Recensies

‘Wie Weet’ door Jannah Loontjes

Paul, “een man die ervan geniet mensen uit elkaar te drijven”, viert zijn verjaardag samen met vrienden en familieleden in zijn grote, luxe huis. Op het eerste gezicht een ontspannen, onopvallende verjaardag. Echter, naarmate de avond vordert zijn de onuitgesproken meningen intens voelbaar. Zeven personen, samen dinerend, met ieder hun eigen vooroordelen.

Manon, de ex van Paul, ergert zich aan Paul omdat hij de avond start met een uitgebreide omschrijving van hoe hun eerste dochter is verwekt. Daarbij heeft Paul ook nog eens veel commentaar op Mohammed, de nieuwe vriend van Manon. Mohammed reageert voornamelijk lacherig op de opmerkingen van Paul, terwijl Manon duidelijk vindt dat Mohammed meer voor zichzelf moet opkomen. Toch is Mohammed niet de enige persoon die meermaals gekleineerd wordt door de gastheer. Philip, de broer van Paul krijgt ook de nodige spottende woorden voorgeschoteld. Paul is trouwens sowieso niet te spreken over hoe zijn gasten zich gedragen op zijn verjaardag:

“Die gaan gewoon met z’n drieën op het dakterras staan alsof ze hier wonen. Niet op bezoek maar alsof ze thuis zijn, alsof er helemaal geen verjaardag gevierd wordt. Wat doe je er tegen? Niets. Gewoon niets”.           (pag. 74)

Eigenlijk vindt Paul alle mannen op zijn verjaardag “een stelletje slapjanussen” . Wat overigens duidelijk terug te zien is in zijn uitdagende, provocerende houding.

De avond is zeer bewogen door de onderlinge relaties tussen Paul, Manon, Mohammed en Philip. Echter, de overige gasten brengen ook zo de nodige spanningen met zich mee. Bertrand, de vader van Paul en Philip, is alcoholist. Liv, de dochter van Paul en Manon vindt het eigenlijk allemaal maar “vet random”. En Justus, iemand waar eigenlijk niemand precies van weet waarom hij aanwezig is, weet de avond al helemaal niet te redden, integendeel…

Alle misvattingen en beschuldigingen worden prachtig belicht doordat je als lezer vanuit ieders perspectief mag meekijken naar een zeer beladen avond. De zwaarte van de avond wordt deels veroorzaakt doordat deze zich slechts een dag na de aanslag op Charlie Hebdo afspeelt. Deze schrijnende gebeurtenis weeft zich als een rode draad door het verhaal, waardoor er een spotlight ligt op de dynamiek tussen de personages. Ieder aan tafel worstelt op zijn eigen manier met gedachtes en zorgen. De naweeën van de aanslag maken de avond onrustig en zetten de relaties op scherp.

Deze roman geeft op een verfijnde manier alle mogelijke perspectieven van een modern familiediner weer. Echter, desondanks de ruimte en tijd die genomen wordt voor elk personage, lijkt er een bepaalde diepgang te missen. De personages blijven tot op zekere hoogte oppervlakkig en aan het einde van het boek heb je het idee dat je ze niet echt hebt leren kennen. Toch blijft het interessant en ontsluierend om de hersenspinsels van de verschillende personages tot elkaar in te mogen zien.

Uitgeverij       Ambo Anthos, 2018
Pagina’s          224
ISBN                978 9026 332 340

Recensie door Maureen, juli 2018

 

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Powered by: Wordpress