Recensies

‘Toekomstig huis van de levende God’ door Louise Erdrich

Cedar Hawk Songmaker is een indiaanse vrouw, die geadopteerd is door Glen en Sera Songmaker. Haar indiaanse naam is Mary Potts. Ze is 4 maanden zwanger. Cedar besluit een dagboek bij te gaan houden omdat het bijzondere tijden zijn. De evolutie loopt achteruit, veel religieuze groeperingen zeggen dat het het einde der tijden is. Niemand weet precies wat er gebeurt en iedereen heeft een mening. De politie pakt zwangere vrouwen op straat op om ze af te voeren naar ziekenhuizen of gevangenissen.

Cedar was al eerder zwanger. Op haar 16ewas ze twee maanden zwanger en onderging ze een abortus. Nu weet ze 100% zeker dat ze deze baby wil hebben en besluit ze om de baby te houden. 

Ze gaat naar het reservaat waar haar indiaanse familie woont en dat contact verloopt goed. Na dat eerste bezoek neemt Cedar maatregelen. Ze weet dat zwangere vrouwen opgepakt worden en ze besluit zich te verstoppen in haar eigen woning. Ze hamstert en verbergt zich in haar eigen huis. Haar adoptie ouders Glen en Sera Songmaker vluchten naar het noorden. Phil, de vader van Cedar’s baby, komt Cedar te hulp. In het begin gaat dat goed tot dat Phil opgepakt wordt omdat hij drie zwangere vrouwen liet onderduiken in de kerk. Cedar wordt ook opgepakt en komt in een ziekenhuis terecht. Daar beraamt ze met een andere zwangere vrouw een vlucht. Met Sera’s hulp ontsnappen Cedar en Tia, de andere zwangere vrouw, op spectaculaire wijze. Tia bevalt van een doodgeboren dochter tijdens hun vlucht. Cedar komt weer terecht in het reservaat van haar familie. Ze neemt haar indiaanse identiteit aan. Ze krijgt ook een ID-bewijs op naam van Mary Potts. Maar dan slaat het noodlot toe. Cedar wordt ontvoerd door een echtpaar dat geld nodig heeft. Ze ontvoeren haar voor het geld dat uitgeloofd is als mensen een zwangere vrouw aangeven bij de  autoriteiten. Ditmaal belandt Cedar in een speciaal geboortecentrum. Het was eerst een gevangenis en daaruit ontsnappen is onmogelijk.

Cedar was uitgerekend op 25 december. En Cedar die nooit eens wat op tijd doet, is voor het eerst in haar leven mooi op tijd. Ze bevalt van een gezonde zoon op 25 december. De baby wordt weggenomen en Cedar weet niet waar haar zoon is. Wel weet ze zeker dat haar zoon ooit het dagboek dat ze bijhoudtzal lezen. Ze blijft in het geboortecentrum omdat ze niet weg mag. Cedar is aan het wachten op een 2dezwangerschap.

In dit dystopische verhaal is er enerzijds de gewoon voortgaande evolutie en anderzijds loopt de evolutie achteruit. Daarnaast is de kindersterfte hoog. Veel kinderen sterven snel na hun geboorte; ook worden er velen dood geboren. De wereld is in een grote chaos veranderd. 

Toekomstig huis van de levende God is heel goed en spannend geschreven, en erg de moeite waard. Ik heb het wel 3 maal gelezen omdat ik het zo goed vond. Het bleef mijn aandacht vasthouden. Zodra ik het boek open deed en ging lezen legde ik het niet meer weg. Het was mooi om het hele proces van de 4 maanden zwangere Cedar te volgen tot en met de bevalling en nog een paar maanden erna. Cedar blijft optimistisch ondanks alle tegenslag en houdt het vertrouwen dat haar verloren zoontje haar dagboek ooit zal lezen.

Uitgeverij         De Bezige Bij, 2018
Pagina’s            303
Vertaald            uit het Engels door Arjaan en Thijs van Nimwegen (Future home of the living god)
ISBN                  978 9403 103 402

Recensie door Bianca van Leeuwen, februari 2019

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Powered by: Wordpress