Recensies

‘Van Vulva tot Vagina’ door Mariah Mansvelt Beck e.a.

Nadat Mariah Mansvelt Beck het tamponbedrijf Yoni had opgericht, wilde ze, “al heel lang een boek schrijven voor volwassen vrouwen door volwassen vrouwen, (een boek) dat onbesproken onderwerpen bespreekbaar zou maken. Nu is het er”
Met zes andere vrouwen wil ze ‘een einde maken aan de schaamtecultuur en de onzekerheden die die met zich meebrengt.’  Ieder vanuit haar eigen invalshoek en ervaring hebben ervaringsdeskundigen geschreven over belangrijke onderwerpen m.b.t. het vrouwelijk geslachtsorgaan, zoals de menstruatie, de clitoris, de pil, de bevalling, de overgang, en de schoonheidsidealen betreffende dat vrouwelijke geslachtsorgaan.

Zelf schrok ik van het volgende: in Nederland en Finland start het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker op 30-jarige leeftijd. In andere Europese landen is dat veel eerder. Het duurt 10 tot 15 jaar om invasieve kanker te ontwikkelen. Aangezien meisjes steeds jonger seksueel actief zijn en dan het humaanpapiloomvirus kunnen oplopen is de beginleeftijd van het uitstrijkje veel te laat! Meisjes zouden hiervan op de hoogte moeten zijn en de huisarts zou deze informatie met elk meisje moeten delen als ze jong aan de pil gaan. (pag 46/47 – Meredith Greer)

Een eye-opener was dat op de verpakking van maandverband en tampons men de bestanddelen niet hoeft te vermelden. Vrouwen zijn zich meestal niet bewust van het feit dat er veel synthetische stoffen zitten in dit materiaal. Gelukkig heeft Mariah Mansvelt Beck het Yoni-merk op de markt gebracht, dat wel gezond is om te gebruiken.

Dan over de vrouwelijke seksualiteit: volgens seksuologe Ellen Laan en Rik Lunsen bestaat de G-spot niet als apart orgaan en is de vagina zelf niet erg gevoelig. (pag 67 – Emma Curvers). Zij gaven samen in 2017 het boek Seks uit. Ook bij hen draait het eigenlijk allemaal om de vulva. Het is een misvatting dat de clitoris alleen maar een knopje is, het is veel meer. Ook de clitoris heeft net als de penis zwellichamen, die zich bij de juiste stimulatie van de gehele vulva vullen met bloed.

Het is belangrijk dat vrouwen hun geslachtsorgaan leren kennen en seksueel autonoom worden. Soloseks helpt daarbij. ‘Masturbatie is de basis van alle seks’, schreef Betty Dodson al in 1974. Als je weet wat je lekker vindt, kun je dit uitleggen aan je partner. Dat vrouwen het minder belangrijk vinden om klaar te komen is een van de misvattingen.

Dat de porno-industrie geen realistisch beeld geeft van seks weten we eigenlijk wel, maar het ideaalbeeld van het vrouwelijke geslachtsorgaan wordt er voortdurend gepresenteerd: de clean-slit. Zichtbare schaamlippen zijn uit den boze en het zet vrouwen aan tot labiaplasie (verwijderen of kleiner maken van de schaamlippen). Hilde Atalanta uit met haar fotoserie Vulva Galery haar ongenoegen hierover. We zien een heleboel vulva’s voorbijkomen, ze zijn allemaal anders en dat is helemaal OK.

Ik heb veel geleerd van dit boek. Je denkt dat je het allemaal wel weet ,maar dat blijkt toch niet zo te zijn. Er zijn nog vele taboes die doorbroken moeten worden. De echte seksuele revolutie moet m.i. nog komen, waardoor zowel vrouwen als mannen elkaars lichaam echt kunnen leren kennen en ze zonder schaamte kunnen genieten van seks.

Schrijfsters: Persis Bekkering  (journaliste, schrijfster); Sarah van Binsbergen (antropologe, redactrice); Emma Curvers (filosofe); Meredith Greer (columniste, redactrice); Bregje Hofstede (schrijfster); Tineke Kuipers (verpleegkundige, overgangsconsulente); Mariah Mansvelt Beck (oprichter Yoni)

Uitgeverij     Pluim, 2019
Pagina’s       162
ISBN            978 9492 928 108

Recensie door Gretha Visser, juli/september 2020

 

 

 

 

 

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Powered by: Wordpress