Recensies

‘De stilte’ door Sarah Sluimer

Hoofdpersoon in De stilte, Josje Silvius, is geboren in 2020 en vertelt haar verhaal aan haar toekomstige zoon Aviv. De vertelling is vooral een aanklacht tegen de onverschillige samenleving en tegen de onverbiddelijke staat.
In de eerste hoofdstukken verhaalt ze over de periode voordat het coronavirus rondging, waarin het milieu verwoest werd en de wereld overgeleverd is aan gekken.
Hoe konden we aan jou verklaren, zei mijn vader, dat we je op een wereld hadden gezet waar de zgn. leider van het vrije westen ons adviseerde bleekmiddel in te spuiten tijdens een pandemie? Een wereld, die door de brandende zon en het stuwende water langzaam ten onder ging?”   (pag 18)

Daarna vertelt zij, hoe haar ouders probeerden met de ‘lockdown’ om te gaan, maar haar ouders zijn weinig succesvol. Haar vader probeert een soort ‘compounds’ te ontwikkelen, waar mensen in hun eigen bubbel kunnen wonen, werken en zich kunnen vermaken. Als hij voor het eerst weer buiten de deur gaat om te werken wordt hij gedood door een reuzenhoornaar. Josje is dan 7 jaar. Haar moeder zal de rest van haar leven binnen blijven. De overheid ontwikkelt de visie, dat het min of meer je eigen schuld is als je slachtoffer wordt van corona. Er vindt een soort economische zuivering plaats. Alleen mensen, die voldoende bewegen en gezond zijn krijgen nog kans op een goede opleiding. Kunst, solidariteit en verbeelding worden als overbodig gezien.
Vluchtelingen, die kun kinderen langzaam hadden zien verdrinken in de winterse Middellandse zee werd de toegang tot onze welvaartsstaat geweigerd. Wij, je vader en ik, vonden het wonderlijk dat protesten uitbleven, al leken de regels steeds onnavolgbaarder en willekeuriger.”   (pag 40-41)

Als kind speelt ze veel met haar verlegen buurjongetje Dorian, die besmet is geraakt met een zeer schadelijk kindervirus. Op de middelbare school wordt Josje door een leraar uitverkoren om persoonlijke digitale lessen van hem te volgen. Als ze echter na haar lessen besluit om naar de kunstacademie te willen gaan laat hij haar vallen, want kunstenaars zijn overbodig.
Josje ontmoet haar geliefde Sol. Ook zijn ouders hebben hem weinig te bieden. Zijn vader probeert zich voor te doen als een goot creatief genie, maar vervalt tot een bestaan onderaan de samenleving. Zijn moeder trekt zich totaal terug.
Josje gaat naar de kunstacademie en gaat samenwonen met Sol, in een arme buurt, waar ze toevallig de ernstig zieke Dorian weer ontmoet. Dorian is op het criminele pad geraakt. Omdat zijn ouders hebben geprobeerd zijn criminele activiteiten uit de database van de overheid te verwijderen, is hij zijn hele identiteit kwijt geraakt. Hij bestaat niet meer voor de overheid en heeft nergens meer rechten op. Dorian verwijt Josje en Sol hun rijkdom en hij wil, dat Josje een film over hem en over zijn dood zal maken; een film als aanklacht tegen de samenleving. Josje voelt dat het vastleggen van Dorians leven haar een reden tot bestaan zal geven.

De film heeft niet het verwachte effect. Hoewel de dood van Dorian geromantiseerd wordt heeft het geen gevolgen voor de behandeling van ‘minderbedeelden’ in de maatschappij. Josje krijgt de schuld van zijn dood en zal uiteindelijk in de gevangenis belanden, zodat haar baby Aviv alleen bij Sol zal opgroeien.

De stilte wordt op de omslag gepresenteerd als een roman met ‘vitale ideeën voor de wereld van morgen.’ Ideeën heb ik er niet in gevonden. Meer dan een roman vond ik het een tamelijk zakelijke verhandeling over de periode vanaf de corona uitbraak tot 2041. Het bekritiseert de onverantwoordelijke leefwijze van de mensen en de maatschappij van voor corona (generatie van de ouders van Josje en Sol) en stelt het zgn. altruïsme van de rijken ter discussie. Ook is het een waarschuwing voor een totalitaire staat, die slechts gebaseerd is op economische groei en angst.

Uitgeverij    Pluim, 2020
Pagina’s      102
ISBN           978 9083 080 093;

Recensie door Ammy Langenbach, september 2020

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Powered by: Wordpress