Nieuwsbrieven

Maart nieuwsbrief

Beste leensters en andere belangstellenden,

Maart brengt jaarlijks Internationale Vrouwendag op zaterdag 8 maart en de Boekenweek, dit jaar van zaterdag 7 t/m zondag 15 maart, en daarnaast nog veel meer. Bijvoorbeeld veel nieuwe boektitels, al dan niet rond het thema van de boekenweek.

Internationale vrouwendag heeft elk jaar een thema. Dit jaar is gekozen voor Vrijheid. “Al jarenlang strijden vrouwen voor zelfbeschikking, individuele rechten en vrijheid.
Vrijheid van vrouwen dient niet onderhandelbaar te zijn maar een vanzelfsprekendheid.”, meldt de website. Het doel van Internationale vrouwendag is om aandacht te geven aan vrouwenthema’s en andere punten op het gebied van ontwikkeling van vrouwen, hun rechten en hun plaats in de maatschappij. Vrijheid is in beginsel een thema voor iedereen, maar zowel dichtbij huis als verder weg blijkt het voor vrouwen in het bijzonder nog steeds geen vanzelfsprekendheid. Dat kan in grote en kleine dingen zitten.
Iedereen die een activiteit organiseert op of rond 8 maart kan zich aanmelden op de website van Internationale Vrouwendag. Ik zal er een paar uitlichten, m.n. in/rond Utrecht.
Meer info en activiteiten per provincie: https://www.internationale-vrouwendag.nl

De Utrechtse stadswandeling op 8 maart (10.30u-12u) is gewijd aan bekende én minder bekende vrouwen van Utrecht: Anna Maria von Schurman bijvoorbeeld, de eerste vrouw die (stiekem) aan een universiteit werd toegelaten, de erudiete Belle van Zuylen (Ik heb geen talent voor ondergeschiktheid), de vrome Suster Bertken die zich liet inmetselen in het koor van de Buurkerk en nog meer Utrechtse vrouwen.
Meer info: https://www.stadsgids030.nl/wandeling-met-open-inschrijving-vrouwen-van-utrecht-8-3-2020/

De Graalbeweging in Utrecht organiseert twee activiteiten die samen een tweeluik vormen, maar ook los te volgen zijn:
– Op 7 maart is ’s morgens in het bos in De Bilt een workshop over wat vrijheid precies inhoudt. Vrij om te kiezen waar we wonen, wat voor werk we doen, met wie we samen willen zijn, welke woorden we gebruiken. We zijn in Nederland vrij, toch? Helaas is vrijheid voor lang niet alle vrouwen vanzelfsprekend. Misschien herken je het wel: het stemmetje in je achterhoofd dat ervoor zorgt dat je op je hoede bent en je minder vrij voelt dan je zou willen. Hoe vrij ben jij? Wat betekent vrijheid voor jou? En hoe geef je daar uiting aan? Wat heeft je vrouwelijke kern daarmee te maken? Meer info: http://www.degraalbeweging.nl/programma-s/154-ochtendprogramma-internationale-vrouwendag-ontdek-je-vrouwelijke-oerkracht
– s Middags op 7 maart in Graalhuis in Utrecht wordt ingegaan op het hedendaagse feminisme. Wat is feminisme vandaag de dag? Waarom is feminisme nog steeds nodig? De laatste jaren noemen steeds meer jonge vrouwen zich opnieuw feminist. Hedendaags feminisme onderzoekt andere lagen van onderdrukking en agendeert nieuwe thema’s. Er is discussie over genderidentiteiten, over de invloed van diversiteit en culturele achtergrond en over de machtsverhoudingen die voor verschillende posities in de maatschappij zorgen. Vragen die aan bod komen: wat is er nodig om te zorgen voor vrijheid voor iedereen? Welke belemmeringen zijn er nog? Welke minderheidsstemmen moeten gehoord worden om vrijheid gemeengoed te maken? En welke maatschappelijke actie is daarvoor nodig? Meer info: http://www.degraalbeweging.nl/programma-s/190-middagprogramma-internationale-vrouwendag-strijdbare-vrijheid

In museum Kröller Müller geeft kunsthistorica Gees-Ineke Smit op 8 maart een lezing over vrouwelijke kunstenaars en portretten van vrouwen in de collectie van het museum. Ze zal aandacht besteden aan het leven en werk van o.a. Charley Toorop, Barbara Hepworth en Julie de Graag en aan enkele bijzondere geportretteerde vrouwen zoals Mata Hari en Camille Redon. En natuurlijk Helene Kröller-Müller. Allen voorbeelden van vrouwen die de vrijheid genomen hebben zich te ontwikkelen.
Meer info: https://krollermuller.nl/lezing-op-internationale-vrouwendag.

In de Utrechtse Stadsschouwburg wordt Internationale Vrouwendag gevierd tijdens Me myself(ie) and I, een middag met diverse talkshowgasten, sprekers, een interactieve Female body sex quiz en zang en dans optredens. De inloop is al eerder met workshops, stands en activiteiten in het restaurant en de foyer. De aankondiging vermeldt: “Stap in de wereld van zichtbaarheid, zelfwaardering, feminine energy en meer.”
Meer info: https://stadsschouwburg-utrecht.nl/agenda/2019-20/me-myself-ie-and-i/

De organisatie van de Boekenweek 2020 heeft als thema gekozen Rebellen en Dwarsdenkers. Overal in Nederland en België zal ter promotie van het Nederlandstalige boek van alles te doen zijn rond boeken, schrijfsters/schrijvers en het thema. Op de website staat: “De 85e Boekenweek staat in het teken van hen die ons voorstellingsvermogen vergroten: de rebellen en dwarsdenkers. Het lezen van boeken zet namelijk aan tot nadenken, zodat lezers begrip ontwikkelen voor anderen en minder vasthouden aan vooroordelen (bron: KVB Boekwerk, De impact van het boek). Van de dromerige dwarsdenker die veilig thuis afreist naar een andere wereld tot de rebel die zijn messcherpe pen als wapen gebruikt tegen de status quo. In de literatuur is er ruimte voor al die geluiden. Het lef van schrijvers om taboes te doorbreken en een steen in de vijver te gooien is van levensbelang voor onze samenleving. Daarom koesteren we de vrijheid die door schrijvers genomen wordt om tegen de stroom in te werken, om dwars en vervelend te zijn, onaangepast en onafhankelijk.”
Aanbevolen worden o.a.: Leugenaar van Ayelet Gundar Goshen, Laatste trein naar vrijheid van Meg Wayte Clayton, Het meisje en de tractor van Manon Ossevoort, Buurtsupermens van Sayaka Murata, Labyrint van Esther Verhoef, Nouveau Fuck van Stella Bergsma, Schilderslief van Simone van der Vlugt en De muren vielen om van Henriette Roosenburg.
Meer info en programma: https://www.boekenweek.nl

Het boekenweekgeschenk werd geschreven door Annejet van der Zijl. Zij reconstrueerde in Leon en Juliette een waargebeurde liefdesgeschiedenis, die alles trotseerde en speelde in Charleston, in 1820. Hij was een jonge Nederlander die zijn verarmde vaderland was ontvlucht om fortuin te maken in de Nieuwe Wereld. Zij was een zwart meisje in een samenleving waar iemand zoals zij niet meer waard was dan een onmondig stuk vee dat naar believen gekocht en gebruikt kon worden. Dát hij haar kocht was dus niet zo vreemd. Deden blanke mannen dat toen niet vaker met slavinnen die hun wel aanstonden? Wat er daarna gebeurde was in de ogen van de wereld om hen heen echter zo schandalig en zelfs illegaal dat het alles in gevaar bracht – zelfs hun leven en dat van hun kinderen.

In de aanloop naar de boekenweek sprak Janita Monna in Trouw met dichters die ieder een gedicht schreven geïnspireerd op het thema Rebellen en DwarsdenkersBabs Gons beet de spits af met Als je nooit. ‘Vrouw-zijn’ is een urgent thema in haar werk en is ook terug te vinden in haar ‘boekenweek-gedicht’, of in We waren allemaal dun / Voordat we het allemaal zelf moesten gaan doen / Sterke vrouwen moesten worden/ Voordat we verlaten werden / Er zelf vandoor gingen / We onszelf kwijt raakten / Onder stapels wasgoed.
Daarna volgde Lieke Marsman met Tijd en expertise, en dit weekend Ellen Deckwitz met … tsja, het heeft geen titel
https://www.trouw.nl/cultuur-media/babs-gons-een-gedicht-moet-ingereden-worden-als-een-nieuwe-auto~b33dc8c3/
https://www.trouw.nl/cultuur-media/lieke-marsman-soms-dan-wordt-er-een-soort-oerkracht-aangewakkerd~ba2d36eb/
https://www.trouw.nl/cultuur-media/waarom-zou-je-antwoord-moeten-geven-als-mensen-je-vragen-wat-ben-jij-eigenlijk~bc5c5bf1/

Onlangs uitgebrachte titels
– In De Parijzenaar vertelt Isabella Hammad het verhaal van haar overgrootvader, de zoon van een vermogend textielhandelaar uit Nablus, een stad in het Ottomaanse Palestina. In 1914 vertrekt hij om medicijnen te gaan studeren in Montpellier, waar hij verliefd wordt. Wanneer hij terugkeert, is de Eerste Wereldoorlog afgelopen, het Ottomaanse rijk uiteengevallen en hebben de Britten het mandaat over Palestina gekregen. Onrust borrelt onder de oppervlakte en zoekt steeds vaker een weg naar buiten. Het idee van een onafhankelijke staat is geboren. Hij moet kiezen tussen zijn innerlijke overtuigingen en de verwachtingen van zijn gemeenschap. Hij komt er met zijn naasten achter wat het betekent om voor onafhankelijkheid te strijden in een wereld die zich op een kantelpunt bevindt. Hoewel dit debuut zich 100 jaar geleden afspeelt is het (opnieuw) erg actueel.
– Een van ons van Christine Otten gaat over Katrien, een vrouw die een schrijfworkshop geeft in de gevangenis en de ontmoeting aangaat met de langgestrafte gedetineerde mannen daar. Die schrijven over hun leven en worstelingen. Een van hen neemt niet deel, maar hij houdt wel een geheim logboek bij waarin hij meedogenloos eerlijk is over zijn leven, zijn medegedetineerden én Katrien. Er is sprake van steeds wisselende ik-figuren waarbij je als lezer steeds vanuit een andere “ik” meekijkt, en je de invloed mee kan voelen die de repressieve, onveilige omgeving op iedereen heeft. Een voormalig gevangenisdirecteur prijst Een van ons aan, het ‘zou door politici, beleidsmedewerkers en medewerkers van gevangenissen gelezen moeten worden. En door mensen die alleen in de krant over gevangenissen lezen’.
– De laatste trein naar vrijheid van Meg Waite Clayton gaat over de Nederlandse verzetsstrijdster Truus Wijsmuller-Meijer, een van de grootste heldinnen van de Tweede Wereldoorlog (aldus Eva Jinek). Ze zette haar leven op het spel om Joodse kinderen naar veiliger gebied te smokkelen, terwijl landen hun grenzen sluiten. Als Groot-Brittannië aangeeft kinderen uit het Duitse Rijk toe te laten, is ‘tante’ Truus vastberaden en dwingt ze toestemming af van SS’er Adolf Eichmann om de kinderen te redden. In de roman begeleidt ze de 15-jarige joodse Stephan en zijn beste vriendin Zofie-Helene na een zorgeloze jeugd op een levensgevaarlijke tocht naar een onzekere toekomst. En met hen uiteindelijk ook duizenden anderen kinderen. Kan ze de kinderen – en zichzelf – in veiligheid brengen?
– Voor haar opmerkelijke debuut Hier is alles veilig sprak de Vlaamse Anneleen van Offel tientallen Israëli’s, Israëlische (ex-)soldaten en hun familie. Na een noodkreet van haar stiefzoon Immanuel, die ze tien jaar niet heeft gezien, vertrekt arts Lydia naar Israël. Daar aangekomen blijkt ze te laat en gaat op zoek naar wie haar zoon is geworden. Het wordt een roadtrip door een land onder hoogspanning. In de ontmoetingen met zijn vriendin, zijn vader en toevallige passanten reconstrueert Lydia het leven van een jongen in het leger die verstrikt raakte in een werkelijkheid groter dan hijzelf. Het verhaal stelt belangrijke vragen over blinde vlekken, over hoe te leven in een wereld die gedomineerd door het verleden en over het verlangen om gezien te worden. En vooral ook over ‘wat hou je jezelf voor, zodat je kunt leven hoe je leeft?’
– In De rook die dondert van Namwali Serpell wordt Agnes, de witte, blinde dochter van een Britse parlementariër, verliefd op een zwarte ingenieur en gaat er met hem vandoor naar Zambia, dat op het punt staat onafhankelijk te worden. Sibilla, die als buitenechtelijk kind opgroeit in een gehucht in Italië, en die van top tot teen bedekt is met haar, vlucht met haar geliefde naar Zambia om een nieuw leven op te bouwen. Matha, een in Zambia geboren wiskundig genie, wordt geplaagd door een – letterlijk – eindeloze tranenvloed nadat een ongewenste zwangerschap haar heeft gedwongen een veelbelovende carrière in de wetenschap op te geven. In de daaropvolgende decennia worden de kinderen en kleinkinderen van deze vrouwen steeds dichter naar elkaar toe gedreven, en hun persoonlijke lot raakt onlosmakelijk verbonden met het lot van een heel land. Erg goed ontvangen.
– De Zweeds-Finse Nina Wähä schreef Testament, een roman over een gezin in Lapland met veertien kinderen dat wordt geterroriseerd door Pentti, een woesteling van een vader. Toen bleek dat haar Finse grootmoeder symptomen van Alzheimer kreeg, vatte ze het plan op haar te vereeuwigen in een roman die speelt in de streek waar haar grootmoeder haar hele leven had doorgebracht: het Tornedal, in het Hoge Noorden, waar Zweden en Finland elkaar raken. Het is een levendig, onstuimig, amusant en dreigend familiedrama geworden. Vlak voor Kerstmis is het grootste deel van de kinderen samengekomen voor de voorbereidingen. Er moet iets gebeuren, daar zijn de oudste kinderen het over eens. In het belang van hun moeder, hun jongere broertjes en zusjes, en de twee die al zijn overleden: Pentti’s tirannie moet ten einde komen. Een duister geheim blijkt de laatste druppel.
– Bloemblad van zee van Isabelle Allende speelt zich af aan het eind van de Spaanse burgeroorlog als de jonge arts Víctor Dalmau samen met zijn vriendin, de pianiste Roser Bruguera, gedwongen wordt om Barcelona te verlaten en te vluchten naar Frankrijk. Met nog tweeduizend andere Spaanse vluchtelingen gaan ze aan boord van de Winnipeg, een schip dat is gecharterd door de Chileense dichter en consul Pablo Neruda, op weg naar Chili. Tot hun grote verrassing worden ze als helden ontvangen in hun nieuwe thuisland – dat ‘langgerekte bloemblad van zee’, in de woorden van Neruda. Ze bouwen er een nieuw leven op en worden volwaardige Chilenen. Maar in 1973 gebeurt het onvoorstelbare: er breekt een dictatuur uit en weer moeten ze huis en haard verlaten.
– Dochters van China van Jung Chang beschrijft het leven van drie uitzonderlijke vrouwen, die de geschiedenis van China in de 20e eeuw mede hebben vormgegeven. Drie zussen uit Shanghai vormden het middelpunt van de macht in China. Kleine Zus, Mei-ling, was mevrouw Chiang Kai-shek, first lady van het precommunistische nationalistische China en zelf ook zeer actief in de politiek. Grote Zus, Ei-ling, was Chiangs officieuze belangrijkste adviseur. Ze zorgde ervoor dat zijzelf de rijkste vrouw van China werd en haar man de eerste minister onder Chiang. Rode Zus, Ching-ling, trouwde met Sun Yat-sen, oprichter van de Chinese republiek en later rechterhand van Mao. Alle drie de zussen leefden in luxe en waren extreem geprivilegieerd, maar werden ook vaak bedreigd. Hun relatie onderling was emotioneel geladen en gespannen, vooral toen ze kozen voor tegengestelde politieke kampen. Ching-ling wijdde haar leven aan het communisme en stond daarmee lijnrecht tegenover de idealen van haar twee zussen.
Trouw-interview: https://www.trouw.nl/cultuur-media/jung-chang-china-liet-begin-20ste-eeuw-zien-dat-democratie-er-niet-onmogelijk-is~b5fa0534/
– “Natascha Wodin, dochter van Oost-Europese dwangarbeiders in Duitsland, veegt de scherven van haar familiegeschiedenis bijeen.” kopt Trouw over Ergens in dit duister, het huiveringwekkende vervolg op Ze kwam uit Marioepol, het boek over haar moeder. “Ik was tien jaar oud toen mijn moeder zich in oktober 1956 in de Regnitz verdronk. Op dat moment was mijn vader niet thuis. Minstens twee weken lang lag het lijk van zijn jonge vrouw in een koelcel, terwijl er vergeefs naar hem werd gezocht.” Hij duikt ten slotte op, maar de terugkomst van haar Russische vader biedt geen troost. Het is begin van een verschrikkelijke dwaaltocht door het naoorlogse Duitsland, die alleen draaglijk wordt omdat de oudere Natascha er met enige humor over kan schrijven. En al die tijd zwijgt haar vader, Duits leert hij niet, contact met haar wil hij amper – en nooit, nooit spreekt hij over wat hij onder de terreur van Stalin, onder de nazi’s, in het Duitse vluchtelingenkamp heeft moeten meemaken. Trouw-artikel: https://www.trouw.nl/cultuur-media/als-ouders-een-mysterie-blijven~bd62a0e1/
– In De boekhandel van Teheran van de uit Turkije afkomstige Marjan Kamali brengt de dromerige en idealistische tiener Roya haar uren na school graag door in de boekhandel van meneer Fakhri, die vol staat met boeken, pennen, inktpotjes, schrijfpapier en kasten met literatuur en poëzie. Als een andere jonge klant, Bahman, binnenloopt is het liefde op het eerste gezicht.  Op de dag dat ze voor het huwelijksloket afspreken, wordt in Iran een coup geleegd. In de chaos komt Bahman niet opdagen. Pas veel later kan Roya hem haar vragen stellen.
– Lucinda Riley is inmiddels beland bij de 6e zus uit De zeven zussen, Electra: bloedmooi, schatrijk en wereldberoemd. Maar achter dit perfecte plaatje gaat een kwetsbare jonge vrouw schuil, die de oplossing voor haar problemen zoekt in drank en drugs. Electra heeft, anders dan haar zussen, geen behoefte om te weten waar ze vandaan komt. Totdat ze eenbijzondere brief ontvangt.

Non-fictie
– In 2018 verscheen van Daan Borrel een brief/essay aan haar vriend, Soms is liefde dit. Jaar van het nieuwe verhaal is een terugblik een jaar na een relatiebreuk. Is ze ondertussen echt geheeld? Heeft ze die ene soort liefde gevonden waarvoor ze die andere soort liefde achterliet? Op de goede dagen van haar menstruatiecyclus denkt ze van wel: dan voelt ze zich onafhankelijk, opgewekt en wild. Maar tijdens die andere dagen niet. Dan is haar buik één bonk laaiende spanning, voelt ze zich vervreemd van zichzelf en verlangt ze driftig naar een kind van haar beste vriend. Komt dit verschil in gemoedstoestand voort uit hormonen of uit verhalen? Ze heeft een maand lang per dag nauwgezet geobserveerd wat haar maandelijkse cyclus fysiek en psychisch teweeg brengt en gebruikt verschillende bronnen erbij. Daarnaast verbindt ze iedere fase van de cyclus aan een seizoen. Daan Borrel probeert een nieuw verhaal over vrouwelijkheid te maken.
– In Je brein aan de pil maakt Sarah Hill inzichtelijk wat we weten (en vooral nog niet weten) over de effecten van hormonale anticonceptie op het vrouwenbrein. De anticonceptiepil heeft vrouwenlevens radicaal veranderd. Vrouwen kregen meer controle over hun vruchtbaarheid. Maar de pil heeft ook allerlei bijwerkingen. Zo beïnvloedt het o.a. je eetpatroon, stressniveau, emoties, seksuele voorkeuren, humeur en zelfs je partnerkeuze. Vrouwen die aan de pil zijn, zijn dus een andere versie van zichzelf. Er is nog altijd maar weinig over bekend over de relatie tussen vrouwelijkheid en hormonen, en over de ingrijpende invloed van hormonale anticonceptie op onze hersenen. Hoogleraar evolutionaire psychologie Sarah Hill wil vrouwen helpen om beter geïnformeerde keuzes over hun gezondheid te maken.
– Belle van Zuylen. Een leven in Holland is een nieuwe biografie over Belle van Zuylen geschreven door Kees van Strien. Er is de laatste tijd veel meer bekend geworden over de jaren voorafgaand aan 1771 toen Belle met Charles-Emmanuel de Charrière naar Zwitserland vertrok. In Nederlandse familiearchieven zijn een grote hoeveelheid onbekende brieven en gedichten gevonden. Waaronder twee brieven over haar eerste grote liefde (1754-1756), uitgebreide reacties op haar zelfportret in proza en op Le Noble (1762-1763), het verhaal waarin een freule ontsnapt uit het voorvaderlijke kasteel om te trouwen met de man van haar dromen. Ook documenten over haar ontmoeting met baron Adolf Werner van Pallandt, een serieuze huwelijkskandidaat, en het daaropvolgende schandaal. Ze droomde van vriendschap en hartstocht, maar vond niemand die bij haar paste. Ook niet de veel oudere baron Gijsbert Jan van Hardenbroek, een collega van haar vader en jarenlang een stille minnaar. Tenslotte trouwde ze beneden haar stand met de man die haar oudste broer op zijn studiereis begeleid had.
– In Zij namen het woord schetst Margot Dijkgraaf de portretten van uitzonderlijke, schrijvende Franse vrouwen uit 17e tot 21e eeuw. Ze schrijven, ze spreken, ze gaan de barricaden op, ze doorbreken taboes, ze verleggen grenzen. En ze bieden inspiratie – door hun boeken, hun denkbeelden, hun daden of hun karakter. De vrouwen die ze bespreekt zijn Colette, Françoise Sagan, George Sand, Simone de Beauvoir, Madame de Staël, Maryse Condé. De een is grondlegger van de Europese literatuur, de volgende vecht voor de positie van de vrouw als schrijfster, weer een ander richt haar pijlen op onrechtvaardigheid en ongelijkheid of eist voor de niet-westerse stem een plek op in de literatuur. Allemaal zijn ze Franstalig, rebels, tegendraads. Schrijven is gevaarlijk…
– Wilma de Rek vroeg 10 vrouwen naar hun facinatie voor Angela Merkel in Wij zijn Angela. De Duitse politica is het langstzittende staatshoofd van Europa. Ze werd negen keer op rij verkozen tot machtigste vrouw ter wereld. Voor veel vrouwen is ze een groot voorbeeld, juist omdat ze zich onttrekt aan wat gangbaar is. Ze doet geen moeite te behagen, ze houdt er een eenduidige garderobe op na, ze weet haar mannelijke tegenstanders te overtreffen door mee te bewegen. Wie is zij? Van domineesdochter uit de DDR en wetenschapper tot topvrouw van Europa, alle facetten van Merkel komen voorbij, en tegelijk ook de grote onderwerpen die onlosmakelijk met haar leven en politiek zijn verbonden.

Verhalen
– “De jury van de J.M.A. Biesheuvelprijs voor de beste verhalenbundel vond dat de boeken van het afgelopen jaar van te geringe kwaliteit waren om de prijs uit te reiken. Een domme beslissing,” staat op de Tzum-website “ die volgend jaar niet herhaald kan worden alleen al omdat tijdens deze Week van het Korte Verhaal Ik moet u echt iets zeggen van Mensje van Keulen uitkwam.  Mensje van Keulen kan verhalen over gewone mensen in een paar bladzijden totaal uit de hand laten lopen. De verhalen zijn realistisch met natuurlijke dialogen”. In de bundel komen ogenschijnlijk gewone mannen en vrouwen aan het woord die reden genoeg hebben om het leven niet altijd als een feest te omarmen, en die niet vaak gehoord worden.
– In Tien liefdes van een van de belangrijkste hedendaagse Chinese schrijfsters, Zhang Yueran, wordt een zonnebloem verliefd op Van Gogh. Een bruid wordt op haar huwelijksdag bezocht door haar overleden jeugdliefde. Een bekende sprookjesfiguur ziet na vele jaren zijn eerste vriendin terug. De verhalen in deze bundel gaan allemaal over liefde, zij het op een onconventionele manier. Tien liefdes is fris en origineel, vaak sprookjesachtig en surrealistisch, maar haakt ook aan bij de duistere kanten van de dagelijkse realiteit.
– In Labyrint zijn alle verhalen van thrillerschrijfster Esther Verhoef gebundeld, met 3 nieuwe verhalen erbij. Het zijn 13 spannende en verrassende verhalen waarin alle kanten van het thrillergenre zichtbaar worden: mysterieus, obscure onderwerelden, eenzaamheid, sinistere geheimen, en spanning tot op het allerlaatst.

Activiteiten en boeken-nieuws in Utrecht en daarbuiten:
– Ze zijn er ook dit jaar weer, de 3 dames van Maatschappij Discordia met op 3, 4 en 5 maart een volgende Weiblicher Act, nr 10, Liebe Jellinek. Het is hun 2e voorstelling uit een serie over De Liefde, zoals die door vrouwen wordt beschreven. Dit deel is geïnspireerd door het leven en werk van Nobelprijswinnares Elfriede Jellinek. Welk beeld gaat de Oostenrijkse schrijfster geven van de liefde? Ze maakt in haar werk vaak gebruik van sprookjes als Doornroosje en Sneeuwwitje, verhalen met een problematische moeder-dochter verhouding. De drie actrices hebben zelf een sprookje geschreven waarin ze hun eigen moeder-dochter relatie onder de loep nemen, daarbij geholpen door het werk van Marie Louise von Franz, schrijfster van De vrouw in het sprookje (1980). Die laat zien dat het in bepaalde situaties juist gezond is om níet van je moeder te houden, en dat je je daar niet schuldig over hoeft te voelen. Liebe Jelinek, of is liefde een naar sprookje?
Meer info: https://www.theaterkikker.nl/agenda/weiblicher-akt-10-liebe-jelinek/
– Sinds deze week draait de nieuwe verfilming van Jane Austen’Emma in de Nederlandse bioscopen. Het verhaal in de bekende roman, verschenen in 1816, is ogenschijnlijk eenvoudig en romantisch, maar de diepere lagen laten zien welke moeilijkheden vrouwen kenden in die periode. Emma speelt zich af in het England van die tijd. De 21-jarige Emma Woodhouse is knap, slim en rijk en bemoeit zich maar al te graag met het liefdesleven van haar vrienden, maar is niet altijd succesvol als koppelaarster. Intussen dreigt zij zelf zonder partner achter te blijven. De regie was in handen van de Amerikaanse Autumn de Wilde, de Nieuw-Zeelandse Eleonor Catton (van de roman Al wat schittert uit 2013) schreef het scenario. Emma wordt minder sympathiek afgeschilderd dan in eerdere verfilmingen.
Meer info: https://www.biosagenda.nl/film_emma_35365.html
– In TivoliVredenburg is op 23 maart een avond over Van wie is het vrouwenlichaam?; Bekeken, beoordeeld en bemindDe stroom #MeToo verhalen, de roep om strengere abortuswetten, en de constante beoordeling op uiterlijk. De neiging bestaat om de lichamen van vrouwen te bekritiseren en bezitten. Een vrouw is al snel te sexy, of niet sexy genoeg. Te bedekt, of juist te bloot. Nog steeds is het vrouwenlichaam een strijdtoneel. Wie bepaalt tegenwoordig hoe we naar het vrouwenlichaam kijken? Wat betekent het om je lichaam in eigen beheer te hebben? Wat zou er anders kunnen en/of moeten? Je bent al mooi, met psychologe Liesbeth Woertman, sociologe Sylvia Holla en modeactiviste Janice Deul.
Meer info: https://www.tivolivredenburg.nl/agenda/je-bent-al-mooi-23-03-2020/
– T/m 8 maart is in museum Rotterdam nog te zien Girlpower, een tentoonstelling bedoeld om Rotterdamse sportheldinnen te eren. Alles staat in het teken van sport en van de sportprestaties van Rotterdams sportvrouwen van toen verhalen van/over sportmeisjes van nu. Je kunt er ook lezen over de emancipatie van vrouwen in sport en bekijken hoe sportmode zich door de jaren heen heeft ontwikkeld. Girlpower zet vrouwelijke sporters op het erepodium.
Meer info: https://museumrotterdam.nl/tentoonstellingen/girlpower-1

Bibliotheeknieuws:
– Afgelopen maand hebben we weer recensentencafé gehouden. Dit keer bespraken we de wenselijkheid en mogelijkheden om elkaar als recensenten feedback te geven. Deels aan de hand van inleidende vragen, en deels n.a.v. de uitgebreide recensie over Fonkelend van woede van Soraya Chemaly. Een doel van vrouwenbibliotheek is om de vrouwelijke stem in de literatuur te laten horen. Dit uit zich in de boeken-collectie, maar kan ook terugkomen in het met die ogen recenseren van boeken. De recensie over Fonkelen van woede was mooi om vanuit dat perspectief te bekijken. Een van de aanwezigen bracht aanvullend een podcast in 2 delen naar voren over het boek. Zowel de recensie als de postcast worden aanbevolen (https://vrouwenbibliotheek.nl/2020/02/04/fonkelend-van-woede-door-soraya-chemaly/https://www.lilithmag.nl/blog/2019/5/16/podcast-pt1-transformerende-woede-met-soraya-chemalyhttps://www.lilithmag.nl/blog/2019/5/24/podcast-pt-2-het-verschil-tussen-mannen-en-vrouwen-als-het-om-woede-gaat).-
Dit jaar slaan we de NLdoet voorjaarsschoonmaakdag een keertje over. Niet omdat alle boeken afstoffen en het tuintje aanpakken niet welkom is, maar het weekend valt qua planning ongelukkig. Daarom is iedereen die een paar uurtjes iets wil komen doen, bijvoorbeeld tijdens bibliotheek-openingstijden, van harte welkom, zowel binnen (meeste werk) als buiten! Graag even een mailtje als je zou willen komen. (info@vrouwenbibliotheek.nl)

Nieuwe boeken in de bibliotheek
De herinnerde soldaat van Anjet Daanje, De experimenten van Marion Pauw, Circusnachten van Angela Carter, De rook die dondert van Namwali Serpell, Belle van Zuylen. Een leven in Holland van Kees van Strien.
Van Maria Sibylla Merian hebben we Metamorphosis Insectorum Surinamensium aangeschaft, ofwel haar grote meesterwerk Verandering der Surinaamsche insecten, een prachtig geïllustreerd boek. De Duits-Nederlandse wetenschapster en kunstenares reisde hiervoor in 1699 speciaal naar Suriname om daar onderzoek te doen naar de voortplanting en de ontwikkeling van insecten. Ze tekende de insecten in allerlei stadia met de planten waarop zij leven. De facsimile wordt voorafgegaan door enkele essays in het Nederlands en Engels die het leven van Maria Sibylla Merian, haar volledige oeuvre en haar tijd belichten. Het boek is ruim een halve meter ‘hoog’, en kan niet ‘op de fiets’ mee naar huis. Uitgebreid bekijken in de bibliotheek kan natuurlijk wel, en wil je haar toch graag in huis hebben, dan moeten we daar iets over afspreken.

Nieuwe recensies van deze maand als link bijgevoegd:
https://vrouwenbibliotheek.nl/2020/02/01/zij-door-helle-helle/
https://vrouwenbibliotheek.nl/2020/02/03/klok-zonder-wijzers-door-carson-mccullers/
https://vrouwenbibliotheek.nl/2020/02/04/fonkelend-van-woede-door-soraya-chemaly/
https://vrouwenbibliotheek.nl/2020/02/06/de-antwoorden-door-catherine-lacey/
https://vrouwenbibliotheek.nl/2020/02/08/de-paradox-van-geluk-door-aminatta-forna/
https://vrouwenbibliotheek.nl/2020/02/11/moederland-door-inge-de-bever/
https://vrouwenbibliotheek.nl/2020/02/14/de-stilte-van-de-vrouwen-door-pat-barker/
https://vrouwenbibliotheek.nl/2020/02/17/schilderslief-door-simone-van-der-vlugt/
https://vrouwenbibliotheek.nl/2020/02/24/de-maan-danst-op-het-erf-van-de-doden-door-rebekka-w-r-bremmer/

De leenbijdrage voor 2020 is opnieuw vastgesteld op € 26,-. Je kunt hiervoor onbeperkt boeken lenen en/of vriendin/vriend van de bibliotheek zijn.Iedereen die boeken leent en/of wil gaan lenen wordt vriendelijk verzocht dit bedrag over te maken op banknummer NL71 INGB 0009 2669 95 ten name van Stichting Es Scent ovv naam en ‘leenbijdrage 2020’. Meer overmaken om de vrouwenbibliotheek extra te ondersteunen mag natuurlijk altijd. Eenmalig een boek lenen kan ook. De bijdrage hiervoor is € 1,- per boek, met een startbedrag van € 5,- per kalenderjaar.

Op www.vrouwenbibliotheek.nl is meer informatie over de bibliotheek te vinden, de nieuwsbrief is ook te lezen via onze website. Naast de aangekondigde openingstijden blijft het altijd mogelijk om op afspraak een bezoek te brengen aan de bibliotheek. U bent van harte welkom.

Marjolein Datema                                                                                             Utrecht, 2 maart 2020

 

 

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Powered by: Wordpress