Recensies

‘De mannen van Maria’ door Anneloes Timmerije

In De mannen van Maria gaat Anneloes Timmerije terug naar de 17e eeuw. Nederlands Indië, toen nog Batavia genoemd, staat nog in de kinderschoenen. Beeldend beschrijft ze hoe het was om in die tijd als jong meisje mee te varen op de Mauritius. Jan Pieterszoon Coen, gouverneur-generaal van de VOC, had namelijk bedacht dat Batavia meisjes nodig had uit het vaderland. Maria van Aelst was een van die meisjes. Haar tegenstribbelen had niet geholpen; haar vader was onverbiddelijk en geloofde dat haar een goede toekomst te wachten stond. “Het is een gouden kans. In een land mooier dan in je mooiste dromen,” had hij gezegd.

Eenmaal in Batavia aangekomen blijkt die belofte niet uit te komen. In het boek schrijft Maria daarover: “Ik was negen maanden onderweg geweest naar een betere toekomst om te ontdekken dat de toekomst in Batavia eveneens hooguit een dag lang was, als dat vergezicht je niet werd ontnomen door de wolken muggen, daar muskieten genoemd. En ook deze stad was een puinhoop. Het enige verschil met Steenbergen was dat Batavia werd opgebouwd in plaats van stukgeschoten, maar dat maakte voor de aanblik niet veel uit: kapotte wegen met kuilen vol water, armoeiige huisjes zonder deuren, zonder ramen, vaak zonder daken, nergens lachende gezichten.”

De mannen van Maria leest als een dagboek. Je verplaatst je in Maria en leert haar vijf verschillende mannen kennen. Elke keer dat ze weduwe wordt, proeft en geniet ze even van haar onafhankelijkheid, maar toch kiest ze er steeds weer voor om opnieuw te trouwen. Ondanks dat wil Maria meer in het leven dan moeder worden. Ze wil handelen. En dat doet ze, in diamanten, tegen alle verboden in. Naast het handelen zet Maria ook het sociale leven in Batavia op z’n kop. De soberheid die verwacht wordt van de ‘hoge heren’ vindt ze maar saai.

In de podcast van uitgeverij Querido[1], waar Anneloes Timmerije wordt geïnterviewd, komt naar voren hoe bijzonder Maria van Aelst was. “Sowieso zou ze in de Quote top 100 hebben gestaan. En ik denk ook dat zij een van de eerste, zo niet dé eerste vrouwelijke diamantair was, een diamanthandelaar.”
Maar rijkdom maakte haar leven zeker niet perfect. De schrijfster zegt daarover: “Ze kon kopen wat ze wilde, maar wat ze niet kon kopen was liefde, geborgenheid, een kind…”

Als je houdt van historische romans is dit een goede keuze. Anneloes Timmerije kwam Maria van Aelst tegen in de biografie van Antonio van Diemen, Maria’s derde man. Ze heeft veel onderzoek gedaan en allerlei reisverslagen en geschriften gelezen uit die tijd. Dat maakt dat ze Batavia beeldend kan beschrijven en je meetrekt in het leven van toen.

Uitgeverij      Querido, 2019
Pagina’s        344
ISBN              978 9021 407 920

Recensie door Lisanne Kemp, april 2020

 

[1] De podcast is te vinden op https://soundcloud.com/user-76545173/de-mannen-van-maria-de-podcast

 

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Powered by: Wordpress