Recensies

‘Spiegelmoeders’ door Judith van der Wel

Een verzwegen familiegeschiedenis

Deze boeiende familiegeschiedenis opent met een stamboom, die zeer behulpzaam is bij het lezen van dit boek.

Judy en Selly zijn eeneiige tweelingzussen en onafscheidelijk. Ze zijn geboren op 25 april 1927. Het eerste deel van het boek vertelt over hun leven van voor 1940, in de breedste zin van het woord. Over de Jodenhoek in Amsterdam, over de armoede, over de armetierige huizen waar de joden in woonden, en over hoe de joden toen leefden.

Dan komt in het middelste deel van het boek de oorlog aan bod. Judy en Selly krijgen een sperre (tijdelijke vrijstelling) omdat ze in de textielindustrie werken. Ze werken bij Tilona, de dekenfabriek, waar ze draadjes van de dekens afknippen. De sperre beschermt Judy, Selly en hun moeder zodat ze niet gedeporteerd mogen worden. Desondanks worden ze op een dag toch opgepakt en alsnog gedeporteerd. De vrouwen worden naar kamp Vught gebracht, waar ze bij het Philips-team worden geplaatst, Judy en Selly als medewerker industrie en hun moeder als schoonmaakster. Daarna volgt een lange reis langs 9 kampen. Judy en Selly slagen er steeds in hun zieke moeder bij zich te houden, in leven te houden en te behoeden voor de gaskamers. Na 9 concentratiekampen komt eindelijk de bevrijding.

Dan worden Judy en Selly voor het eerst van elkaar gescheiden. Judy moet in Zweden achterblijven om te kuren, ze heeft tuberculose. Selly gaat samen met haar moeder terug naar Nederland. Daar wordt Selly ook ziek, ze heeft pleuritis. Als ze gezond is verklaard, mag Judy weer naar Nederland,.

In het laatste en derde deel gaat het over het leven na de oorlog. Over de regelmatige verhuizingen, over trouwen en kinderen krijgen, en kleinkinderen krijgen.

Spiegelmoeders bevat veel achtergrondinformatie. Het legt veel uit aan de hand van het verhaal van Judy, Selly, hun kinderen en kleinkinderen. Er staan veel foto’s in, die het verhaal heel mooi volgen. Judy heeft het verschijnen van dit boek niet meer mogen meemaken. Zij overleed in 2017.

Ik vond het een heel mooi boek over een tragische levensverhaal van de drie generaties joodse vrouwen. De combinatie is bijna wrang. Daarnaast is het boek een echte aanrader als je meer over het (joodse) leven in en rond de oorlog wilt weten. Doordat er diep op de dingen wordt ingegaan is het erg informatief. Het is een familiegeschiedenis én een verdieping.

Uitgeverij    Querido
Pagina’s      452
ISBN            978 9021 415 499

Recensie door Bianca van Leeuwen, augustus 2019

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Powered by: Wordpress