‘De val van Thomas G’ door Nelleke Noordervliet

Deze roman heb ik achter elkaar uitgelezen.
De val van Thomas G is een actueel boek met herkenbare personages. Een maatschappelijk, politiek, psychologisch en filosofisch verhaal, spannend als een topthriller. Nelleke Noordervliet is een van de beste Nederlandse schrijvers, met een keur aan goede boeken. Ze schreef historische romans , als ook actuele romans waarin ze de huidige maatschappij ongemeen scherp in al zijn facetten beschrijft.

Thomas G (Geel) is een bekende uitgever. Hij blijkt dood, na een ‘verdacht’ auto-ongeluk dat in verband wordt gebracht met een schandaal, dat hij ontketende door een pamflet in romanvorm uit te geven, getiteld Hedendaags fanatisme. Het is van een obscure historicus, Rudolf Merkelbach, vol met fascistische uitspraken. Thomas G werd eerst intern in zijn uitgeverij, daarna door heel Nederland als uitgever afgeserveerd en weggezet als racist. Alle sociale media en roddelrubrieken vielen over hem heen. Een trial by media. Hij moest zijn functie neerleggen. Zijn familie werd bedreigd.

Zijn vrouw Isa vlucht naar hun tweede huis in Ierland. Ze heeft zich gewroken door alle foto’s, die ze van hem had, te verbranden.“Ik ben aan niemand verantwoording schuldig. Niemand is aan mij verantwoording schuldig. Ik ben alleen. Dat is een grote verandering. Met de uitspraak dat de mens de warmte van een kudde nodig heeft veeg ik voorlopig mijn gat af. Hyena’s zijn het.”
Ze voelt zich in Ierland op haar plaats in de ruige natuur met het heftige weer. Ze ziet af en toe een buurvrouw, die haar verder met rust laat.

Ze heeft een volwassen zoon en dochter. Dochter Leonie heeft een afstandelijke relatie met haar moeder, die over haar zegt: “Ze hamert altijd op mijn abjecte afhankelijkheid. Haar zelfstandigheid is agressief, mijn versie van eigenwaarde wil ze niet snappen.” Zoon Arthur woont getrouwd in Haarlem; hij is verzekeringsjurist. Hij haat zijn werk, houdt van muziek en blijft overal buiten.

Joris de Groot is een zelfstandig gevestigd onderzoeks-journalist, die de zaak Thomas G wil uitzoeken en een topartikel wil produceren, dat hem geld en bekendheid zal verschaffen. Hij leeft met Lucille die zwanger is, probeert zich op het kind voor te bereiden, maar is eigenlijk voordurend bezig met de zaak Thomas G. Hij heeft lijstjes met mensen die hij wil interviewen. Joris zoekt contact met Leonie. Leonie heeft haar vader publiekelijk afgewezen. Zij is filosofe en geeft les aan de universiteit, in het vakgebied Critical Cultural Theory. Joris neemt deel aan een van de hoorcolleges van Leonie, zonder zijn bedoelingen duidelijk te maken. Leonie voelt zich aangetrokken tot Joris en ze hebben seks. Joris bevindt zich in een spagaat. Hij liegt tegen Leonie en tegen zijn vriendin. Het kost hem moeite alle leugens met elkaar in overeenstemming brengen.

Anne Benraad van de uitgeverij van Thomas was mordicus tegen uitgave van het boek, dat zij als een affront tegen haarzelf zag. Door Joris wordt ze neergezet als “de kleurrijke  woordvoerster van wat in het Engels zo mooi dedisenfranchised heet, een uitgesproken boegbeeld van de multicultureel diverse emancipatie, generaal in de strijd tegen de witte pest.”

Het verhaal laat enerzijds zien wat mensen doen als er een gebeurtenis ontstaat, waar men het niet mee eens is. Men wil het eigen gelijk halen, de aanstichter  vernietigen, afschieten, bedreigen, kapot maken. Een gerucht wordt gelekt, men begint anoniem, het verschijnt op de social media, het wordt aangejaagd tot een landelijke hetze. Men geneert zich niet voor woede en haat; er is geen compassie meer.
Thomas G wilde slechts een publieke discussie aanzwengelen. Wat hij niet kon voorzien was het effect van dat er momenteel geen wezenlijke discussie mogelijk is.

De andere kant in het verhaal zijn de effecten op de individuen die geslachtofferd worden. Thomas G wordt aan de schandpaal genageld, en hij en zijn familie worden bedreigd. Vervolgens komt hij om het leven.

Een boeiende familie, boeiend omdat alle personages zich anders tonen dan ze zijn. Moeder is haar hele leven toegewijd geweest aan vader, maar begint te begrijpen wat ze zichzelf heeft ontzegd. Leonie is tegendraads, boos en eenzaam; ze dempt haar werkelijke gevoelens met seks. Arthur laat alles afweten. Joris heeft zijn eigen spagaat gecreëerd. Anne heeft slechts één loyaliteit.

Thomas Geel heeft een manuscript nagelaten. Isa ontving het van Rudolf Merkelbach en leest het Leonie, Arthur, Joris en Anne in het huis in Ierland voor. Het onthult wat Thomas G zijn leven lang heeft verzwegen.

Uitgeverij          Atlas Contact, 2020
Pagina’s            285