Recensies

‘Reddende Engel’ door Renate Dorrestein

Op 4 mei van dit jaar stierf Renate Dorrestein. Zij liet een groot oeuvre na: meer dan 40 boeken. Ook speelde ze een belangrijke rol in de Nederlandse vrouwenbeweging.

Haar allerlaatste roman heet Reddende Engel. Hierin maken we kennis met Sabine, een jonge vrouw die letterlijk en figuurlijk op een kruispunt in haar leven staat. Haar man heeft haar bedrogen en ze weet het even allemaal niet meer. Rondrijdend belandt ze in haar auto -bijna zonder benzine- op een haveloze monumentale vakwerkboerderij, waar zich op dat moment 2 zusjes bevinden: Madeleine (20 jr) en Livia (13 jr). Vader Ennis Gilissen en zijn moeder (Maman) zijn naar het ziekenhuis.

Sabine mag overnachten bij de zusjes en slaapt die nacht op de kamer van Alicia, een vrouw die 2 jr geleden op raadselachtige wijze om het leven is gekomen: op een avond lag ze dood onderaan de zoldertrap. Volgens de lijkschouwer was ze geduwd.

De verdenking ligt bij de jonge Livia: een aandoenlijk, schijnbaar weerloos, schriel vogeltje op vilten slofjes. Des te meer Sabine opgaat in dit wonderlijke gezin, des te meer de twijfel toeslaat over wat er nu werkelijk gebeurd is: Livia kan zich nl helemaal niets herinneren!

Maatschappelijk werkster Irma wil hier verandering in brengen, maar dat ziet de familie niet zitten. “De Gilissens waren een uitzonderlijke familie, meer een organisme dan een verzameling individuen, een weefsel dat zo hecht was dat je rechtsonder aan een draadje kon trekken zonder dat er linksboven een gat viel” (pag 123).

Het boek valt onder het genre ‘Gothic Novel’ dat stamt uit de 18e eeuw: “geheimen hebben de hardnekkige neiging uit te willen komen” ( pag 142). De omstandigheden dwingen, er is geen ontsnappen aan. De sfeer verandert van ongemakkelijk naar een gevoel van naderend onheil en mondt uit in pure angst. Renate weet de spanning steeds meer op te bouwen.

Het verhaal begint op 7 maart 17.46 uur en eindigt op 17 maart 10.15 uur. Het perspectief wisselt regelmatig en wij mogen als lezer het verhaal meebeleven. Thema’s die voorbij komen zijn: de onontkoombaarheid van het lot; schuld en boetedoening, opoffering en jaloezie. Al lezend word je al snel door het verhaal meegenomen. Het boek leest als een detective en uiteindelijk is de vraag: “Whodunit” en ….. wie is hier nu de reddende engel??

Uitgeverij     Podium, 2017
Pagina’s       253
ISBN            978 9057 598 609

Recensie door Gretha Visser, november 2018

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Powered by: Wordpress