Recensies

‘Een ongewoon huwelijk’ door Tayari Jones

Roy en Celestial zijn jong, verliefd en pas getrouwd. Ze genieten van het leven. Alles gaat goed. Roy heeft een goede baan in de marketing met een goed salaris en hij heeft goede vooruitzichten. Celestial is kunstenares van stoffen babypoppen. Ook voor Celestial loopt alles goed, ze is in opkomst. Kortom, alles zit mee, alles loopt goed.

Tot op die ene noodlottige dag. Ze zijn ruim een jaar getrouwd en Roy wordt gearresteerd voor verkrachting. Maar hij is onschuldig, hij heeft niemand verkracht. Hij wordt door de rechter echter schuldig bevonden en veroordeeld tot 12 jaar cel. Zijn hele wereld stort compleet in, en hij stort in.                                                             Terwijl Roy in de gevangenis zit gaat zijn advocaat door met procederen om hem eruit te krijgen. Dat zal uiteindelijk vijf jaar duren. In die vijf jaar ontdekt hij binnen de gevangenismuren een heel nieuwe wereld en zit hij door een toeval bij zijn biologische vader, Othaniel Walther Jenkins, in de cel. Buiten de gevangenis verliest Roy alles wat hij ooit opbouwde in die vijf jaar. Ook gaat zijn moeder dood, aan longkanker. Hij kan niet naar de begrafenis.

Na vijf jaar komt Roy vrij en de confrontatie met de wereld buiten de gevangenis heeft een grote impact op hem. Zijn huwelijk met Celestial is over. Die heeft in de tussentijd een relatie opgebouwd met Dre, de buurman, ze wil met Dre trouwen. Roy staat in alle opzichten letterlijk met lege handen. Dat wordt hem te veel, hij gaat door het lint. Tenslotte kalmeert de situatie. Celestial en Roy gaan scheiden. Kort na de echtscheiding gaat Roy trouwen met een meisje van Wallmart en Celestial gaat verder met Dre. Ze is zwanger van Dre en besluit ditmaal haar baby te houden. Ze heeft de baby van Roy laten aborteren omdat ‘de tijd verkeerd was’. Roy zat in de gevangenis en alleen met een baby zag ze niet zitten.

Een ongewoon huwelijk is heel overzichtelijk geschreven door steeds vanuit één verhaalfiguur te schrijven. Het begint met Roy, gevolgd door Celestial. En zo komen Roy, Celestial en Dre om de beurt aan bod om hun aandeel in dit bijzondere verhaal te vertellen. Brieven verbinden de verhaallijnen. Dit mooie boek is heel goed geschreven. Er gebeurt veel en het is echt de moeite van het lezen waard. Tayari Jones weet met haar schrijfstijl de aandacht van de lezer goed vast te houden.

Uitgeverij         Harper Collins, 2018
Pagina’s            347
Vertaald            uit het Engels door Elvira Veenings (An American marriage)
ISBN                  978 9402 730 005

Recensie door Bianca van Leeuwen, december 2018

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Powered by: Wordpress