Recensies

‘Zie de dromers’ door Imbolo Mbue

Zie de dromers is de debuutroman van Imbolo Mbue. Het gaat over the American Dream, beleefd door de ogen van de Kameroense immigrant Jende Jonga en zijn vrouw Neni.

Imbolo Mbue heeft veel gelijkenissen met de hoofdpersonen in dit boek. Ook zij komt uit het kleine plaatsje Limbe in Kameroen. Ook zij is een immigrante in Amerika en heeft een tijd lang geen werk kunnen krijgen. De aanleiding voor haar om dit boek te schrijven was de val van het grote bedrijf Lehman Brothers. Ze had een jaar na de val geen baan meer. Op één van haar wandelingen door de stad zag ze een net-geklede, Afrikaanse man wachten voor een bedrijfsgebouw, leunend tegen een auto. Dan stapte er een man bij hem in de auto die eruit zag alsof hij een hoge functie had en reden ze weg. Ze begon zich af te vragen hoe hun contact zou zijn, in die auto, tussen twee mensen die uit zulke verschillende werelden komen. Dat werd de inspiratiebron voor dit boek.

De hoofdpersoon, Jende Jonga, is met zijn vrouw Neni en hun 6-jarige zoon vertrokken naar Amerika. Hij gaat aan de slag als chauffeur bij Clark Edwards, een topman bij Lehman Brothers. Neni kan als huishoudster aan de slag bij mevrouw Edwards. Het lijkt allemaal goed te gaan, totdat Lehman Brothers failliet gaat. Ondertussen spelen er dingen in het privé-leven van Clark, die ervoor zorgen dat Jende in een erg lastige positie komt ten opzichte van Clark en diens vrouw. Uiteindelijk barst de bubbel en krijgen Jende en Neni het erg moeilijk.

De vertaling van de oorspronkelijke titel Behold the dreamers had wat mij betreft net wat anders gemogen. Ik vind Aanschouw de dromers net wat passender dan Zie de dromers. Je wordt namelijk meegenomen in de wereld van een immigranten-gezin in Amerika, kijkt door hun ogen en voelt hun angst, verdriet en blijdschap. De schrijfster zet erg mooi neer hoe het voelt om er niet zeker van te zijn of je in een land mag blijven, hoe beperkt je bent in een arm dorp in Afrika en hoe anders het Westen eruit ziet in vergelijking met Kameroen. Je aanschouwt hoe de Kameroense cultuur is, wat dit betekent in wat belangrijk voor de hoofdpersonen is en hoe zij moeten vechten voor een beter leven. Ook krijg je een glimp van de wereld in de “upper east-side’ van New York. Het leven van ‘de Happy Few’.

Al met al een prachtige en meeslepend boek, waar je soms om lacht en soms bijna van kan huilen. De schrijfster weet, zonder slachtofferschap, neer te zetten hoe lastig en beklemmend het kan zijn als immigrant in Amerika. Zeer aan te raden.

Uitgeverij      Hollands Diep, 2016
Pagina’s        384
Vertaald        uit het Engels door Anne Jongeling (Behold the dreamers)
ISBN             978 9048 825 592

Recensie door Rowen de Heij,  juni 2018

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Powered by: Wordpress