Nieuwsbrieven

April nieuwsbrief

Beste leensters en andere belangstellenden,

Hoe het leven er binnen een paar weken ineens heel anders uit kan zien. Dat is wat iedereen op dit moment meemaakt. Misschien bij de een wat/nog meer dan bij de ander, maar vrijwel ons hele land en een groot deel van de wereld is in de ban van corona. Desondanks kunnen een aantal dingen ’gewoon’ doorgaan, of misschien juist wel ongewoon, en daaronder valt gelukkig: boeken lezen.

Deze maand zal de bibliotheek helaas niet open gaan, dus ja weinig openingsnieuws.
Aan recensenten en leensters/leners willen we toch de mogelijkheid bieden om boeken op afspraak af te komen halen. Dat zal op beperkte tijden zijn. Alle ruim 20 recensenten hebben dit weekend hier een mail over gekregen. En voor wie graag een of meerdere boeken wil lenen om genoeg te lezen te hebben in deze thuis-zit tijd, staat de catalogus ter beschikking om daarin thuis te zoeken naar titels en/of schrijfsters. Ook het uitgebreide recensie-overzicht kan wellicht ter inspiratie dienen: https://vrouwenbibliotheek.nl/2017/09/08/recensie-overzicht/.
Niet alles wat we in de collectie hebben staat al in de catalogus, m.n. de meest recente titels niet. Om dat te ondervangen is er een lijst gemaakt van de recensie-exemplaren van de afgelopen 2 jaar, zie de bijlage.
We kunnen helaas niet beloven dat alles in huis is, maar als je per mail (info@vrouwenbibliotheek.nl) laat weten wat je graag zou willen lezen, dan maken we een afspraak voor het afhalen.

Het zal waarschijnlijk niemand zijn ontgaan dat er allerlei alternatieve activiteiten georganiseerd worden, ook cultureel, om alles wat er momenteel niet door kan gaan te compenseren. Van digitale leesgroepen en optredens tot digitaal museumbezoek etc. Ga op zoek bij de websites van verschillende culturele instellingen en je vindt er van alles.
Een voorbeeld: https://www.duic.nl/cultuur/utrechtse-kunstenaars-bevlogen-beeldenmaker-pinky-messchaert/?utm_source=mail&utm_campaign=new&utm_medium=mailchimp&mc_cid=5cbfd23085&mc_eid=90b905f36a

Vrouwkje Tuinman heeft met haar bundel Lijfrente de Grote Poëzieprijs 2020 gewonnen. Gisteravond werd dit tijdens een aangepaste uitzending van het radioprogramma Opium bekend gemaakt. Op de website staat er een uitgebreider artikel over: https://vrouwenbibliotheek.nl/2020/03/31/vrouwkje-tuinman-wint-de-grote-poezieprijs/
Toevallig hadden we een dag eerder de recensie over Lijfrente, geschreven door een van onze vrijwilligsters, op de website geplaatst.

Onlangs uitgebrachte titels
– De Nederlandse verzetsvrouw Henriëtte Roosenburg schreef als journaliste vanuit New York over de herinneringen aan haar gevangenschap als een door de nazi’s ter dood veroordeelde spionne. Haar boek De muren vielen omdat ze zelf meer een documentaire vond, is opnieuw uitgebracht als ’vergeten klassieker’. Voorstelbaar, want het is een bijzonder verhaal van een moedige jonge vrouw die ongeveer alles heeft meegemaakt wat er tijdens en na een oorlog aan verschrikkingen voorbij kan komen, en toch is ze altijd door blijven gaan.

 

– Over haar nieuwe roman (28e!) Dorst vertelt Amélie Nothomb in dagblad ’De Morgen’: “Dit is mijn zeer persoonlijke Jezus. Ik kon het schrijven ervan niet langer uitstellen. Ik leek er lange tijd niet klaar voor, maar toen ik in de lente van 2018 bedacht dat ik al over de vijftig was, zei ik: Amélie, als je het nu niet doet, dan komt het er niet meer van. Vier maanden lang probeerde ik me in te beelden hoe het voelt om als Jezus aan het kruis te bungelen”…. “een aangrijpende en psychologische monologue intérieur van zijn laatste momenten,”

– Bij VPRO ’Nooit meer slapen: Eva Maria Staal is schrijfster. Over haar verleden als internationaal wapenhandelaar schreef ze in 2007 de roman Probeer het mortuarium. Het boek werd een succes: er waren literaire prijzen, vertalingen en plannen voor een verfilming van het boek. Daarna raakte ze geen pen meer aan. Maar dertien jaar later volgt toch haar tweede boek De vondeling, een autobiografische roman waarin ze onderzoekt wat er misging tussen haar en haar vader, op wie ze misschien wel te veel leek; hij ligt op sterven. En ook: welke rol speelt de adoptie van haar dochter in hun leven? De vondeling krijgt enthousiaste kritieken

 

– “Van wie heb je leren praten?’ was de eerste vraag die mensen aan de Italiaanse schrijfster Claudia Durastanti stelden wanneer ze hoorden dat haar ouders allebei doof waren. ’In welke taal droom je?’ vroegen ze toen ze hoorden dat ze op haar zesde van Brooklyn naar het Italiaanse platteland was verhuisd. In haar roman De vreemdelinge beschrijft ze haar eenzaamheid en haar zoektocht naar de gevolgen van klasse, seksualiteit, geestelijke gezondheid en kunst op haar bestaan. Ze keert terug naar de euforische jaren zestig waarin haar ouders elkaar ontmoetten en gaat in op haar haast dystopische bestaan in het Londen van na de brexit. Het resultaat is een mooie combinatie van autobiografie, reisverhaal, lyrische essayistiek en fictie.

– In 10 minuten 38 seconden in deze vreemde wereld geeft Elif Shafak een indringend beeld van de trauma’s die vrouwen lichamelijk en geestelijk oplopen in een maatschappij die bepaald wordt door patriarchale regels. Een vrouw wordt vermoord op een vuilnisbelt in Istanbul. In de laatste minuten van haar leven vraagt ze zich af hoe het zover heeft kunnen komen. Elke minuut brengt een nieuwe herinnering: aan de smaak van het pittige geitenstoofvlees uit haar kindertijd, aan de geur van de koffie met kardemom die ze deelde met haar geliefde, aan de stank op straat bij het bordeel waar ze werkte. Maar vooral herinnert ze zich haar vrienden, de bonte verzameling mensen die haar nooit zullen laten vallen en die nu wanhopig naar haar op zoek zijn.

– In Wij zijn de wrekers over dit alles brengt Conny Braam een verborgen geschiedenis tot leven. Als Jakob, kleinzoon van een Afrikaanse vrijheidsstrijder, met zijn vrienden eind 1944 als dwangarbeiders bij IG Farben in Auschwitz terechtkomen, begrijpt hij dat dit de ultieme consequentie van racisme is. Ze zijn in 1942 krijgsgevangen gemaakt en naar Europa vervoerd, maar in de krijgsgevangenkampen blijven de raciale verhoudingen van thuis bepalend voor de onderlinge verstandhouding. Heimelijke gesprekken met de joodse Amsterdammer Wolfie Waterman in een fabriekslatrine doen hem inzien dat zijn vertrouwen in de belofte van Churchill dat meevechten tegen de nazi’s de gekoloniseerde soldaten stemrecht zal opleveren, onterecht is. Het einde van de oorlog zal de Zuid-Afrikanen apartheid brengen.

– De levende berg staat bekend als een klassiek, poëtisch meesterwerk. De Schotse bergwandelaar, onderwijzeres en dichteres Nan Shepherd schreef het manuscript tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar liet het liggen tot 1977; nu is het opnieuw erg mooi vertaald door Pauline Slot. Nan Shepherd groeide op in de Cairngorms, een adembenemend mooie, maar onheilspellend ruige bergketen in de oostelijke Schotse Hooglanden, en bracht haar leven door op zoek naar de essentie van natuur in deze Cairngorms. Haar levenslange zoektocht leidde tot het schrijven van deze klassieke bespiegeling over de bergen en onze fantasierijke relatie met die woeste wereld.
Mooie recensie in Trouw: https://www.trouw.nl/cultuur-media/meesterwerk-nan-shepherd-toont-de-genade-van-een-berg~bd6d2af2/

 

– Een wereld binnen handbereik van Maylis de Kerangal staat omschreven als ‘een bijzonder gecomponeerde bildungsroman waarin de artistieke ontwikkeling van een jonge vrouw centraal staat.’ Na haar opleiding aan een prestigieus instituut in Brussel accepteert een jonge kunststudente een plek in het team dat de grottekeningen van Lascaux in hun geheel moet reproduceren en dompelt zich volledig onder in het werk van de eerste beeldende kunstenaars. Op een dag bezoekt Jonas, de huisgenoot met wie ze in Brussel een verhouding heeft gehad, haar in Lascaux. Ze hebben elkaar al jaren niet gezien, en door zijn komst vloeien heden en verleden, beeld en werkelijkheid ineen.

– Lichter dan ik is het debuut van Dido Michielsen en winnaar van de boekhandelprijs 2020. Het is een historische roman gebaseerd op een foto van haar betovergrootmoeder. De Nederlandse overheersing en de gevolgen daarvan worden erin gezien en beschreven door de ogen van een Javaanse. Het verhaal speelt zich af in 1850. Isah is de dochter van de kleermaakster van de sultan en groeit op in de gesloten gemeenschap van de Kraton, het vorstenverblijf in Djokja. Haar levensloop in de traditionele standenmaatschappij lijkt daarmee vast te staan. Maar Isah is eigenzinnig en loopt weg van huis. Ze wordt huishoudster én minnares van een Hollandse officier en schenkt hem twee dochters. Wanneer hij hen verlaat, moet ze grote offers brengen om haar kinderen in de snel veranderende kolonie te zien opgroeien. Uiteindelijk beseft Isah dat ze haar Javaanse afkomst niet kan en wil verloochenen.

– In Liefde als het erop aankomt vertelt Daniela Krien de verhalen van vijf vrouwen die opgroeiden in de DDR en als jongvolwassenen de val van de Muur meemaken. Waar eerder grenzen waren, is nu vrijheid. Maar vrijheid is evengoed dwingend. Het dwingt je keuzes te maken. Hun zoektocht naar geluk en liefde hebben de vijf met elkaar gemeen. Maar wat betekent liefde eigenlijk, in deze tijden? “Dit is hét boek dat ik zou willen overhandigen aan iedereen die meer te weten wil komen over hedendaagse Duitse literatuur, het land en het volk” (WDR)

Ida Hegazi Høyer (1981) heeft Deens-Egyptische wortels, groeide op in Oslo en op de Lofoten en studeerde sociologie. Voor Vergeef me ontving ze in 2015 de EU-Literatuurprijs. Nu is het vertaald. Een jonge vrouw ontmoet een jonge man. Hij studeert filosofie, zij is diep onder de indruk van zijn ideeën over individualisme en vrijheid. Ze wonen vrijwel meteen samen en gaan volledig in elkaar op. Maar al snel ontstaat een zeker ongemak. Wat weten ze echt van elkaar, hoeveel willen ze weten, en wat is de werkelijke grens tussen waarheid en valsheid, tussen droom en realiteit?

 

 

– Restmens is het romandebuut van Marjolein Vissereen talentvolle jonge schrijfster, die voor haar reisverhaal Chacun sa chance over uitgezette asielzoekers een beurs won van de VPRO en het Nederlands Letterenfonds. Restmens gaat over twee heel verschillende ’beschadigde’ mensen in een samenleving die gericht is op uiterlijke schijn: Pim, die zich steeds meer beseft dat hij anders is. Zijn innerlijke spanning komt tot een uitbarsting wanneer zijn ouders hem voorbereiden op uit huis plaatsing; en de talentvolle socioloog David is na een brand blijvend invalide geraakt. Zijn sommige levens minder waard dan andere?
– Van actrice en theatermaakster Romana Vrede verscheen na een theatervoorstelling en film nu ook een roman, De nobele autist, over haar puberzoon met autisme en een verstandelijke beperkingHaar angst is dat wanneer Charlie sterft, als oude man, hij zijn moeder nodig zal hebben maar zij er niet meer is. Ze richt zich tot haar zoon en schrijft over zijn leven, waarop hij in voetnoten af en toe fictief reageert. Ze fantaseert over zijn volwassen jaren; waar hij zal gaan wonen en werken, en of hij verliefd wordt. In gedachten stelt ze hem vragen.

 

 

Non-fictie
– Er is een nieuwe biografie over Simone de Beauvoir. Een leven. Het is een monumentaal werk, geschreven door de Britse Kate Kirkpatrick. Die zou als eerste  toegang hebben gekregen tot nooit eerder beschikbare dagboeken en correspondentie. De biografie zou een geheel nieuw licht werpen op de Franse filosofe, die definitief neergezet wordt als een van de belangrijkste denkers van de 20e eeuw. “Toen De Beauvoir haar nu beroemde woorden in De tweede sekse schreef – “Je komt niet ter wereld als vrouw, je wordt vrouw” – wist ze niet hoe groot de invloed van dat boek zou zijn op de rest van haar leven of de levens van degenen die na haar kwamen. Er is veel geschreven over de betekenis van die zin, over wat dat betekent: vrouw “worden”. Dit boek is gewijd aan de vraag hoe De Beauvoir zelf is geworden wie ze werd”, aldus de schrijfster.
De kritieken zijn enthousiast.

– In de extra aandacht die door de biografie is ontstaan, is ook verschenen Waarom ik van Simone de Beauvoir houd. Regine Dugardyn heeft 16 vrouwelijke schrijvers, essayisten, columnisten en filosofen bijeen gebracht die allemaal een brief aan Simone de Beauvoir schreven. Ze vertellen haar waarom ze schatplichtig zijn aan haar oeuvre. Waarom hun hart sneller gaat kloppen van De Beauvoir. Zijn de fans van het eerste uur nog steeds zo enthousiast over haar? En hoe inspireert ze nieuwe generaties feministes?

 

 

– Uit een interview in het bol.com leesmagazine: Stella Bergsma stond al bekend om haar veel besproken boek Pussy Album waarin ze op een poëtische wijze het rebelse verhaal vertelt van een uitzonderlijke vrouw. Speciaal voor de Boekenweek heeft ze een nieuw boek geschreven, Nouveau Fuck. Het is een rebels en feministisch boek met een eigen verzonnen Nouveau Fuck filosofie. Wanneer worden vrouwen eens echt gevaarlijk? Als ze ophouden met behagen. Aan de hand van het werk van rebelse mensen uit de wereld van literatuur en kunst schrijft  dwarsdenker Stella Bergsma over onderwerpen als schaamte, woede, kwaadaardigheid, jezelf zijn en wel of niet deugen.

– Elsbeth Teeling richtte de blog Club van ‘Relaxte Moeders’ op nadat haar eerste boek ‘Relax Mama!’ uitkwam en begon te bloggen. Mom You Can (ondertitel: Meer geluk in werk en moederschap) is bedoeld om een tegengeluid te laten horen. Er zijn zoveel negatieve berichten over de combinatie van werk en moederschap, terwijl de praktijk vaker het tegendeel bewijst. Het beste wat je carrière kan overkomen is kinderen krijgen. Ouders ervaren dat ze beter kunnen plannen, creatiever worden, meer gefocust zijn en betere keuzes maken.

 

 

Verhalen
– Inventaris van enkele verliezen is de nieuwe verhalenbundel van Judith Schalansky, die eerder o.a. het prachtig door haarzelf geïllustreerde De Atlas van afgelegen eilanden schreef. De verhalen in deze nieuwe bundel gaan over verlies, (bijna) verloren gegane deeltjes van de geschiedenis, die de van oorsprong Oost-Duitse schrijfster wil helpen overleven. Ze haalt er bijzondere mensen uit het verleden bij: Greta Garbo, Mani, Sappho, een Zwitserse kluizenaar. Haar eigen constant aanwezige gevoel dat er iets ontbrak vormde mede de ’inspiratie’ voor de verhalen.
Mooi interview in Trouw: https://www.trouw.nl/cultuur-media/na-het-vertrek-van-mijn-vader-heb-ik-altijd-het-gevoel-gehad-dat-er-iets-ontbrak~ba68f927/

Poëzie
– Cosmos, texaco heeft de Vlaamse Charlotte van den Broeck, samen met een illustrator geschreven in opdracht van ’Literatuur Vlaanderen’ als Gedichtendag-essay 2020. Het is een mysterieuze titel en lijkt weer te geven hoe je vanuit de kosmos je een weg baant naar de bladzijde van een gedicht, en andersom hoe poëzie ‘de papieren ruimte tot leven wekt’
– In haar debuutbundel Gasthuis schrijft Laurine Verweijen niet over verlangen, maar vanuit verlangen. Niet over hormonen, maar met een lichaam en gemoed vol hormonen. Daardoor komen haar gedichten soms uit onverwachte perspectief en door de schaamte heen. In haar gedichten hoopt ze taal te vinden voor het intieme, met het lichaam, de ander, verlangen, schaamte, en de taal zelf.

Thrillers
– De Britse Elizabeth Haynes schrijft psychologische thrillers. Haar boeken zijn deels geïnspireerd door haar functie als analiste bij de politie. “Elizabeth Haynes heeft met De dood van Harriet Monckton haar meesterwerk geschreven”, oordeelde het een na laatste boekenpanel van DWDD. In november 1843 wordt de 23-jarige lerares Harriet Monckton dood gevonden achter de kapel in Bromley die ze regelmatig bezocht. Het dorp is geschokt, helemaal wanneer het autopsierapport vermeldt dat ze zwanger was. Harriet bleek verwikkeld te zijn in relaties met ten minste drie mannen, maar ook haar goede vriendin Frances wordt gezien als verdachte in deze moordzaak. Wie heeft Harriet vermoord en wie is de vader van haar ongeboren kind?

Activiteiten en boeken-nieuws in Utrecht en daarbuiten:
Zoals iedereen waarschijnlijk bekend zijn vanwege alle maatregelen, die afkondigd zijn, musea, theaters en andere culturele instellingen gesloten en zijn evenementen afgelast.
Er stond al een lijstje klaar met te vermelden activiteiten, maar dat kan voorlopig in de ijskast.
Ik ben wel benieuwd hoe dit soort dingen weer opgepakt worden als alles weer kan en mag beginnen. Bijvoorbeeld de themadag Vrouwen en het surrealisme dat op 3 april in het Centraal Museum gehouden zou worden. Die staat nu aangekondigd voor 15 mei, maar ook dat zal mogelijk/waarschijnlijk niet door kunnen gaan. De themadag hoort bij de tentoonstelling De tranen van Eros. De Utrechtse surrealist Joop Moesman is de sleutelfiguur in de tentoonstelling, maar voor het eerst wordt er ook expliciet aandacht besteed aan de vrouwelijke surrealisten, waaronder Frida Kahlo, Dora Maar, Leonora Carrington en Dorothea Tanning. Zij staan centraal tijdens het programma waarin Karin Haanappel de kunsthistorische kant zal belichten en Ingrid Meurs & Jacqueline Smit de literaire kant van de vrouwen.
Meer info: https://www.centraalmuseum.nl/nl/agenda/themadag-vrouwen-en-het-surrealisme

Bibliotheeknieuws:
– Alle lopende activiteiten van/via de bibliotheek zijn tot nader datum opgeschort. Zodra er weer wordt begonnen, zullen we dat natuurlijk laten weten.
Voor het lenen van boeken bestaat de mogelijkheid om op afspraak boeken langs te halen, zie boven in de nieuwsbrief.
– Jonna is weer druk bezig gegaan om de catalogus aan te vullen, dus binnenkort zijn we weer bij. Met veel dank aan Jonna!

Nieuwe boeken in de bibliotheek
Een van ons van Christine Otten, Leugenaar van Ayelet Gundar-Goshen, De laatste trein naar vrijheid van Meg Way Clayton, Alles wat ik niet kan zeggen van Emilie Pine, Harpie van Hannah van Binsbergen.
We hebben deze week ook een paar epubs binnen gekregen, om te lezen op je computer. Laat weten als je geïnteresseerd bent.

Nieuwe recensies van deze maand als link bijgevoegd:
https://vrouwenbibliotheek.nl/2020/03/06/op-de-klippen-door-jane-gardam/
https://vrouwenbibliotheek.nl/2020/03/09/heida-door-steinunn-sigurdardottir/
https://vrouwenbibliotheek.nl/2020/03/21/harpie-door-hannah-van-binsbergen/
https://vrouwenbibliotheek.nl/2020/03/25/om-wie-je-bent-door-aaltje-van-zweden/
https://vrouwenbibliotheek.nl/2020/03/29/lijfrente-door-vrouwkje-tuinman/

De leenbijdrage voor 2020 is opnieuw vastgesteld op € 26,-. Je kunt hiervoor onbeperkt boeken lenen en/of vriendin/vriend van de bibliotheek zijn.
Iedereen die boeken leent en/of wil gaan lenen wordt vriendelijk verzocht dit bedrag over te maken op banknummer NL71 INGB 0009 2669 95 ten name van Stichting Es Scent ovv naam en ‘leenbijdrage 2020’. Meer overmaken om de vrouwenbibliotheek extra te ondersteunen mag natuurlijk altijd. Eenmalig een boek lenen kan ook. De bijdrage hiervoor is € 1,- per boek, met een startbedrag van € 5,- per kalenderjaar.

Op www.vrouwenbibliotheek.nl is meer informatie over de bibliotheek te vinden en veel recensies, de nieuwsbrief is ook te lezen via onze website.

Sterkte in deze onwerkelijke tijden, en ik hoop jullie weer snel te kunnen zien in andere omstandigheden.

Hartelijke lees-groet,
Marjolein Datema                                                                                Utrecht, 31 maart/1 april 2020

 

 

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Powered by: Wordpress