Nieuws

Vrouwkje Tuinman wint de Grote Poëzieprijs

Een dag na het op de website zetten van Jamie Lee’s recensie over Lijfrente heeft de Utrechtse schrijfster en dichteres Vrouwkje Tuinman met deze bundel van haar de Grote Poëzieprijs 2020 gewonnen. We zagen het blijkbaar aankomen…..
Van harte gefeliciteerd Vrouwkje, en helemaal verdiend!

Vrouwkje schreef Lijfrente na het overlijden van haar partner en eveneens schrijver Frank Starik. “Ik zou heel graag eens over iets anders schrijven dan de dood, en was dat ook aan het doen. Toen werd mijn partner ziek, en overleed hij. Nu is er, meer dan ooit, geen ander onderwerp”, staat op de omslag.

Uit de 118 bundels, die de jury binnen kreeg om te beoordelen, heeft ze Lijfrente  unaniem als beste Nederlandstalige poëziebundel van 2019 gekozen: “‘Knap is hoe Tuinman de allesbehalve luchtige thematiek omzet in poëzie die toegankelijk is, maar ver weg blijft van clichés en gemeenplaatsen. Poëzie helpt en Tuinman laat dat als geen ander zien.”

Daarnaast waren de juryleden blij verrast dat de hedendaagse poëzie zo spannend en divers is: experimenteel, geëngageerd, an zeer lyrisch tot onpersoonlijk en zakelijk, van breed uitwaaierend tot beknopt, van essayistisch tot abstract en impressionistisch, van miniatuurtjes die elk op zichzelf staan tot bundels die één groot verhaal vertellen.

Vrouwkje Tuinman (1974) publiceerde vier romans en zes dichtbundels. In 2016 verscheen haar meest recente roman Afscheidstournee. Op haar eigen website staan haar dichtbundels en romans beschreven. In 2004 verscheen haar eerste dichtbundel Vitrine, het jaar daarop haar debuutroman Grote Acht.

Gisteravond werd in het radioprogramma Opium op NPO Radio 4 de winnaar bekendgemaakt en ‘live’ uitgereikt, omdat de geplande uitreiking op 21 maart moest worden geannuleerd. Op de website van de Grote Poëzieprijs (opvolger van de VSB poëzieprijs) leest een van de juryleden, geïllustreerd met foto’s, de Laudatio voor, zie https://www.prijsdepoezie.nl/de-grote-poezieprijs/home/

Nog een paar links:
https://www.volkskrant.nl/mensen/geliefde-van-overleden-f-starik-sommige-dingen-die-ik-met-frank-deelde-hoeven-niet-te-worden-vervangen-die-mag-ik-blijven-missen~b53ee761/
https://www.vpro.nl/nooitmeerslapen/speel~RBX_VPRO_15682492~dichter-vrouwkje-tuinman-beschrijft-liefde-en-dood-in-nieuwe-bundel-lijfrente~.htmlhttps://vrouwenbibliotheek.nl/2020/03/29/lijfrente-door-vrouwkje-tuinman/

 

‘Lijfrente’ door Vrouwkje Tuinman

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Powered by: Wordpress