“Dus als je het heel ver zou doortrekken, gaat Derek verder als hij de camera weer opbergt, “dan kun je op een punt komen waarin je je leven in dienst gaat zetten van de socials? Dan krijg je een beetje de omgedraaide werkelijkheid: je legt je leven niet meer vast voor de socials, maar die bepalen hoe je je leven leidt.”
Ze zwijgt.
“Dat geldt inderdaad allang voor heel wat influencers,” zegt ze zacht. “Zeker voor mij.” (pag. 135)
Van opsmuk en filters naar de keiharde en ongecensureerde waarheid. Het is de onlinewereld van influencers, het thema van deze spannende thriller, geschreven door Joyce Spijker.
In het boek volgen we een aantal hoofdpersonen. Claire is de meest populaire en hardwerkende influencer van dit moment. Ze verliest zichzelf volledig in haar werk en haar eetstoornis maakt dat haar carrière langzaam op instorten komt te staan. Claire staat onder contract bij Epic, hét influencersbureau geleid door Thomas, de gladde en door succes verblinde eigenaar. Koste wat het kost wil hij Claire in de spotlights laten staan. Claire moet en zal zijn nummer één paradepaardje blijven. Zelfs als ze onder de druk bezwijkt, probeert hij dit naar de buitenwereld toe te maskeren. Alles is gepermitteerd voor geld, zijn klanten, volgers en likes.
Joëlle is een documentairemaakster en samen met collega Derek besluit zij een documentaire te maken over het nieuwe en hippe beroep van influencer. Haar zus Kitty, die na een sprong van het balkon in kritieke toestand in het ziekenhuis ligt, timmerde hard aan de weg om zelf influencer te worden. Hiervoor volgde zij een talentendag van het bureau van Thomas (de zogenaamde Academy). Door het maken van deze documentaire wil Joëlle graag boven tafel krijgen wat zich hier heeft afgespeeld. Zij wil de wereld van de online influencers ontmaskeren en de waarheid boven tafel krijgen. Wat is de rol geweest van Thomas en Claire bij Kitty’s zelfmoordpoging? In de beleving van Joëlle heeft Thomas Kitty’s zelfvertrouwen weggevaagd en is hij daarmee verantwoordelijk voor Kitty’s sprong van het balkon. Bovendien blijkt Claire ook een oude bekende uit Joëlle’s verleden. Joëlle’s relatie met haar jeugdliefde is destijds stuk gegaan doordat zij hem met Claire betrapte. Dit lijkt Joëlle haar nog steeds kwalijk te nemen.
In de korte hoofdstukken, die ieder geschreven zijn vanuit het perspectief van de verschillende hoofdpersonen (Claire, Thomas en Joëlle), worden afgewisseld met de persoonlijke berichtjes van Kitty aan Claire via Insta. Daarmee werkt de schrijfster de personages steeds verder uit en bouwt ze de spanning gestaag op. De contouren en onderlinge samenhang worden gaandeweg beter zichtbaar, om uiteindelijk samen te komen in het chaotische, bloedstollende en toch nog onverwachte plot.
Volg me is een echte pageturner, het leest als een trein. Door de spannende en goede opbouw kon ik het niet meer wegleggen. De thema’s, zoals de ongekend grote invloed van sociale media en de eetstoornis van Claire, zijn erg confronterend, actueel en zetten aan tot nadenken.
De hoofdstukken zijn kort en wisselen snel. De dynamische en strakke schrijfstijl van Joyce past bij het thema. Duidelijk, helder en zonder poespas. Soms mist het hiermee voor mij wat diepgang, maar ik vond het al met al een fijn boek om de dagen die we noodgedwongen thuis moeten doorbrengen mee door te komen.
Over de schrijfster
Joyce Spijker (1984) werkte na haar studie Nederlandse taal- en letterkunde als communicatieadviseur en persvoorlichter.
In 2013 debuteerde ze met haar eerste boek Spotlight. Sindsdien richt zij zich op het schrijversschap. Na Spotlight volgden In de familie en Ruimte voor liefde. Naast het schrijven van boeken werkt Joyce ook als schrijfcoach, contentspecialiste en gastspreekster.
Een leuk weetje: tijdens het schrijfproces deelde Joyce vragen, keuzes en dilemma’s met haar lezers. Daarvan heeft zij de uitkomsten en antwoorden verwerkt in haar boek.
Uitgeverij Ambo|Anthos, 2020
Pagina’s 309
ISBN 978 9026 347 405
Recensie door Lieke Janssens, 22-04-2020