Recensies

‘Het gat in de tijd’ door Jeanette Winterson

Het gat in de tijd is het eerste boek in de Hogarth Shakespeare serie, waarin hedendaagse schrijvers en schrijfsters van formaat het werk van Shakespeare in een modern jasje steken. Jeanette Winterson trapt af met A Winter’s Tale, één van de late werken van Shakespeare.

Voorkennis is niet nodig, want de Engelse schrijfster start met een bloemlezing van het origineel. A Winter’s Tale gaat over de lotgevallen van koning Leontes van Sicilië en zijn verwanten. De door jaloezie verteerde Leontes is ervan overtuigd dat het kind, waarvan zijn vrouw in verwachting is, niet van hem is, maar van zijn vriend, tevens koning van Bohemen, Polixenes. Leontes probeert tevergeefs om Polixenes te vermoorden en verbant zijn pasgeboren dochter naar een afgelegen oord – met vérstrekkende gevolgen.

Hoewel de thema’s van A Winter’s Tale – zoals jaloezie, verraad, vergeving, verlossing – van alle tijden zijn, vergt het de nodige vindingrijkheid om een meer dan vierhonderd jaar oud verhaal in het heden te laten afspelen. Jeanette Winterson slaagt hier prima in. In Het gat in de tijd transformeert zij koning Leontes van Sicilië tot de minstens even wrede Leo Kaiser uit Londen, hoofd van hedgefonds ‘Sicilia Ltd.’. En de dochter wordt niet gevonden en grootgebracht door een herder in Bohemen, maar door de eigenaar van een bar in New Bohemia, Amerika. Vermeldenswaardig is ook het prachtige verhaal in het verhaal over – letterlijk – een gevallen engel.

Tot slot voor de liefhebber, de website van Hogarth Shakespeare bevat een filmpje waarin de schrijfster zelf uitlegt wat haar aanspreekt aan het (late) werk van Shakespeare en aan A Winter’s Tale in het bijzonder. Daarnaast vind je hier de andere verschenen en nog te verschijnen titels in deze serie, zoals Heksengebroed van Margareth Atwood (naar The Tempest), Azijnmeisje van Ann Tyler (Taming of the shrew) en Nieuwe jongen van Tracy Chevalier (naar Othello). Zie www.hogarthshakespeare.com.

Uitgeverij         Nijgh & Van Ditmar, 2015
Pagina’s           288
Vertaald           uit het Engels door Lidwien Biekmann (The Gap of Time)
ISBN                978 9038 800 967

Recensie door FK, december 2018

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Powered by: Wordpress