Recensies

‘Schokland’ door Saskia Goldschmidt

“Voor Schokland verhuisde Saskia Goldschmidt naar het door aardbevingen getroffen Groningse platteland. Ze woont er inmiddels twee jaar, sprak vele bewoners en werkte mee in de stallen van een melkveehouderij.” (kafttekst)

Het is bekend dat in Groningen aardgas wordt gewonnen, en dat daardoor aardbevingen kunnen ontstaan. En dat dat vervelend is voor degenen die er wonen. Maar hoe is het echt om daar, nu, te wonen? En hoeveel impact hebben de aardbevingen, en de veroorzakers ervan, op het leven van de bewoners?

Saskia Goldschmidt laat zien wat zij heeft gehoord, gezien, en beleefd over hoe het leven er in het heden uitziet op het Groningse platteland. Ze schrijft over een boerengezin: Femke, de dochter van Trijn, die weer de dochter is van Zwier. Samen houden ze een melkveehouderij. Femke wil omschakelen naar biologisch. Haar moeder, Trijn, wil dit niet omdat ze bang is voor de daling in winst. Grootvader Zwier ziet het belang van beide kanten. Femke wordt verliefd op Daniëlle, die uit de stad komt waar ze gestudeerd heeft om biologisch boerin te worden. Maar Daniëlle heeft nog meer liefdes. Het huis van de buurman heeft zo’n schade ondervonden van de bevingen, dat het wordt gesloopt: en de buurman, Fokko, trekt bij Zwier, Femke, en Trijn in. Dat brengt conflict mee, vooral met Trijn. Trijn, die nooit op het platteland heeft willen wonen.

Over al deze menselijke dingen schrijft Saskia Goldschmidt. En ondertussen, haast tussen de regels door, wordt steeds duidelijker het beeld geschetst van het plattelandsleven met de aardbevingen.

Schokland is op een bepaalde manier eenvoudig geschreven: van dag tot dag worden gebeurtenissen genoemd, vanuit het perspectief van de hoofdpersonen – voornamelijk Femke. Er wordt niet verder over uitgeweid dan het benoemen ervan. Er zijn geen gesprekken met het doel de lezer uit te leggen wat de achtergrond van een situatie is, en op dezelfde manier worden gedachtes en gevoelens niet uitgelegd. Ik vind dat erg krachtig. Het verhaal wordt er voor mij echt van. Ik raad dit boek aan. Aan mensen die een beeld willen krijgen van het leven tussen de gevolgen van aardbevingen, en aan mensen die het interessant vinden voorbeelden te lezen van hoe andere mensen – de hoofdpersonen –  in elkaar zitten.

Uitgeverij       Cossee, 2018
Pagina’s         317
ISBN               978 9059 368 040

Recensie door Renate Jongbloets, april 2019

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Powered by: Wordpress