Recensies

‘Schilderslief’ door Simone van der Vlugt

Deze historische roman neemt je mee naar de 17e eeuw, naar het leven van Geertje Dircx. Schilderslief begint in juli 1650, waar Geertje wordt opgepakt om voor 12 jaar in het spinhuis te worden opgesloten. Vervolgens neemt Simone Van der Vlugt je verder terug in de tijd, waar we Geertje leren kennen als een ondernemende vrouw, die uit haar geboorteplaats Edam vertrekt om in een herberg in Hoorn te gaan werken. Uiteindelijk komt ze in Amsterdam terecht, waar ze kindermeisje wordt voor Titus, de zoon van Rembrandt van Rijn. Zijn vrouw Saskia is ziek en komt vrij snel na Geertjes komst te overlijden. Geertjes rol verandert in korte tijd van kindermeisje naar hoofd van het huishouden en partner van Rembrandt.

Simone van der Vlugt zegt zelf in een fragment van het NPO 1 Radio Journaal: “Er ontstond liefde. Saskia overleed en Geertje bleef voor Titus zorgen, en toen ook maar meteen voor Rembrandt. En daaruit vloeide een relatie die acht jaar heeft geduurd. Alleen Rembrandt kon niet met Geertje trouwen, want Saskia had in haar testament bepaald dat anders haar hele erfenis terug zou vallen aan haar familie. Maar het was Rembrandt blijkbaar toch wel ernst met Geertje, want hij heeft haar de sieraden van Saskia gegeven. Waaronder echt hele kostbare stukken, ringen ook, een hele grote diamanten ring. In de 17e eeuw kon je dat niet lichtvaardig doen, dat gold eigenlijk als een trouwbelofte. Dus daarmee zei Rembrandt in feite: ik kan niet met je trouwen, maar ik beschouw je wel als mijn vrouw.”

Maar de liefde tussen Rembrandt en Geertje houdt op als Rembrandt verliefd wordt op de veel jongere Hendrickje, de nieuwe dienstmeid. Simone van der Vlugt: “Dus de liefde was over. Maar Geertje had geen kinderen, ze had een zwakke gezondheid, ze had geen middelen van bestaan verder. Dus ze stond op straat en sleepte Rembrandt voor de rechter om alimentatie te eisen en om genoegdoening te halen. En ze had natuurlijk een sterk punt door de sieraden die ze in bezit had.”

Op voorwaarde dat Geertje Saskia’s sieraden niet verkoopt of verpand, krijgt ze alimentatie. Toch verkoopt ze een paar ringetjes en armbanden. Dat is al genoeg om Rembrandt zo woedend te maken dat hij haar laat opsluiten in het spinhuis in Gouda. Hoewel de meeste vrouwen daar een aantal weken zitten, moet Geertje 12 jaar blijven. Een bizar zware straf.

In Schilderslief zet Simone van der Vlugt zet Geertje centraal: “Ik wilde echt genoegdoening voor Geertje. Het is voor mij als schrijfster ook heel leuk om een boek te schrijven wat er nog niet is. Er is wel veel over Rembrandt en Saskia geschreven, er zijn ook romans verschenen over Hendrickje, maar nooit heeft iemand over Geertje geschreven.” Dat komt omdat Geertje vanaf de 19e eeuw werd neergezet als opportuniste en hysterische vrouw. Bewust werden er stukken uit de rechtszaak tussen Geertje en Rembrandt weggelaten om zijn reputatie als nationale held te beschermen.

Ik vind het mooi hoe de schrijfster dat rechtzet door – gebaseerd op volledigere historische bronnen – een realistisch inkijkje in Geertjes leven te geven. Vanaf het begin boeiend en levendig geschreven. Haar historische romans doen zeker niet onder voor haar spannende thrillers!

Uitgeverij          Ambo|Anthos, 2019
Pagina’s            311
ISBN                 978 9026 346 194

Recensie door Lisanne Kemp, februari 2020

 

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Powered by: Wordpress