Recensies

‘De antwoorden’ door Catherine Lacey

De Antwoorden roept vragen op

Het thema van De Antwoorden past naadloos in een tijd waarin het steeds normaler is om te experimenten met verschillende soorten liefdesrelaties. Monogamie is al lang niet meer voor iedereen de norm, maar het hebben van meer keuze in hoe je je relatie wil inrichten is geen garantie voor geluk. Dat ondervindt ook de wereldberoemde acteur Kurt Sky, die middels het baanbrekende ‘Vriendinnen-experiment’ de ideale relatie hoopt te creëren.

De zoektocht naar de ideale relatie is een belangrijk onderwerp in het derde boek van de Amerikaanse schrijfster Catherine Lacey (1985). Voor iedere stemming van Kurt wordt een aparte vrouw gezocht en zorgvuldig opgeleid om de verschillende behoeftes van hem te bevredigen. Er is onder andere een Boze Vriendin, een Intellectuele Vriendin en een Romantische Vriendin. De hoofdpersoon van het boek, Mary, wordt geworven voor de rol van Emotionele Vriendin. Mary’s relatie met Kurt staat centraal in het tweede gedeelte van het boek.

Het eerste deel van het boek gaat in op Mary’s ingewikkelde relatie met zichzelf en haar gezondheid. Mary weet niet precies wie zij eigenlijk is. Ze groeide op met een andere naam in een streng religieus gezin dat zich afzonderde van de buitenwereld. Als tiener komt ze onder de hoede van haar tante die haar laat kennismaken met zaken als billboards, televisieprogramma’s en exotisch fruit. Ze gaat studeren en reizen en vindt uiteindelijk een baan, maar krijgt last van heftige en onverklaarbare gezondheidsklachten. Mary volgt een bijzondere therapie die van grote invloed blijkt te zijn op haar lichamelijke klachten en interne worsteling met wie ze was, is en wil zijn. Om deze behandelingen te bekostigen, meldt Mary zich aan voor het lucratieve Vriendinnen-experiment. Zo raken de verhaallijnen van de zoektocht naar de persoon Mary en de zoektocht naar Kurts ideale relatie met elkaar verweven.

Kurt en Mary ontwikkelen gevoelens voor elkaar, maar deze zijn niet van dezelfde aard en intensiteit. Het blijft de vraag of dit komt door de rol die Mary speelt, of dat er daadwerkelijk sprake is van een natuurlijke aantrekkingskracht. Naarmate het boek vordert worden de gebeurtenissen en gesprekken steeds abstracter en wordt er steeds meer een beroep gedaan op de lezer om haar of zijn eigen invulling te geven aan hetgeen er is geschreven. Er blijven steeds meer vragen open staan en ook het einde van het boek biedt wat dit betreft geen verlichting. Het is een roman met een interessant thema dat sterk begint, maar vaag eindigt: De Antwoorden roept uiteindelijk vooral veel vragen op.

Uitgeverij       Das Mag, 2017
Pagina’s        385
Vertaald         uit het Engels door Gerda Baartman en Mirko Stuiveling (The answers)
ISBN              978 9492 478 535

Recensie door Renee Kooger, januari 2020

 

 

 

 

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Powered by: Wordpress