Nieuws

Poëzieweek van start op 30 januari

Komende week start op 30 januari de jaarlijkse Poëzieweek. Dat gebeurt traditiegetrouw met de Gedichtendag, altijd de laatste donderdag van januari. Gedichtendag wordt sinds 2000 georganiseerd door Poetry International Rotterdam, en is hét poëziefeest van Nederland én Vlaanderen. Het doel was iedereen in Nederland de kans te geven op die dag in aanraking te komen met poëzie. Later werd ook Vlaanderen erbij betrokken. Poëzieliefhebbers organiseren die dag een grote diversiteit aan eigen poëzieactiviteiten. Als hoogtepunten worden genoemd: het NK Poetry Slam, de Turing Gedichtenwedstrijd en de Awater Poëzieprijs.
Voor meer informatie en een overzicht: https://www.poezieweek.com/activiteiten-overzicht/Aanvankelijk werd op Gedichtendag de VSB poëzieprijs uitgereikt, een prijs voor de beste Nederlandstalige bundel van het jaar Dit gebeurde in 2018 voor het laatst. De prijs is ‘verhuisd’ naar eind maart (bekendmaking) en juni  (uitreiking)en heet tegenwoordig de Grote Poëzieprijs. Afgelopen jaar werd de 1e nieuwe editie-prijs tijdens het 50e Poetry International Festival uitgereikt aan Radna Fabius voor haar bundel Habitus. Roberta Petzoldt kreeg voor haar bundel Vruchtwatervuurlinie de prijs voor het beste Nederlandstalige poëziedebuut, de C. Buddingh’-prijs.

Voor dit jaar zullen op laatste dag van de poëzieweek, 5 februari, de nominaties bekend gemaakt worden.

Omdat de Poëzieweek aan het begin staat van het tweede decennium van deze eeuw, is dit jaar voor een thema in het teken van de nieuwe generatie dichters gekozen, De toekomst is nu. In elke generatie staan dichters op die een stem geven aan wat nieuw is en onbekend en kleur en klank geven aan de tijd van nu. Ook vandaag spreken dichters luid en duidelijk, met nieuwe woorden en nieuwe vormen. Hun gedichten begeleiden bij elke stap in de richting van de toekomst.

Tijdens de Poëzieweek krijg je van de boekwinkel bij aankoop van € 12,50 aan poëzie het Poëziegeschenk cadeau. Dit jaar is dat een bloemlezing met 10 jonge Vlaamse en Nederlandse dichters, o.a. Charlotte Van den Broeck, Radna Fabias, Carmien Michels, Marieke Lucas Rijneveld en Maud Vanhauwaert

 

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Powered by: Wordpress