Recensies

‘Leven en Liefdes van een Duivelin’ door Fay Weldon

Een luchtige roman over een (toch wel) zwaar onderwerp. Leven en Liefdes van een Duivelin beschrijft op een lichte, humoristische manier de reactie van Ruth, een brave (weliswaar kolossale) echtgenote, die ontdekt dat haar man Bob een affaire is begonnen met de volmaakte Mary Fischer, schrijfster van amoureuze liefdesromannetjes. Nadat Ruth dit geheim vertelt heeft aan de ouders van Bob, wordt hij woedend. Hij noemt haar een derderangs figuur, een vrouw die alleen maar ravage aanricht en uiteindelijk noemt hij haar zelfs een DUIVELIN!

Deze uitspraak brengt een kantelmoment teweeg in de geest van Ruth. Er ontvlamt iets in haar; een rode schittering verschijnt in haar ogen. Ze gaat niet bij de pakken neerzitten. Ze weet wat haar te doen staat. Ze wordt een vrouw met een missie. Ze bedenkt een strategie om de situatie naar haar believen te veranderen. Het mag lang duren, ze heeft de tijd.

Tijdens de “afhandeling van het probleem” , zien we Ruth veranderen. Ze ondergaat een metamorfose. Van een onmondig slachtoffer, die niet werkt en thuis altijd voor de kindjes gezorgd heeft, zien we een sterke vrouw die zich ontwikkelt tot een persoon die haar mannetje staat. De stappen die ze zet zijn weloverwogen, ze is vastberaden om haar doel te bereiken.

Het boek bestaat uit vele kleine hoofdstukken, waardoor het zeer prettig te lezen is. Als lezer blijf je je verbazen over de inventiviteit van de hoofdpersoon. Haar handelingen zijn goed doordacht en leiden tot grappige gevolgen. Het zet de levens van de anderen op zijn kop. Als je man vreemd gaat, leidt dit meestal tot veel verdriet, boosheid en machteloosheid en vaak heeft dit zwaarmoedigheid en passiviteit tot gevolg MAAR NIET HIER. Ontrouw kan je de adem benemen maar door je strijdbaar op te stellen stroomt de lucht terug in je longen. Je gaat er van tintelen! Onderschat nooit een vrouw die bedrogen wordt of zoals Shakespeare het zou zeggen: “Hell hath no Fury like a Woman Scorned”

Deze roman werd voor het eerst uitgegeven in 1983. Het is dus al een “oudje”, maar het onderwerp is van alle tijden. Dus het was leuk om te lezen, vooral omdat er door Fay Weldon een vervolg is geschreven in 2017, De dood van een Duivelin. Hierin kunnen we lezen hoe het verder gaat met Ruth. Ik ben heel benieuwd. Wordt vervolgd!

Uitgeverij         AtlasContact, 2017
Pagina’s           232
Vertaald            uit het Engels door Frans van der Wiel (The life and loves of a she-devil)
ISBN                 978 9046 706 343

Recensie door Gretha Visser, augustus 2018

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Powered by: Wordpress