Recensies

‘Dood van een duivelin’ door Fay Weldon

Fay Weldon schreef ‘Leven en liefdes van een duivelin’ in 1983. Daarin volgen we Ruth, die er achter komt dat haar man Bobbo vreemd gaat met de lieftallige Mary Fischer. Ze gaat niet bij de pakken neer zitten en we zien welke strategieën ze ontwikkelt om haar man terug te krijgen. Het is een fantastisch boek waarin je meegenomen wordt in de enorme inventiviteit die Ruth ten toon spreidt. In 2017 schreef Fay een vervolg: De dood van een duivelin.

Ruth heeft inmiddels de respectabele leeftijd van vierentachtig jaar bereikt. Ze woont samen met vijftig (extreem feministische) medezusters in de Hoge Toren. In de koepelkamer wordt de enige man, Bobbo de overspelige, verzorgd door verpleegster Samantha. Ook dokter Simmins houdt zijn gezondheid in de gaten.

Ondanks dat Ruth haar doel heeft bereikt: ‘Machtige vrouwen en ondergeschikte mannen creëren’ en ze voorzitster is van het Instituut voor Gendergelijkheid (het IGG) met als motto ‘gelijkheid tussen man en vrouw in respect en inkomen’, voelt ze zich somber. Mary Fischer is dood, Bobbo stevent af op het einde, en ze heeft geen contact met haar kinderen. Haar oorspronkelijke gelaatstrekken beginnen terug te komen en ze maakt zich zorgen over het vinden van een waardige opvolgster.

Ze wordt bijgestaan door de jeugdige Valerie Valeria, 25 jaar jong en zeer carriëre gericht, die haar persoonlijke assistente is. Ze noemt Ruth ‘ Diavolessa’ en ‘Diabolissima’. Valerie wil op 21 december ter ere van de verjaardag van Ruth en het 40-jarig bestaan van het IGG een linksomloop rond de Hoge Toren organiseren. Ze wil ook dat Ruth samen met haar kleinzoon Tyler het rondje loopt. Ruth ziet het eerst niet zo zitten maar besluit uiteindelijk dat een beetje media aandacht het instituut goed zal doen.

Bobbo’s leven loopt ten einde. Via de geest van Mary Fischer kunnen we zijn laatste gedachten volgen. Hij overdenkt zijn liefdesrelaties en komt tot de conclusie dat “haat een man kracht geeft, lust verzwakt en liefde hem verwoest'”.  Zuster Samantha, een oude schoolvriendin van Tyler, zorgt ervoor dat hij verkleed als vrouw bij het einde van zijn grootvader aanwezig is. Ook is hij deelgenoot als Bobbo op een zeer natuurlijk manier ter aarde wordt besteld.

Als Valerie de meisjesachtige, knappe Tyler in de supermarkt ziet is het lust op het eerste gezicht. Hoewel ze een relatie met Leda heeft, begint ze een stormachtige relatie. Ze neemt hem mee naar Ruth die zegt dat als hij een vrouw wordt, hij haar erfgename kan worden. ‘If you can’t beat us, join us’. Tyler die zich als man hevig gediscrimineerd voelt en geen baan kan vinden, overweegt hoe aantrekkelijk het zou zijn om het geld van zijn grootmoeder te erven. Laat hij zich ombouwen en wordt hij een waardige opvolgster?

Het boek heeft wederom kleine hoofdstukken waarin we vanuit verschillende perspectieven het verhaal volgen. In het eerste boek veranderde Ruth in een krachtige en geëmancipeerde vrouw. In het tweede staat het thema feminisme en de strijd tussen man en vrouw nog sterker op de voorgrond. De jonge Valerie geeft er een andere betekenis aan dan oudgediende Ruth. Bepaalt de jeugd de toekomst? Het boek leest prettig, is grappig en is een leuk vervolg op het eerste boek maar overtreft het mijns inziens niet.

Uitgeverij          Atlas Contact, 2017
Pagina’s            397
Vertaald            uit het Engels door Tjadine Steeman (Death of a She devil)
ISBN                 978 9025 451 424

Recensie door Gretha Visser, mei 2019.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Powered by: Wordpress