Uncategorized

‘Onorthodox’ door Deborah Feldman

Dit autobiografische boek gaat over het leven en de jeugd van Deborah Feldman. Deborah Feldman groeit op bij de chassidische Satmar-sekte. Deze sekte is extreem streng en godsvrezend. De leden van de sekte leven afgezonderd van hun niet-chassidische omgeving en staan afwijzend tegenover het moderne leven.

Ook Deborah moet gehoorzamen aan de strenge regels en structuren. Haar ouders zijn gescheiden en niet bij machte om voor Deborah te zorgen. Dus neemt tante Chaja de zorg voor Deborah over en leeft ze bij haar grootouders. Tante Chaja is erg streng en dictatoriaal, en dat botst. Er is voortdurend wrijving tussen tante Chaja en Deborah.
Deborah’s ouders zijn de grote afwezigen tijdens haar jeugd. Haar vader is zwakbegaafd en heeft een psychische afwijking. Haar moeder zou vanwege een zenuwinzinking gek zijn, volgens tante Chaja. Deborah ontdekt later dat haar moeder lesbisch is en ze heeft om die reden de Satmargemeenschap verlaten.

Op haar 17e trouwt Deborak met Eli Feldman. Het is geen gemakkelijk huwelijk. Op haar 19e wordt ze moeder van een zoontje. Haar verlangen om te vluchten uit de Satmargemeenschap wordt steeds groter en uiteindelijk verlaat ze samen met haar zoontje de sekte. Deborah en Eli gaan scheiden; dat wordt een religieuze scheiding en een burgerlijke scheiding. Ze weet de voogdij over haar zoontje te behouden. Dat is heel uniek, bij de meeste ‘vluchtelingen’ lukt dat niet. Meestal blijven haar kinderen achter wanneer een vrouw weg wil uit de Satmar gemeenschap.

Onorthodox is het verslag van Deborah’s levensweg tot aan haar ‘vlucht’. Ze schreef er ook nog een vervolg op, met de titel Exodus. Daarin vertelt ze verder over haar ontwikkelingen en haar integratie in de seculiere wereld.

De ‘memoires’ zijn in een heldere stijl geschreven en goed te volgen voor een lezer die niks weet over het ultra-orthodoxe jodendom. Gelukkig is het niet alleen maar kommer en kwel. Er staan ook grappige passages in en het nodigt zeker uit om het vervolg te willen lezen. De vele foto’s ondersteunen het verhaal heel mooi en maken het lezen ook makkelijker. Onorthodox vond ik zeer de moeite van het lezen waard.
Mooi interview met Deborah Feldman over haar ervaringen rond het schrijven van Onorthodox: https://www.tzum.info/2019/01/interview-deborah-feldman-over-onorthodox/

Uitgeverij         De Geus , 2018
Pagina’s           332
Vertaald            uit het Engels door Patricia Piolon (Onorthodox)
ISBN                 978 9044 540 017

Recensie door Bianca van Leeuwen, april 2019

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Powered by: Wordpress