– Zondagmorgen 7 maart wil de Graalbeweging Nederland  bijzondere aandacht besteden aan vrouwenrechten en de rol van vrouwen in de samenleving. Maar: hoe inclusief wordt de vrouwendag gevierd?  Daarom organiseert de Graalbeweging een zoom-bijeenkomst op het snijvlak van feminisme en anti-racisme. Ze hebben specifiek vrouwen van kleur uit uitgenodigd: Ebissé Rouw en Marischka Verbeek. De twee vrouwen hebben allebei een tekst uitgekozen die hen raakt en inspireert, geschreven door eveneens een vrouw van kleur. Na het horen van de teksten volgt het gesprek met de gasten. Wat spreekt je aan in deze tekst? Welke persoonlijke herinnering past hierbij? Op deze manier willen wij luisteren naar én een stem geven aan vrouwen die zo lang onhoorbaar leken.
Meer info: http://www.degraalbeweging.nl/programma-s/196-internationale-vrouwendag-hoor-onze-stem-vrouwen-van-kleur-spreken-zich-uit

– Corina Koolen houdt ’s avonds een digitale 8 maart-lezing voor de VVAO afdeling Utrecht over haar onlangs verschenen boek Dit is geen vrouwenboek. De waarheid achter man-vrouwverschillen in de literatuur.  Ze promoveerde in 2018 op genderongelijkheid in de Nederlandse letteren, een onderzoek naar de relatie tussen gender van de auteur en ideeën over literaire kwaliteit.  Uit haar onderzoek bleek dat lezers de literaire waarden van door vrouwen geschreven boeken lager inschatten. Aanmelden via utrecht@vvao.nl

– Instituto Cervantes in Utrecht heeft haar programma dit jaar gewijd aan de rol van de vrouw in de wereld van de muziek. Het bestaat uit twee delen: een reeks van 5 concerten en een bijeenkomst op 8 maart zelf. De concertreeks getiteld Polygnota: gisteren muze, vandaag componist is samengesteld door de Spaanse pianiste Lara M. Taboada en wil het werk van verschillende vrouwelijke componisten redden van de vergetelheid en in ere herstellen.
Op 8 maart is er een rondetafelgesprek met diverse Europese specialisten, waarin zij met elkaar in gesprek zullen gaan over de moeilijkheden die vrouwelijke musici ondervinden bij de ontwikkeling van hun creativiteit en hun talent.
Meer info: https://cultura.cervantes.es/utrecht/nl/la-mujer-en-el-mundo-de-la-m%c3%basica/139808

– Op 8 maart is er ’s avonds een Talkshow in TivoliVredenburg vanaf 20u. Er zal worden gepraat over politiek, muziek, kunst en literatuur, met gasten als Devika Partiman van Stem op een Vrouw, Sophie Straat, Teddy Tops en Tosca van der Weerden.
Maar info: https://www.tivolivredenburg.nl/agenda/livestream-tivolivredenburg-viert-internationale-vrouwendag-de-talkshow-08-03-2021/

– Milou Deelen en Daan Borrel schreven Krabben, van vrouw tot vrouw over het krabbenmandeffect, wat inhoudt dat vrouwen elkaar naar beneden ‘krabben’ om daar zelf beter van te worden. Op 8 maart (16u) gaan ze daarover online en live vanuit Scheltema in gesprek met Stella Bergsma, Sylvana Simons en Tatjana Almuli. Een link naar de livestream kun je vinden via de sociale media van uitgeverij Nijgh & van Ditmar.

– De Melkweg- Amsterdam organiseert dit weekend verschillende talks en workshops, als pleidooi voor de seksueel vrije vrouw. Er wordt gesproken over het patriarchaat, ruimte innemen en je seksualiteit claimen. In de link hele programma: https://www.melkweg.nl/nl/themas/claiming-space

 

 

 

 

Share

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Powered by: Wordpress
Verified by MonsterInsights