Recensies

‘De stilte van de vrouwen’ door Pat Barker

Briseis, koningin van Lyrnessus, ziet haar stad vallen in de strijd tegen de Grieken. Vanaf het moment dat Lyrnessus valt is ook haar leven in puin. Briseis wordt slavin, de slavin van Achilles. Achilles is de moordenaar van haar vader, broers en echtgenoot. Alle jongens en mannen zijn vermoord door de Grieken en alle vrouwen en meisjes worden tot slaaf gemaakt. De Grieken zetten de strijd. Eerst hebben ze kleinere steden veroverd en nu is Troje aan de beurt. Troje is de stad waar Helena heen is gegaan met Paris, terwijl ze getrouwd was met koning Menelaos.

De strijd om Troje duurt al 9 jaar op het moment dat De stilte van de vrouwen begint. In dit boek staat niet Achilles centraal of de mannelijke kant van het verhaal, het gaat over de vrouwen. Hun leven en hun lot staan centraal. De vrouwen zijn de helden in dit verhaal.

Briseis wordt het bedmaatje van Achilles en heeft verder als taak wijn schenken bij het avondmaal. De vrouwen ontmoeten elkaar bij een groot vuur en daar komen hun belevenissen aan de orde. En er is veel te beleven. Zo is er een pestepidemie in het legerkamp van de Grieken. De pestepidemie is over als koning Agamemnon zijn bedmaatje Chriseis teruggeeft aan haar vader, een priester van de god Apollo. Achilles en koning Agamemnon krijgen ruzie. Als gevolg van de ruzie wordt Briseis opgeëist door  koning Agamemnon. Omdat koning Agamemnon zijn bedmaatje opeist, gaat Achilles in staking. Hij vecht vanaf dat moment niet meer mee in de strijd om Troje.

Briseis komt in de weefhutten terecht, omdat koning Agamemnon niet werkelijk interesse in haar heeft. Zijn ideale bedmaatje was Chriseis en zonder Chriseis is hij niet geïnteresseerd in seks. De Grieken doen diverse pogingen om Achilles weer aan het vechten te krijgen, maar Achilles is vastbesloten om niet meer mee te vechten. Dan besluit Patroclus dat hij aangekleed als Achilles zal gaan vechten. Achilles geeft hem zijn wapenuitrusting en volgt de strijd als toeschouwer. Patroclus sneuvelt in de strijd en Achilles is ontroostbaar. Hij geeft Patroclus een begrafenis waardig voor een koning. Achilles trekt weer ten strijde na de dood van Patroclus in een nieuwe wapenuitrusting die hij van zijn moeder de zeegodin Thetis kreeg. Koning Agamemnon geeft Briseis terug aan Achilles. Briseis keert dus terug bij Achilles.

Troje zal uiteindelijk vallen. Ook hier worden de jongens en de mannen vermoord, en de vrouwen en de meisjes tot slaaf gemaakt. Briseis trouwt met Alcimus. Achilles regelde dat Briseis met Alcimus zou trouwen omdat ze zwanger is van Achilles. Achilles sneuvelde op het slagveld voor Troje.

Pat Barker geeft in deze historische roman een stem aan de vrouwen door middel van de slavin Briseis. Het is een mooie manier om de mythe van Troje door vrouwen-ogen te bezien. Dit traditionele mannenepos wordt boeiender als men de vrouwen ook eens aan het woord laat. Ik vond het zeer de moeite waard.
De Amerikaanse schrijfster Marion Bradley heeft begin jaren ’90 de mythe van Troje eerder al eens belicht vanuit een vrouwelijk perspectief. Zij vertelde in haar roman Stormen over Troje vooral over sterke vrouwen, zoals de dochter van de Trojaanse koning Priamos, Cassandra. Die kreeg van de god Apollo voorspellende gaven geschonken. Omdat ze echter zijn liefde afwees, wordt ze door hem gestraft en zal niemand haar voorspellingen geloven, ook die m.b.t. het verloop van de Trojaanse oorlog niet. De stilte van vrouwen belicht veel meer het dagelijkse leven van de vrouwen in het legerkamp.

De Britse Pat Barker heeft al een lange staat van dienst. Ze schreef vijftien romans, waaronder de Regeneration trilogie. De stilte van de vrouwen was in Engeland een enorme bestseller.

Uitgeverij          Ambo/Anthos, 2019
Pagina’s            337
Vertaald             uit het Engels door Eefje Bosch (The silence of the girls)
ISBN                  978 9026 347 023

Recensie door Bianca van Leeuwen, november 2019

 

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Powered by: Wordpress