Recensies

‘Krabben’ door Daan Borrel en Milou Deelen

van vrouw tegen tot vrouw

Dat de cover van Krabben de aandacht trekt, is onmiskenbaar. Twee jonge vrouwen staan met ontbloot bovenlichaam en okselhaar op de cover.

Krabben is geschreven door de feministische journalisten Daan Borrel en Milou Deelen. In hun boek schrijven ze over het ‘krabbenmand effect’: “een begrip dat werd bedacht in de tweede feministische golf om het gedrag van vrouwen die andere vrouwen naar beneden trekken te duiden. Zit er één krab in de mand, dan kan zij makkelijk op eigen kracht ontsnappen. Zitten er meer krabben in diezelfde mand, dan belemmeren ze elkaar: zodra één krab een poging doet uit de mand te klauteren, dan ‘krabben’ de anderen haar omlaag. Zo blijven ze in de mand zonder dat een visser op ze hoeft te letten” (pag 3, inleiding).

Er wordt verwezen naar veel hedendaagse situaties die bijna elke vrouw wel eens heeft meegemaakt. Onderwerpen als ongelijkheid en ongelijke machtssituaties op werk, de ‘slut-shaming’ cultuur, de roddel cultuur en de zogeheten ‘bitch fights’ komen zonder enige aarzeling aan bod. Door middel van interviews, panelvragen en enquêtes komen Daan en Milou er steeds meer achter wat het begrip krabben inhoudt, hoe ‘krabben’ zich uit in de hedendaagse samenleving en wat dit voor effect teweegbrengt bij vrouwen. Door middel van hun onderlinge briefwisseling wordt het de twee journalistes steeds duidelijker wat het begrip voor hun betekent en hoe het voorkomt in hun eigen leven.

Ze hebben een rijk scala vrouwen geïnterviewd voor het boek, van Anja Meulenbelt, oermoeder van de tweede feministische golf, tot Sylvana Simons. Naast inhoudelijk sterkte interviews met professionals, zijn de enquêtes ingevuld door 212 vrouwen. Ondanks dat de interviews indruk maken, zijn de enquêtes wat zwak ingeschoten en voelen deze meer als opvulling in plaats van invulling. Er is gekozen voor korte, wat oppervlakkige interviews, waardoor er niet te diep ingegaan wordt op de materie. Hierdoor mist het boek diepgang, maar leest het wel makkelijk weg en is het begrijpelijk.

Maar, met de vlotte schrijfstijl, in combinatie met de eerlijk en soms ook harde zelfreflectie, weten de dames te overtuigen. In plaats van te oordelen, roepen ze op tot meer solidariteit. Ze weten het verhaal boeiend te brengen, maar zijn daarnaast ook gevat, slim en niet bang om ook hun eigen mening bij te stellen. Daarnaast dagen ze de lezer uit, juist door de brede toepasbaarheid, de eigen blik eens te verruimen en tot het besef te komen dat het anders kan en moet.

Het is een goed, informatief boek voor iedereen die zich graag eens wil verdiepen in het feminisme en de relatie van vrouwen onderling.

Uitgeverij          Nijgh & van Ditmar, 2020
Pagina’s            224
ISBN                  978 90 388 0768 3

Recensie door Jamie Lee, november 2020

 

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Powered by: Wordpress