‘Hier is alles nog mogelijk’ door Gianna Molinari

Ik twijfel of de zekerheid waarin ik leef wel iets met de realiteit te maken heeft. Ik verlang naar onzekerheid, misschien naar meer echtheid. Naar werkelijkheid. Ik wil kunnen onderscheiden wat belangrijk is en wat niet. Ik zou graag deel zijn van een verhaal, of misschien van veel verhalen tegelijk”       (pag 28)

De nachtwaakster is de vertellende ik-persoon in Hier is alles nog mogelijk. Zij heeft haar vorige baan in een bibliotheek in een andere plaats opgezegd en is nu werkzaam in een fabriek net buiten een dorp. De fabriek zal binnen niet al te lange tijd definitief haar deuren sluiten en heen groot deel van het personeel is al vertrokken.
Toen ze aan de baan begon, heeft ze haar intrek genomen in een hal van de fabriek. Een woning, met haar universele encyclopedie, die haar overal vergezelt. De belangrijkste taak van haar en haar collega-bewaker Clemens is de veiligheid van de fabriek. Omdat de kok van de fabriek een wolf heeft gezien, is het uitkijken daarnaar het belangrijkst. Ze doen dat op beeldschermen gekoppeld aan bewakingscamera’s die ze 6 dagen per week bekijken.

Het verhaal is een afwisseling van tekst met o.a. kleine tekeningen, foto’s, en trefwoorden, die al dan niet door de nachtwaakster zelf ingevuld worden qua betekenis. Dit geeft een bepaalde dynamiek, waarbij je als lezer(es) ook even stilstaat bij je eigen beelden en associaties, die het verhaal bij je oproepen.
De nachtwaakster observeert, analyseert, onderzoekt en fantaseert over wat zich aandient in haar dagelijks leven, Dat leven speelt zich vooral af in en rond de fabriek. Naast haar collega Clemens en de kok zijn er nog de chef en Lose, die in de fabriek werkt, en natuurlijk de wolf. Vanuit het contact met hen en de dingen die er gebeuren ontstaan nieuwe verhalen, die zich mengen met haar eigen leven. Iedereen brengt eigen verhalen mee, zelfs de wolf. Al is dat laatste vooral in haar fantasie, of ontmoet zij hem toch echt? Zo leidt het verhaal, dat ze van Lose hoort, als ze tijdens een wandeling een kruis ontdekt, over de man die uit de lucht kwam vallen, tot een mix van zowel feitelijke verhalen als gedachten van de nachtwaakster over wat er gebeurd kan zijn. En als er een foto van een bankovervalster wordt gepubliceerd, waarin sommige overeenkomsten met haar zien, dan wordt dit ook onderdeel van haar leven en fantasie.
Door de verschillende perspectieven van de nachtwaakster blijf je als lezer(es) geboeid door een verhaal waar het dagelijks leven, het verleden en de fantasie van de nachtwaakster elkaar afwisselen. Elementen die steeds terugkomen zijn eilanden als tekening met een korte fantasie beschrijving, de beelden op de schermen, en de wolf. Bij heel veel van wat er in haar leven gebeurt blijven altijd nog vragen open. Of zijn er dingen te onderzoeken als je je nieuwsgierigheid de ruimte geeft.

Er zit daarnaast een mooi contrast in het verhaal, omdat de nachtwaakster van zichzelf weet dat zij ook deze plek op een gegeven moment weer gaat verlaten om verder te gaan, maar dat ze tegelijkertijd ook zoekt en verlangt naar verbinding met zowel anderen als met de verhalen die op haar pad komen en deel uit gaan maken van haar belevingswereld in het hier en nu.
Van een enorme intensiteit in haar levensverhaal dat in het hier en nu ontstaat, naar weer loslaten en zo weer de mogelijkheid van een nieuw verhaal. Al krijgen we als lezer(es) alleen het verhaal bij deze plek te horen en word je soms meegenomen in wat zich concreet afspeelt in haar leven. En soms in wat zou kunnen zijn, al zijn die grenzen vaak vloeiend…

Hier is alles nog mogelijk leest zo bijna als een modern sprookje, waarbij je zelf kunt onderzoeken wat voor jou de moraal is (als je dat wilt natuurlijk). Of je kunt je laten meedrijven op een stroom van beelden, gedachten, gebeurtenissen en associaties, die je als lezer(es) voorbij ziet komen.
Dtt boek van de Zwitserse Gianna Molinari werd bekroond met de Martin Walserpreis 2018

Uitgeverij       Wereldbibliotheek, 2019
Pagina’s        190
Vertaald         uit het Duits door Gerrit Bussink (Hier ist noch alles möglich)