Nieuwsbrieven

Oktober nieuwsbrief

Beste leensters, leners en andere belangstellenden,

De Vrije Academie verzorgt sinds 1990 colleges, studiedagen, lezingen en excursies. Hun missie is ruim: het leven van mensen, jong & oud, verrijken door op inspirerende en bijzondere wijze onderwijs aan te bieden op het gebied van kunst, cultuur, filosofie, geschiedenis en wetenschap. Ze doen dit in meer dan vijftig plaatsen in Nederland, en toegankelijk voor een zo breed mogelijk publiek.
Dit najaar heeft de Vrije Academie weer een flink aanbod. Een aantal wil ik er uitlichten.
– De Engelse schrijfster Mary Shelley (1797-1851) was de dochter van feministe Mary Wollstonecraft. Ze schreef op 19-jarige leeftijd haar ‘gothic novel’ Frankenstein, met de ondertitel the Modern Prometheus. De eerste editie verscheen in 1818, een herziene en verbeterde versie volgde in 1831. Inmiddels is het een klassieker met een mooie ontstaansgeschiedenis. In 1816 brachten Mary en haar man Percy Shelley een bezoek aan Lord Byron in Zwitserland, die na het lezen van een bloemlezing van Duitse  spookverhalen zijn vrienden uitdaagde om ieder een eigen verhaal te schrijven. Tijdens de regenachtige zomer zag Frankenstein het daglicht. Op 31 oktober zal literatuurwetenschapster Liesje Schreuders een online lezing houden over de roman Frankenstein, tevens de naam van de persoon die het monster schiep.
Meer info: https://www.vrijeacademie.nl/ons-aanbod/online—lezing-halloween-frankenstein/
– Liesje Schreuders zal ook andere colleges over literatuur geven. Per college komt een titel of onderwerp aan bod. Er wordt afgewisseld tussen klassiekers en moderne literatuur, en tussen mannelijke en vrouwelijke schrijvers. Op het programma staan Jane Austen: romantiek & realisme, Naar de vuurtoren van Virginia Woolf, De Napolitaanse romans van Elena Ferrante, Sinaasappels zijn niet het enige fruit van Jeanette Winterson en in een aparte lezing Geen gewoon Indisch meisje en het werk van Marion Bloem.
Meer info: https://www.vrijeacademie.nl/ons-aanbod/literatuurcollege-door-liesje-schreuders/
– Vanaf oktober is een grote tentoonstelling met werk van Artemisia Gentileschi te zien in the National Gallery in Londen. Reden voor kunsthistorica Karin Haanappel om u tijdens een lezing te introduceren in haar werk. Een lezing die op verschillende plaatsen wordt verzorgd door de Vrije Academie. Artemisia Gentileschi (1593-1652) werd geboren in Rome ten tijde van de contrareformatie en groeide op in het schildersatelier van haar vader. Daar toonde ze al vroeg haar kunstzinnige talenten. Haar voorkeur ging uit naar grootse historiestukken waarbij ze de chiaroscuro technieken van Caravaggio optimaal liet doorwerken. Ondanks haar controversiële positie was ze de eerste vrouw die in 1616 werd toegelaten tot de Accademia dell’ Arte del Disegno in Florence.
Meer info: https://www.vrijeacademie.nl/ons-aanbod/college-artemisia-gentileschi/
– Vanaf 23 oktober is in het Allard Pierson museum de tentoonstelling te zien Godinnen van de art nouveau. De fascinatie voor vrouwelijk schoon in deze stroming wordt nader onder de loep genomen en geplaatst in de context van maatschappelijke ontwikkelingen van die tijd. Vrouwen met weelderige haarlokken en transparante gewaden hadden het uiterlijk van een godin, maar leken ook als zodanig te fungeren: symbool van hogere idealen, menselijke gevoelens of tijdloze deugden. Er zal speciale aandacht zijn voor vrouwelijke kunstenaars. Tijdens de tentoonstelling komt kunsthistorica Carien Kanters een aantal keer een lezing houden met een analoge bedoeling: nuance aanbrengen in het traditionele vrouwbeeld van de art nouveau als slechts lieflijk (femme fragile) of verleidelijk (femme fatale).
Meer info: https://www.vrijeacademie.nl/ons-aanbod/lezing-godinnen-van-de-art-nouveau/ en https://allardpierson.nl/verwacht/godinnen-van-de-art-nouveau/
– Vanaf november zijn er een aantal korte kennismakingsreeksen over Vrouwelijke filosofen, belangrijke vrouwelijke denkers uit de geschiedenis. Hoe kijken zij tegen de wereld aan? En verschilt hun blik van die van hun mannelijke collega’s? Simone de Beauvoir en Hannah Arendt zijn ons goed bekend, net als het werk van hedendaagse filosofen als Martha Nussbaum en Joke Hermsen. Al in de Griekse oudheid waren vrouwelijke filosofen actief, zoals Aspasia van Milete, over wie men zei: ‘Wie vragen stelt over Aspasia, stelt vragen over de helft van de mensheid.’ In China werd Ban-Zhao, die leefde in de eerste eeuw na Christus, al in haar eigen tijd gezien als een groot historica.
Meer info: https://www.vrijeacademie.nl/ons-aanbod/korte-reeks-vrouwelijke-filosofen/

***In Utrecht is het Literatuur Festival (ILFU) bezig, en duurt nog t/m 3 oktober. Voor uitgebreidere informatie zie de vorige nieuwsbrief (van september) of de festivalwebsite https://www.ilfu.com. O.a. Margaret Atwood, Isabel Allende, Raynor Winn, Petinah Gabbah en Lionel Shriver zullen optreden, voor een deel digitaal.

Onlangs uitgebrachte titels
– De nieuwe roman van Nelleke Noordervliet, De val van Thomas G, gaat over de schokkende ‘affaire-Thomas G’. Media en sociale media verketteren uitgever Thomas Geel, die een extreem controversieel boek uitbracht met de titel ‘Hedendaags fanatisme’, geschreven door een jeugdvriend en uitgerangeerde historicus. Enkele maanden later komt de uitgever om. Na zijn dood vertrekt zijn vrouw Isa naar Ierland om daar de gebeurtenissen te overdenken. Tegelijkertijd besluit een jonge freelancejournalist de affaire uit te gaan spitten. Hij zoekt contact met Thomas’ opvolgster, die de zaak aanhangig heeft gemaakt, en met zijn carrière-bewuste dochter. De affaire is voor hen nog lang niet voorbij. Ze botsen, naderen elkaar, liegen, bedriegen, zwijgen, spreken; ieder met zijn eigen beweegredenen. Maar er is ook een nagelaten manuscript van Thomas.
– Ruim twee eeuwen geleden publiceerde Jane Austen haar beroemde roman Emma. In Ik ben Emma stelt Kristien Hemmerechts zich de vraag ‘Hoe zou Emma’s leven eruitzien als ze nu leefde? Dat doet ze aan de hand van een jonge vrouw die alles heeft wat ze zich kan wensen: geld, een mooi huis, liefhebbende ouders, leuke stiefbroers, looks.  Toch wankelt na een tijdje Emma’s voornemen om altijd single te blijven. Welke keuzes moet ze maken? Zo wordt duidelijk dat de wereld sinds Jane Austen’s Emma onherkenbaar veranderd is, maar sommige dingen veranderen nooit.
– Laura Lindstedt is een van de meest bekende en bejubelde Finse schrijvers van dit moment. Mijn vriendin Natalia is haar 3e roman en gaat over de grenzen van seksualiteit en macht in de relatie tussen een patiënt en haar therapeut. Natalia besluit om in therapie te gaan om haar seksuele problemen aan te pakken. Ze denkt obsessief vaak aan seks, maar tijdens de daad dwalen haar gedachten juist alleen maar af. Ze heeft vele partners, haar relaties zijn van korte duur. Haar therapeut begint met een experimentele behandeling, waarin kunst, filosofie en literatuur centraal staan. Waarom liggen fantasie en realiteit zo ver uit elkaar in het leven van Natalia? Is haar hyperseksualiteit een symptoom van een groter probleem? Naarmate de sessies verstrijken wordt het duidelijk dat de therapie niet volgens de boekjes verloopt. Natalia voelt zich bevrijd en begint de sessies steeds meer over te nemen. Wie heeft de macht, Natalia of haar therapeut?
– De Oostenrijkse schrijfster Lida Winiewicz laat in haar 2e roman Vragen deed je niet haar buurvrouw op het platteland haar levensverhaal vertellen. Ze laat daarmee zien dat het leven van een eenvoudige boerin in het interbellum minstens even fascinerend en zelfs boeiender kan zijn dan een duf historisch verslag van ’belangrijke’ mensen. Haar leven lang heeft de buurvrouw keihard moeten werken. Maar verbitterd is ze geenszins; ze is juist vol trots op het leven dat ze zelf heeft opgebouwd. En terwijl ze herinneringen ophaalt aan de grote liefde die ze heeft gekend, vertelt ze en passant over het veranderde boerenleven in de afgelopen eeuw.
– Net als in haar veelgeroemde debuutroman De meisjes verkent Emma Cline in haar nieuwe verhalenbundel Daddy de schaduwkant van de mens. Met veel inzicht en scherpte toont ze alledaagse misverstanden met perverse, gewelddadige en levensveranderende gevolgen. Of het nou gaat om een nanny van een beroemde familie die zich verstopt voor de pers na een schandaal; een elfjarig meisje dat door haar oudere vriendin wordt uitgedaagd; een vader die zijn rendez-vous onderbreekt om zijn zoon op te halen na een weerzinwekkend incident, maar is hij schuldig? Voortdurend belicht de jonge Amerikaanse schrijfster de schurende interactie tussen mannen en vrouwen, ouders en kinderen.
– Ver van Verona is het recent vertaalde romandebuut van de inmiddels 92-jarige en nog altijd actieve Jane Gardam. De roman bevat al alles waar de Britse verhalenvertelster later om gekoesterd zou worden: de typisch Britse sfeer, haar eigenzinnige, psychologisch scherpe pen en haar speciale humor. Ver van Verona begint met ‘Laat ik maar meteen vertellen dat ik door een overweldigende ervaring op mijn negende niet meer helemaal normaal ben’, uitgesproken door de jonge Jessica die van een gerespecteerde auteur te horen heeft gekregen dat ze zonder enige twijfel een geboren schrijfster is. Onvoorwaardelijk en op de onhandigste momenten heeft ze de drang om de waarheid te spreken. Hoe haar/de wereld er ook uitziet, het kan haar niet schelen. Ze heeft al haar explosieve kracht nodig om schrijver te worden.
– Opmerkelijk enthousiaste reacties lees ik over het debuut van de jonge Nederlandse schrijfster Lisa Huissoon, Alle mensen die ik kenVoor de afstudeerversie met de gelijknamige titel ontving ze de Nieuwe Types Afstudeerprijs voor beste afstudeerwerk van een Nederlandse of Vlaamse schrijfopleiding. Aan de hand van een alfabetisch gesorteerde lijst geliefden, vrienden, familieleden, buren, collega’s en voorbijgangers beschrijft ze haar leven en de 2131 ontmoetingen, die ze met de mensen op de lijst heeft gehad.
– Een ander debuut dat veel waardering oogst is Verdwijnende aarde van Julia Phillips. Het speelt zich af op Kamsjatka, waar twee zusjes, die aan de kust spelen, verdwijnen en ondanks uitgebreide zoektochten spoorloos blijven. Het heeft een traumatische effect op het hele Russische schiereiland. De Amerikaanse schrijfster laat dit zien door op zeer inventieve en indringende wijze gedurende de maanden van een jaar verhalen van verschillende inwoners te vertellen. In alle verhalen klinken de effecten van de verdwijning door in de angsten, verlangens en onvervulde wensen van vooral de vrouwen van Kamtsjatka.
– In De dwalingen van het vlees van Lina Wolff reist een Zweedse columniste naar Madrid op zoek naar inspiratie, en raakt al snel betrokken bij een krankzinnig verhaal. In een bar ontmoet ze Mercuro Cano, die denkt dat hij achtervolgd wordt door de makers van een obscure internetrealityshow waaraan hij heeft meegewerkt om goed te maken wat hij zijn vrouw allemaal heeft aangedaan. Achter de openbare en wrede boetedoening op internet zit de non Lucia, die de taak op zich heeft genomen om verloren zielen te redden van de verleiding van vleselijke lusten. Is Mercuro te redden? En, moet hij wel gered worden? “Maatschappijkritiek hoeft niet duf en voorspelbaar te zijn”, aldus de recensente in Trouw
– In Verheven koninkrijk vertelt de Ghanees-Amerikaanse schrijfster Yaa Gyasi over een gebroken zwart migrantengezin in Amerika. Dochter Gifty is een briljante studente neurowetenschap aan Stanford University. Haar drijfveer om dit te gaan studeren is de fatale overdosis van haar broer, verslaafd aan pijnstillers, en de depressie van haar moeder. Ze is vastberaden om de wetenschappelijke oorzaak te vinden van al het verdriet en lijden dat haar leven domineert. Als haar moeder zelfmoord wil plegen, neemt Gifty haar ten einde raad in huis. Het brengt haar weer terug naar het geloof dat zoveel houvast gaf in haar jeugd. De kerk waar ze in opgroeide beloofde verlossing, maar gaf nooit duidelijkheid hoe die te bereiken. Terwijl haar moeder in bed blijft liggen, worstelt Gifty tussen geloof en wetenschap, en zoekt naar een manier om haar liefde voor haar familie in daden om te zetten.
– Over Wat ze zeiden van Miriam Toews: In het geheim klimmen acht mennonitische vrouwen – grootmoeders, moeders en meisjes – een hooizolder op. De afgelopen vier jaar werden zij en meer dan honderd andere vrouwen in de nacht herhaaldelijk aangevallen door, zo werd hen verteld, demonen die hen kwamen straffen voor hun zonden. Nu ze hebben ontdekt te zijn gedrogeerd en verkracht door een groep mannen uit hun eigen gemeenschap, worden de daders tijdelijk vastgezet voor hun eigen veiligheid. De vrouwen hebben 48 uur de tijd om te beslissen wat ze doen, voordat de mannen op borgtocht vrijkomen en terugkeren. Als de vrouwen blijven, moeten zij voor zichzelf opkomen of de daders vergeven. Als ze weggaan, moeten zij – die nooit mochten leren lezen of schrijven – een nieuwe start maken in een wereld die hun volledig onbekend is. Op de hooizolder hebben ze een reeks felle discussies. De Canadese schrijfster kruipt in de huid van de enige mannelijke aanwezige, de notulist die alle vragen en woede op papier zet.
– Simone Atananga Bekono rondde in 2016 haar opleiding Creative Writing in Arnhem af met haar poëziedebuut Hoe de eerste vonken zichtbaar waren, nu is er Confrontaties. Dit romandebuut gaat over de 16-jarige Salomé Atabong, die in een jeugddetentiecentrum vastzit, omdat ze op een middag twee schoolgenoten ernstig heeft mishandeld. Ze probeert haar hoofd koel te houden tussen de andere meiden, irritante psychologen en treiterende begeleiders. Over een maand mag ze naar huis, waar alleen een gezin wacht dat al lang geleden uit elkaar is gevallen.

Poëzie
– Lamia Makaddam is geboren in Tunesië en studeerde er Arabische taal- en letterkunde. Ze woont inmiddels al jaren in ons land, beheerst het Nederlands vloeiend, is journaliste en vertaalster, maar schrijft haar dichtbundels toch in het Arabisch, haar moedertaal. Zo kan ze waarschijnlijk nog net iets genuanceerder beelden oproepen en weergeven. Je zult me vinden in elk woord dat ik schrijf is haar 3e bundel en recent door Abdelkader Benali vertaald in het Nederlands. In haar lyrische taal, die heel toegankelijk is, onderzoekt ze uitgebreid en nauwkeurig het beeld van de vrouw, en zeker het beeld zoals dat bestaat in de Arabische wereld. ‘De vrouw is veel meer dan een hoer en liefde is zoveel meer dan seks’
 Nachtvangst is de 4e bundel gedichten van Froukje van de Ploeg. Het zijn laconieke gedichten over een vrouwenleven, en dan vooral over het weer invulling geven van dat leven na een scheiding. Ze ‘maakt de balans op, trefzeker en overtuigend’, schrijft de uitgever.

Non-fictie
– ‘Het ware verhaal achter The Crown’ speelt goed in op de actuele belangstelling voor het Britse koningshuis. Het is de aankondiging voor de nieuwe biografie Koningin Elizabeth, geschreven door Sally Bedell Smith. Als langst zittende monarch (sinds 1952) is de 94-jarige koningin min of meer een icoon, en mater familias van de Windsor-dynastie. Ze zag haar land en de wereld veranderen. Op basis van veel privédocumenten en niet eerder gepubliceerde interviews, schetst de Amerikaanse historica en biografe een intiem portret: Elizabeth als een hardwerkende, deskundige vrouw. Ze balanceert voortdurend tussen traditie en moderniteit, tussen werk en familie.
– In Dingen die ik niet wil weten  onderzoekt Deborah Levy de vraag ‘Hoe leef je als vrouw, moeder en schrijfster in een wereld die door mannen is vormgegeven’? Het is een vrouwelijk antwoord op George Orwells beroemde essay Waarom ik schrijf. Het boek vormt het startpunt van een driedelige autobiografie, waarin ze een kroniek schrijft van haar leven als veertiger, vijftiger en zestiger, in glashelder en geestig proza.
– Sarah Watling laat in Nobele wilden. De Oliviers: vier vrouwenlevens zien dat de vier Britse zussen Olivier hun tijd vooruit waren. Van jongs af aan vielen ze op: geëmancipeerd, aantrekkelijk, vastberaden en gevaarlijk “wild’. Margery en Daphne studeerden in Cambridge toen sommigen nog dachten dat vrouweneducatie slecht was voor de voortplantingsorganen. Noel werkte al tijdens de Eerste Wereldoorlog als arts; Daphne stichtte de eerste Steiner-school in Engeland; Brynhild blonk als verbindende schakel uit in de Bloomsbury-groep. De zussenbiografie geeft daarmee een beeld van het vroege 20e eeuwse feminisme, de progressieve politieke denkbeelden van die tijd, het vrouwbeeld in de gezondheidszorg en het culturele landschap na de Eerste Wereldoorlog.
– Taschen heeft dit jaar het (vernieuwde) Zaha Hadid. Complete Works 1979-Today, 2020 Edition uitgegeven. De revolutionaire (en ook niet geheel onomstreden) Britse architecte van Irakese afkomst kwam sterk in de belangstelling doordat ze een internationale wedstrijd gewonnen had voor het ontwerp van een clubhuis in Hong Kong. Architectuurcriticus Kenneth Frampton schreef hierover: ‘De kracht van dit werk ligt in de met energie geladen stroom van ruimte, in het feit dat de ruimtes die ze creëert voortdurend uitbreiden tot in het oneindige‘. In al haar projecten verlegde Zaha Hadid de grenzen van de architectuur, o.a. door onnavolgbare bewerkingen van muren, vlakken en daken, met vloeiende, verstrengelde en doorzichtige ruimtes. In 2004 won ze als eerste vrouw de Pritzker-prize voor de beste architect.
– Getemd leven is een bestseller in de V.S. en wordt door meerderen flink bejubeld, maar ik weet niet of het bij ons ook zo aanslaat. Glennon Doyle laat in haar boek zien hoe vrouwen volledig en krachtig zichzelf kunnen zijn en daarmee meer geluk in het leven kunnen ervaren. Van jongs af aan hebben vrouwen geleerd te leven naar de verwachtingen van de buitenwereld, en Doyle pleit er in dit boek voor dat we die verwachtingen nu loslaten en ontdekken wie we echt willen zijn.
– Het is misschien een onverwachte vermelding, maar toch zou ik hier Mannen die deugen van de Franse historicus Ivan Jablonka onder de aandacht wil brengen. Ik ben er na een interview gelezen te hebben in Trouw in ieder geval benieuwd naar. Uit de beschrijving: ‘Ivan Jablonka roept mannen op zich niet te verschansen in de hoop op een terugkeer van de goede oude tijden. Mannen moeten zich actief inzetten door in hun eigen leven gestalte te geven aan een nieuwe vorm van mannelijkheid. Een mannelijkheid die vrouwen – en mannen die afwijken van de norm – niet langer onderdrukt. Een mannelijkheid waarbij de eigen tekortkomingen eindelijk onder ogen worden gezien: een mannelijkheid die uitdagingen aandurft. Een mannelijkheid met het lef om te deugen.’

Activiteiten en boeken-nieuws in Utrecht en daarbuiten:
– Eva Marie de Waal en Sophie van Winden vormen samen het duo Waal en Wind. Ze zijn bezig met een drieluik over de positie van de vrouw. Holy F uit 2016 was de eerste, en nu speelt Mama Marlene, in Utrecht op 8 oktober. Hierin doen twee actrices auditie voor de rol van hun leven: Marlène Dietrich: Übervrouw, femme fatale, oermoeder, wereldverbeteraar en feministisch boegbeeld. Was ze alleskunner of gewoon erg goed in het creëren van haar eigen mythe? En wat denkt haar dochter Maria Riva ervan? In de kleedkamer buigen de actrices zich over moeder- en dochterschap en belichten Marlène van alle kanten aan de hand van scenes met haar dochter.
Meer info: https://stadsschouwburg-utrecht.nl/agenda/2020-21-sep-okt/mama-marlene/
– Op 11 oktober speelt Debby Petter in de Stadsschouwburg Utrecht De liefde voorbij, een monoloog waarin ze vertelt over een man en een vrouw die bijna 30 jaar zijn getrouwd. Een goed huwelijk? Soms wel, soms niet. Een gewoon huwelijk dus. Op een avond vertelt hij zijn vrouw dat hij een geheim heeft. Er volgt een ruzie en hij verlaat boos het huis. Twee uur later is hij dood. Zelfmoord? Waarschijnlijk niet. Een dom ongeluk? Zou kunnen. Ze is bodemloos verdrietig, om zijn dood en om het geheim, en begint zich van alles af te vragen. In hoeverre ken je als partners elkaar écht? Wat was er waar van hun huwelijk?
Meer info: https://stadsschouwburg-utrecht.nl/agenda/2020-21-sep-okt/de-liefde-voorbij/
– Vanaf 30 oktober presenteert museum De Lakenhal, snel na die in rijksmuseum Twente, de tentoonstelling Claudy Jongstra. De kunstenares is een expert op het gebied van ambachtelijk materiaalgebruik en historisch verfonderzoek. Zo heeft speciaal voor deze tentoonstelling een monumentale installatie gemaakt, die geinspireerd is op de natuurlijke blauw- en zwarttinten die eeuwen geleden het Leidse laken zo beroemd maakten. Monumentale wandtapijten en installaties van wol zijn haar handelsmerk. En daar is onlosmakelijk het hele proces vooraf mee verbonden. Ze zorgt voor haar eigen grondstoffen: van wol van haar kudde Drentse heideschapen tot zeldzame verfplanten. Haar werk komt voort uit een diepe verbintenis met de natuur en inmiddels is ze uitgegroeid tot pleitbezorgster op het terrein van duurzaamheid, biodiversiteit, lokale economie en gemeenschapszin.
Meer info: https://www.lakenhal.nl/nl/verhaal/solotentoonstelling-claudy-jongstra
– Op 30 oktober gaat de voorstelling Rebelse meisjes/Rebel girls van het Stut Theater in Zimihc (Utrecht) in première. Regisseur Lilian Vis Dieperink verzamelde verhalen van een diverse groep vrouwen (Nederlands, Antilliaans, Surinaams, Pakistaans, Syrisch, Iraans, Jemenitisch, Marokkaans en Turks). De verhalen en de vrouwen zelf waren zo uniek en interessant, dat ze er een op zichzelf staand stuk van hebben gemaakt. “Rebelse Meisjes gaan tegen de stroom in, ze komen voor zichzelf en anderen op, ze lachen, huilen, vallen, en beginnen weer opnieuw.” Het confronterende en humoristische stuk is onderdeel van Reflections, een drietal voorstellingen van het project Cohost. Hierin werken de Utrechtse Van der Hoeven Kliniek en het Stut Theater werken samen. De patiënten uit de kliniek vinden (onder begeleiding) bij Stut een veilige plek om te oefenen voor hun terugkeer in de samenleving.
Meer info: https://www.ticketview.nl/shop/stuttheater?eventID=1802

Bibliotheeknieuws:
– Deze maand zal de bibliotheek weer gewoon open zijn op de aangegeven tijden. Iedereen is van harte welkom om boeken te lenen en terug te brengen.
– Jonna doet langzamerhand weer steeds meer achter de schermen van de bibliotheek en m.n. van de website. Eerst was dat wat ’stiekem’ en inmiddels openlijker. Wie ons een beetje kent, weet dat ik daar erg blij mee ben! Ze zorgt voor het bijwerken en actualiseren van het functioneren van de website. En ze werkt Len in, een nieuwe vrijwilligster die de catalogus op de website wil gaan bijwerken en bijhouden. Ook daar ben ik erg blij mee.

Nieuwe boeken in de bibliotheek
De weg van de meeste weerstand van Lionel Shriver, De vrouw die van Picasso bleef houden van Julia Blackburn, Mijn vriendin Natalia van Laura Lindstedt, De stilte van Sarah Sluimer, Wij zijn de menigte die moeders heet van Ester Naomi Perquin, Daddy van Emma Cline en Jaag je ploeg over de botten van de doden van Olga Tokarczuk.
Van de dochter van Saskia Poldervaart, een vrouw die aan de universiteiten van Utrecht, Nijmegen en Amsterdam heeft gewerkt en zich voornamelijk bezig hield met vrouwenrecht en familierecht, heb ik een aantal titels uit haar moeder’s boekenkast gekregen. Ze zijn al wat ouder, maar wel erg interessant.

Nieuwe recensies van deze maand als link bijgevoegd:
https://vrouwenbibliotheek.nl/2020/09/04/een-van-ons-door-christine-otten/
https://vrouwenbibliotheek.nl/2020/09/07/de-expirimenten-door-marion-pauw/
https://vrouwenbibliotheek.nl/2020/09/10/de-smeekbede-door-lianne-damen/
https://vrouwenbibliotheek.nl/2020/09/14/mathilde-door-leila-slimani/
https://vrouwenbibliotheek.nl/2020/09/18/de-belofte-door-nadine-ahr/
https://vrouwenbibliotheek.nl/2020/09/21/de-stilte-door-sarah-sluimer/

De leenbijdrage voor 2020 is opnieuw vastgesteld op € 26,- (vanaf september € 13,-). Je kunt hiervoor onbeperkt boeken lenen en/of vriendin/vriend van de bibliotheek zijn.
Iedereen die boeken leent en/of wil gaan lenen wordt vriendelijk verzocht dit bedrag over te maken op banknummer NL71 INGB 0009 2669 95 ten name van Stichting Es Scent ovv naam en ‘leenbijdrage 2020’. Meer overmaken om de vrouwenbibliotheek extra te ondersteunen mag natuurlijk altijd. Eenmalig een boek lenen kan ook. De bijdrage hiervoor is € 1,- per boek, met een startbedrag van € 5,- per kalenderjaar.

Op www.vrouwenbibliotheek.nl is meer informatie over de bibliotheek te vinden en veel recensies, de nieuwsbrief is ook te lezen via onze website.

Marjolein Datema                                                                                          Utrecht, 28 september 2020

 

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Powered by: Wordpress