Drie schrijfsters genomineerd voor de Libris Literatuurprijs 2020

Vandaag is de shortlist voor de Libris Literatuurprijs bekend gemaakt, de prijs voor de beste Nederlandstalige roman van het afgelopen jaar. De helft van de genomineerden zijn vrouwen: Saskia de Coster, Marijke Schermer en Manon Uphoff, met hun respectievelijke romans Nachtouders, Liefde als dat het is, en Vallen is als vliegen. Van beide laatste romans staat al een bespreking op onze website, geschreven door een van onze vrijwillige recensenten. We hebben ze ook in onze collectie. Alleen Nachtouders ontbreekt nog. Op 11 mei zal de jury, onder leiding van hoogleraar wetenschapscommunicatie Ionica Smeets, bekend maken wie de uiteindelijke winnaar/winnares is.

Citaten uit het juryrapport van de genomineerde boeken:
“Met Nachtouders schreef Saskia de Coster een roman over een zelden belicht onderwerp in de literatuur: de angst van ouders dat zij niet genoeg van hun kind zullen kunnen houden. De Coster doet dat op een wervelende, stilistisch vernieuwende manier.”
“Saskia de Coster schreef een superieure roman over de tijd waarin we leven.”

“Schermer werpt grote vragen op waar de lezer lang bij kan blijven stilstaan: overvalt de liefde ons of moeten we zelf aan de slag? Projecteren we verlangens op anderen? Kun je vrij zijn als je met elkaar verbonden bent? En, kies ik als lezer voor Terri of voor David? En wat vertelt die keuze over mijzelf Schermer blijft onpartijdig en confronteert lezers daardoor met hun eigen wellicht wankele liefdesprincipes.”
VB-recensie: https://vrouwenbibliotheek.nl/2019/10/27/liefde-als-dat-het-is-door-marijke-schermer/

“Uphoff slaagt erin de lezer met literaire meesterhand mee te voeren door die verwarrende wereld waarin het huiveringwekkendste doodnormaal kan lijken. Hoe? Door de schrijnende littekens van een jeugdtrauma te omzwachtelen met de lyrische metaforen van een sprookje. Met verwijzingen naar literatuur, mythologie en wetenschap. En bovenal met taal. Laconieke en woedende, versluierende en nietsverhullende taal.”
VB-recensie: https://vrouwenbibliotheek.nl/2019/06/25/vallen-is-als-vliegen-door-manon-uphoff/