Recensies

‘Onbeperkt Vruchtbaar’ door Larissa Pans

Dat 40-, 50- of 60-jarige wensmoeders googelen naar logeerbuiken, eiceldonatie en designerbaby’s is geen Science Fiction. We kunnen het lezen in Onbeperkt Vruchtbaar van Larissa Pans.

In 6 hoofdstukken en een epiloog duikt ze met ons diep in de materie van de (on) vruchtbaarheid met aan het eind van elk hoofdstuk een indrukwekkend ervaringsverhaal. Niet alleen technologisch gezien is er steeds meer mogelijk, ook demografisch staat de mens er anders voor. We worden veel ouder! Dat brengt met zich mee dat we veel meer te kiezen hebben. Willen we eerst kinderen? Of toch eerst een carriëre? En dan kan het ineens gebeuren dat je 40+ bent en de oerdrift van het moederschap zich roert… en er gebeurt niets. Elke maand weer een pak maandverband er door heen. En wat dan? Hoe ver ga je om je wens te vervullen? En…..hoe lang ga je door? Er zijn zoveel mogelijkheden: “Zo kun je als wensouder terecht in onlinecatalogi waarin Amerikaanse donoren zich profileren (…) Vervolgens kun je de geselecteerde cellen laten bevruchten met anoniem sperma uit Denemarken. Uit de resulterende embryo’s maak je een keuze op basis van geslacht. Daarna schakel je een Indiase draagmoeder in. Tot slot haal je 9 maanden later je “baby op bestelling”” op in India.”

In Nederland is het fertiliteitsbeleid behoudend met als gevolg vruchtbaarheidstoerisme en in extreme gevallen kan de bovenstaande situatie zich voordoen en de politiek gedoogt.
De schrijfster roept op tot een maatschappelijke discussie want er zijn vele dilemma’s: Is moederschap een recht? Hoe verhoudt zich het belang van de wensouder zich tot het belang van het ongeboren kind? Wat zijn de medische en genetische risico’s? Is het uiteindelijk toch weer een kwestie van arm en rijk? Berusting in het lot versus maakbaar moederschap. Wat kan er in de maatschappij veranderen om de rol van de vader gelijkwaardiger te maken?

Maar we zijn er nog niet. Als we dit al complex vinden, dan wachten ons nog vele ontwikkelingen die zich momenteel in een experimenteel stadium bevinden. Hierbij spelen processen zich af buiten het lichaam bv mini eierstokken buiten het lichaam, van stamcellen ei-of zaadcellen maken, een kunstmatige baarmoeder creëren.

Willen we dit? Wat zijn de morele, sociale en juridische gevolgen? De politiek moet zich een grotere rol aanmeten volgens de schrijfster en zich niet verschuilen achter medische adviezen… ook in Europees verband.

Het boek is zeer informatief en goed leesbaar. De schrijfster heeft wel meningen, maar oordeelt niet. Er ging toch wel een nieuwe wereld voor mij open, voor mij niet meer van toepassing, maar jonge stellen kunnen zich na het lezen van dit boek bewuster voorbereiden op hun toekomst. Oudere wensouders kunnen hun grenzen bepalen. Veel stof tot nadenken!

Uitgeverij          De Bezige Bij, 2018
Pagina’s            225
ISBN                  978 9023 443 063

Recensie door Gretha Visser, oktober 2018

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Powered by: Wordpress