Recensies

‘Adam’ door Wanda Reisel

Adam is getuige van een (terroristische) aanslag op de Dam in Amsterdam. Door de ‘toevallige’ verzorging van de daarbij gewond geraakte directeur van de stichting Vluchtelingen in nood weet Adam zich in te werken in het ‘goede doelen netwerk’ van rijke bobo’s en wordt hij hoofd financiële zaken bij Vluchtelingen in Nood. In de eerste hoofdstukken lezen we rake typeringen van het leven en werken op de Zuidas en hoe het Amsterdamse trendy huwelijk van Adam met Keet langzaam stuk loopt.

“Ze deinden weg van alle op de baan geschoven wensen, maar ze hadden vertrouwen tot er ongemerkt iets begon te schuiven. Regelmatig geldnood, overwerk. In de kroeg iemand tegenkomen met een snuif cocaïne in de aanbieding tegen werkdepressie. Inmiddels twee flessen Tequila in het weekend met Keet. Onweerstaanbare combinatie met een beetje coke……Nog steeds seks, dromen, irritaties. Zondagochtend na enig porren vrijen. In een dikke trui kleumen bij de honkbalwedstrijden van zoontje Jaffe.” (pag. 29)

Adam was een cijferboer, maar droomde telkens van iets anders. Hoeveel gouden ideeën waren er niet door Adams handen gegleden. Honderd -en-een briljante invallen: het eeuwig brandende fietslampje, de juiste vuilniszakkensluiting, de perfecte kurkentrekker. Hoeveel keer waren die sublieme oplossingen naar de bodem van een fles drank gedwarreld.” (pag. 131)

Adam verlaat Keet en zijn zoontje Jaffe en ‘sekst een beetje in het rond, o.a. met Mercedes, een transgender’. Hij onttrekt miljoenen aan het Vluchtelingenfonds, waarmee hij met een vals paspoort de hele wereld rond trekt (o.a. Zurich, Istanbul, Sjanghai, Noorwegen). In een trein ontmoet hij fotografe Lilli. Zij bekommert zich om vluchtelingen en reist de wereld over om hen te fotograferen en zo een gezicht te geven. Lilli versiert Adam, maar ze hebben beiden een geheime agenda.

Lily zat schrijlings op hem, zodat het leek of zijn stijve bij haar lichaam hoorde en begon hem af te trekken. Het gemak waarmee ze haar seksualiteit inzette, was verbluffend. Hij leverde zich met liefde aan haar uit en dat maakte het vrijen met Lilli tot een magisch ritueel…..Ze fotografeerde zijn erectie, die nu van hen beide was.” (pag. 92)

Lilli’s en Adams wegen scheiden zich tijdelijk met de belofte om elkaar later weer terug te vinden. Adam bezoekt in Sjanghai zijn jongere broer Robert, door wie hij wordt gehaat vanwege voorvallen in hun jeugd en vanwege het dodelijk ongeluk van hun moeder. Robert heeft met succes in Sjanghai het bedrijf (een leerlooierij) van hun vader overgenomen. Hij wil met rust gelaten worden door Adam, terwijl Adam niets liever wil dan de fraude aan zijn broer bekennen en hoopt op zijn hulp.

Ik was er nou eenmaal, je oudere broer; je kunt me toch niet wegdenken? (Adam)…
Je was er en je stond in mijn licht. Jij had altijd het hoogste woord, de slimste oplossing, alle aandacht. Naar jou werd altijd geluisterd…..Ik mocht zelf niets bedenken. Jij gaf de opdrachten. Ik deed er niet toe.” (Robert)…
“Ik heb geld gestolen Robert, veel geld… Ik heb in Nederland aan goede-doelenfondsen een paar miljoen onttrokken. Die staan op de Peoples bank. Ik kan niet terug. Daarom vraag ik je om te helpen, als broer.” (Adam, pag. 192-193)

Adam vlucht verder en zijn droom (wat die ook precies was wordt niet echt duidelijk) lijkt te veranderen. Hij mist zijn zoon Jaffe en probeert met hem in contact te komen, hopend dat hij zijn criminele daad kan uitleggen. Adam wil alleen nog maar met Lilli leven en samen in een droomhuis leven; weg van alles. In Noorwegen gaat hij in een hutje aan een fjord op haar wachten en vult de ijzige dagen door een relatie met campingbaas Turid.
Gaandeweg het boek worden er nog meer aanslagen gepleegd, zo te lezen allemaal op fallus symbolen. Aan het eind van het boek wordt pas duidelijk, dat dat te maken heeft met een van de hoofdpersonen. Al met al een beetje een kunstmatige clou.

Wanda Reisel getuigt van groot inzicht in historische en maatschappelijke patronen. Zij schrijft boeiend en beeldend over mensen met zeer tegenstrijdige karaktereigenschappen. Het tempo van het boek is hoog en soms spannend: Hoe loopt de relatie met Lilli af, en wordt Adam uiteindelijke gearresteerd vanwege zijn fraude? Kun je je eigen zoon eigenlijk vertrouwen?
Wat ontbreekt is een verbindend thema, waar alle andere ook interessante thema’s in ingebed zijn. Dat maakt het boek (vooral het tweede deel) wat uiteen dwarrelend. Er wordt van alles bijgehaald om het verhaal rond te breien.
De jeugd van Adam met Joodse ouders uit Wenen en de relatie met zijn jongere broertje was /is wel een extra boek waard, evenals het dilemma van de loyaliteit van een kind aan een criminele vader. En wat is verraad, als je met het plegen ervan, een goed doel steunt? Bestaat onvoorwaardelijke liefde (Turid) of worden (seks-)relaties steeds vaker ingezet om een ander doel te bereiken? Hopelijk gaat Wanda Reisel over deze, nu slechts even aangestipte thema’s, nog een prachtig boek schrijven. Ik kijk er al naar uit.

Uitgeverij        Atlas Contact, 2019
Pagina’s          351
ISBN               978 9025 447 571

Recensie door Ammy Langenbach, mei 2019

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Powered by: Wordpress