Recensies

‘Kom hier dat ik U kus’ door Griet Op de Beeck

Voor wie zich in zijn jeugd gekleineerd heeft gevoeld, wie niet voor vol werd aangezien en niet heeft kunnen kiezen, en de gevolgen hiervan ondervindt in het latere leven, zal de psychologische roman Kom hier dat ik U kus van Griet Op de Beeck een bron van herkenning zijn.

In Deel I volgen we Mona als 9-jarige, die door haar moeder (de mama) in een donkere kelder wordt gezet, omdat ze weer eens stout was. Haar jongere broertje Alexander beschouwt de mama als haar lieverikje, die niets fout kan doen. Als haar moeder door een auto ongeluk overlijdt, huilt Mona niet.

Haar vader (de papa) werkt als tandarts en is altijd druk. Al gauw komt hij met een nieuwe vriendin, Marie, met wie hij 1 jaar na de dood van de mama trouwt. Omdat ze haar vader niet wil teleurstellen, probeert Mona zich geheel te voegen naar Marie en haar niet overstuur te maken.

Op haar 11e verjaardag verschuift alle aandacht van Mona naar Marie als zij aankondigt in verwachting te zijn. Nadat Anne Sophie wordt geboren ligt Marie veel op bed en voelt zich ongelukkig. Ze zegt dat “de papa haar kapot maakt“. Mona neemt de zorg van het kindje op zich en heeft steeds het gevoel tekort te schieten.

Marie die de plaats van de kille mama heeft ingenomen, heeft een gebruiksaanwijzing: ze is heel gevoelig, werkt niet, rookt veel, denkt dat iedereen tegen haar is, ziet zichzelf als een zorgzaam type met een zachte inborst en is de drama queen bij uitstek. De papa zegt “Geef Marie maar altijd gelijk”. Mona voelt zich machteloos.

In Deel 2 werkt Mona als 24-jarige dramaturge bij een theatergezelschap en heeft een relatie met Louis, een auteur. Louis leidt zijn eigen leven. Mona stelt zich afhankelijk op en zit vaak op hem te wachten.

In het laatste deel -Mona is inmiddels 35 jaar- leert ze haar vader op een geheel ander manier kennen. Hij vertelt haar over zijn geheime liefde Johanna. Met haar beleefde hij 5 maanden lang de tijd van zijn leven. Ze vertelden elkaar alles, zwommen bloot in een vijver en likten van hetzelfde ijsje. Toch heeft hij de relatie beëindigt en is verder gegaan met Marie. Hij heeft niet durven kiezen. Mona regelt een ontmoeting tussen de papa en Johanna, en hun liefde is weer als vanouds. Mona herkent echte liefde, hetgeen ze zelf ook verlangt. Zal zij wel durven kiezen?

Een mooi indringend en onroerend boek over menselijk onvermogen, te hoog gespannen verwachtingen, zelfbedrog, het grote zwijgen, verlammende onderhuidse spanningen en gemiste kansen. Hoe maakbaar is de mens? Hoe maakbaar ben jezelf?

Uitgeverij       Prometheus, 2014
Pagina’s         381
ISBN             978 9044 623 109

Recensie door Gretha Visser, augustus 2018

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Powered by: Wordpress